Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Rogán: csak stabil költségvetésű ország tud előtörleszteni

Csak stabil költségvetési helyzettel rendelkező ország képes 180 milliárd forint összegű IMF-hitel lejárat előtti előtörlesztésére - jelentette ki Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető pénteken.
A nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: a Fidesz-frakció üdvözli a kormány döntését, amelynek eredményeként az ország pénteken, mintegy három héttel az esedékessége előtt fizette vissza a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a tartozása egy részét.

Hangsúlyozta, hogy a kormány ezzel nemcsak a magyar választóknak, hanem a piac szereplői számára is megüzente: stabil költségvetéssel rendelkezik az ország.

A politikus emlékeztetett arra: a hiteleket még a korábbi, szocialista kormányok vették fel, amelyek 2002 és 2010 között egyetlen évben sem voltak képesek a költségvetési hiánycél tartására, a hitelekre pedig a megfelelő devizatartalék és a bankrendszer stabilitásának hiánya miatt volt szükség. Mivel az ország költségvetési helyzete és hiteltörlesztési képessége is megingott a szocialista kormányok alatt, a Nemzetközi Valutaalaptól mintegy 8,8 milliárd eurónyi, az Európai Uniótól pedig további 5,5 milliárd eurónyi hitel felvételére kényszerült az ország – emlékeztetett Rogán Antal.

Azt mondta: az Orbán-kabinet ezzel szemben képes volt az elődei által megfogalmazott hiánycél tartására, és 2010 óta három százalék alatt tartja a mutatót.

Beszámolt arról is, hogy az országnak az IMF felé fennálló tartozását 99 százalékban a jövő év március 30-ig ki kell egyenlítenie, a fennmaradó szűk összeget pedig 2014 júniusának és szeptemberének végéig kell rendeznie. Az Európai Unió felé fennálló hitelét 2011-ben kezdte törleszteni az ország, annak további részletei 2014-ben és 2016-ban lesznek esedékesek.

Kijelentette: az előtörlesztés világos üzenete a stabil költségvetésnek, ezért megalapozatlan minden olyan kritika, amely a büdzsét éri, különösen azoktól a pártoktól és szervezetektől, amelyek 2002 és 2010 között egyszer sem voltak képesek arra, amelyre a jelenlegi kabinet.
A politikus szerint a döntés megerősíti, hogy az országot komolyan kell venni, és devizáját sem érdemes támadni, mert képes azt megvédeni. Emellett az előtörlesztés gyakorlati hasznának tartotta, hogy azzal csökkent az összeg kamatterhe.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be: Magyarország 607 millió eurót lejárat előtt fizetett vissza a 2008-ban felvett IMF-hitelből. A törlesztés február 12-ig lett volna esedékes, Magyarország azt japán jenben pénteken teljesítette. A hitelből 2014. október 28-ig további 5,5 milliárd euró törlesztés van hátra - tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

Olvasóink írták

 • 7. kristóf65 2013. január 28. 16:44
  „És miért nem kamatoztatták a pénzt még 2 hétig a számlán?

  Vagy tudnak valami, ami miatt előre ki KELLETT fizetniük?”
 • 6. igazságkereső 2013. január 28. 11:00
  „Lehet, hogy stabil a költségvetési helyzet, csak sajnos a lakosság pénzügyi helyzete nem stabil. A "devizahitelesek" is szívesen előtörlesztenének, de az ilyen-olyan alapúnak történt elnevezés következtében megduplázott havi törlesztőrészlet ezt a lehetőséget sajnos kizárja! De miért is nem lehet, miért is nem akarja a kormányzat egy törvénnyel visszamenőlegesen és véglegesen megszüntetni a banki indexálási trükköt?!! Az árfolyamgát is komoly meglepetést fog hozni, és később fogják a bankok által megvezetett ügyfelek tapasztalni,hogy az is egy pénzügyi machináció volt és a bankok "műbalhéja" ebben a témában is csak látszat volt, hiszen ők pontosan tudják, hogy nagyot szakítanak az árfolyamgáttal is, hiszen többszörösét fogják az ügyfelek kifizetni annak amit a bankok hitelként folyósítottak! Ergo: valóban itt lenne az ideje a banki csalások, ügyfelek megvezetésének visszamenőleges és végleges megszüntetésének és az ügyfelek teljes kártalanításának!”
 • 5. papika56 2013. január 25. 16:10
  „Rogán kám ! ezt a hitelt..egy másik hitelből fizették ki ! NEM MONDTÁK nEKI ?????
  Egy stabil költségvetést--nem szoktak HETENTE változtatni !!! Itt KÁOSZ van tónikám !NEM mondták még neki??? A narancsos ködtől ezek semmit sem látnak !
  HOL a lenyúlt MNYP vagyon ?????? már csak 1 / 6 van ..volt meg dec. végéig. Már az sics meg lehet..hogy pulykapénz lett dec. hóban.”
 • 4. Léni 2013. január 25. 13:22
  „Csak csendesen kérdezem meg, hányszor szoktak egy stabil költségvetést fenekestől felforgatni és
  különböző lázálmok szerint alakítgatni?
  Mi lenne, ha nem "stabil" lenne a költségvetése az országnak?”
 • 3. kumisz 2013. január 25. 12:58
  „Besz@rás az egész!”
 • 2. DMagóg 2013. január 25. 12:48
  „"... mintegy három héttel az esedékessége előtt fizette vissza a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a tartozása egy részét."

  Mibül? Piramisjáték? Örülnünk kell? Örülök, vagy (meg)őrülök?”
 • 1. Őszödi 2013. január 25. 12:43
  „Rogán véletlenül nem devizahiteles?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csonka Ernő lesz a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal új elnöke

Az új elnök egyik legfőbb feladata az lesz, hogy előkészítse a megyei és fővárosi kormányhivatalok… Tovább olvasom