Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Rogán: hamarosan feloldhatják a túlzottdeficit-eljárást

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint az európai uniós tagországok pénzügyminiszterei valószínűleg feloldják a Magyarországnak szánt uniós támogatások zárolását.
A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek pénteken várható döntése, amellyel minden bizonnyal feloldják a Magyarországnak szánt uniós támogatások zárolását, előrevetíti, hogy meg fog szűnni a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás.

Az uniós pénzügyminiszterek luxembourgi értekezlete előtt diplomáciai források megerősítették, hogy nem számítanak komolyabb ellenállásra a Magyarországot érintő döntés visszavonását javasló európai bizottsági előterjesztés ellen.

Rogán Antal pénteki budapesti sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban kifejtette: az EU-s pénzügyminiszterek pénteken várhatóan egy Magyarországnak kedvező döntést hoznak, feloldják a felzárkóztatási támogatások felhasználásának zárolását, és ez előrevetíti azt, hogy végre megszűnik a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás.

"Ez egy öröksége volt a mostani kormánynak", mert az előző kabinetek az általuk tett ígéreteket - a költségvetési deficit csökkentését, a hiány mérséklését és az államadósság leszorítását - nem tudták valóra váltani - mondta a Fidesz frakcióvezetője, aki korszakváltásként értékelte az "örökség" lezárását.

Az EU-s pénzügyminiszterek még márciusban - hosszas vita után - arra hivatkozva határoztak a kohéziós pénzek felfüggesztésről, hogy "Magyarország nem tett eredményes intézkedéseket a 2009. július 7-i tanácsi ajánlás nyomán a túlzott hiány hiteles és fenntartható módon, 2011-ig történő megszüntetésére". Már akkor bejelentették ugyanakkor azt is, hogy a pénzügyminiszteri tanács "2012. június 22-i ülésén vissza kíván térni a kérdésre annak érdekében, hogy a feltételek teljesülése esetén megszüntesse a felfüggesztést". A frissített magyar konvergenciaprogram és más intézkedések elemzése nyomán május végén nyilvánosságra hozott javaslatában az Európai Bizottság már úgy értékelte, hogy "Magyarország a túlzott hiány megszüntetetésének irányában megfelelő előrehaladást biztosító intézkedéseket tett". Ennek megfelelően José Manuel Barroso elnök személyesen javasolta a felfüggesztés megszüntetését.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2012. június 22. 17:18
    „Jó hír: feloldották! A kérdés most már csak az, hogy a magyarországi bankok tisztességtelen indexálási trükkjeit mikor semmisítik meg visszamenőlegesen és mikor kártalanítják a banki ügyfeleket!Mert ugye az is bebizonyosodott, hogy a "svájci frank alapú"-nak nevezett banki hitelek mögött egyáltalán nem volt deviza!!Mikor hoz a Kúria ez ügyben precedens értékű ítéletet, mert bizony a magyarországi bankok önszántukból nem fognak a pénzügyi tisztesség útjára lépni?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesznek új szakértők a Kulcsár-ügyben

Nem rendel ki a bíróság új igazságügyi értékpapír, tőkepiaci, valamint könyvszakértőt a… Tovább olvasom