Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Rogán kéri Fazekast, tárgyaljon az ellenzékkel a földbérbeadások ügyében

Rogán Antal tájékoztatóján közölte: a Fidesz legutóbbi frakcióülésén - Bencsik János kivételével - mindenki támogatta a szóban forgó törvényjavaslatot.
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arra kéri Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, tárgyaljon az ellenzékkel az állami földek bérbeadási gyakorlatával kapcsolatosan.

A fideszes politikus ezt azután közölte sajtótájékoztatón, hogy a parlament kedden elhalasztotta az állami földvagyon kezelésével összefüggő törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés zárószavazását, miután az indítvány kétharmados többséget igénylő passzusai nem kapták meg a szükséges szavazatszámot.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter törvényjavaslata alapján a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) kerülne az összes állami föld, függetlenül attól, hogy védett természeti területnek minősül-e.

Rogán Antal tájékoztatóján közölte: a Fidesz legutóbbi frakcióülésén - Bencsik János kivételével - mindenki támogatta a szóban forgó törvényjavaslatot, mert szerintük az állam kezében lévő földek bérbeadását ugyanazon szabályok alapján, egységesen és átlátható módon egy szervezetnek kell végeznie.

A jelenlegi gyakorlatot - mondta - átláthatatlannak tartják, vagyis hogy az állami földek egy részét az NFA kezeli, a többit pedig gazdasági társaságok, beleértve a nemzeti parkokat is.

Ezért javasoltak egy egységes bérbeadási gyakorlatot, amely alapján továbbra is a nemzeti parkok birtokolták volna a földet, de annak bérbeadásáról - a nemzeti park által kijelölt szempontok alapján - a földalap döntött volna - magyarázta a frakcióvezető.

Szerinte azonban politikai hisztéria alakult ki az ügyben, ami oda vezetett, hogy az ellenzék nem támogatta az előterjesztést, így most marad az "átláthatatlan gyakorlat".

Ennek "feloldásáról" érdemes tárgyalásokat folytatni az ellenzéki frakciókkal, erre kéri is a földművelésügyi minisztert - mondta Rogán Antal.
Hozzátette, két hét áll rendelkezésre, hogy a törvényalkotási bizottság és a szaktárca áttekintse, hogyan hozzák összhangba a törvényjavaslat rendelkezéseit.

Azzal kapcsolatban, hogy Bencsik János mellett a parlamenti határozathozatalon három miniszter, az előterjesztő Fazekas Sándor földművelésügyi, valamint Hende Csaba honvédelmi és Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető is nemmel voksolt, a frakcióvezető azt mondta: a három miniszter véletlenül nyomta meg a nem gombot.

Bencsik János azonban - aki egyébként más kétharmados voksolásnál is nemmel szavazott - pénzbüntetésre számíthat a frakciótól, csakúgy, mint Vécsey László, aki nem ért be a szavazásokra - közölte Rogán Antal.

A rendőrök és a katonák béremeléséről szóló, szintén kedden elfogadott törvényjavaslatokról szólva a politikus elmondta, az idei év második felétől 30 százalékkal nő a rendőrök és a katonák bére, utána pedig 2019-ig minden évben 5-5 százalékkal emelkedik a fizetésük. A frakcióvezető megköszönte az ellenzéknek az indítványok támogatását, az előterjesztéseknek ugyanis voltak kétharmados passzusaik.

Kitért arra a jóváhagyott határozatra is, amely alapján Magyarország katonai kontingenst küld az Iszlám Állam ellen. A politikus Magyarország kötelességének nevezte kiállni a legalapvetőbb emberi értékek mellett és védelmezni az Erbíl térségében dolgozó magyarokat.

Összességében szerinte célravezető volt, hogy a kormányoldal a nemzeti kérdésekben egyetértésre törekedett, egyeztetéseket folytatott, és ezt a gyakorlatot a jövőben is folytatni akarja. Akkor terjesztenek a Ház elé kétharmados törvényjavaslatokat - mondta -, ha úgy ítélik meg, azok elég fontos nemzeti kérdések ahhoz, hogy megpróbáljanak egyetértést kialakítani róluk.

Rogán Antalt arról is megkérdezték, hogy Juhász Péter ellenzéki politikus közlése szerint a belvárosi ingatlanértékesítések miatt tett feljelentése alapján az ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanújával nyomozást rendelt el.

A frakcióvezető, korábbi V. kerületi polgármester úgy reagált: természetesnek tartja, hogy ha az ügyészség úgy gondolja, ki akarja vizsgálni egy ellenzéki politikus állításait, akkor azt megteszi. Ugyanakkor minden olyan ügyben, amikor az ügyészség lezárja ezeket az eljárásokat, és úgy ítéli meg, hogy az ellenzéki képviselő vádjai nem felelnek meg a valóságnak, a rágalmazási eljárásokat is végig kell vinni - jegyezte meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország katonai kontingenst küld az Iszlám Állam ellen

A képviselők 137 igen szavazattal, 57 nem ellenében hagyták jóvá Hende Csaba honvédelmi miniszter… Tovább olvasom