Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Rogán: munkacsoport vizsgálja a rezsicsökkentés alkotmányba foglalását

Rogán Antal frakcióvezető irányításával munkacsoportot hozott létre a Fidesz, hogy megvizsgálják a rezsicsökkentés alkotmányba foglalását.
Rogán Antal a hétfői Fidesz-KDNP-frakcióülés után tartott sajtótájékoztatóján közölte: a munkacsoport - amelynek tagja a fideszes Szájer József, Gulyás Gergely, Németh Szilárd, Fónagy János és a KDNP-s Bagdy Gábor - feladata, hogy megfogalmazza: az alaptörvényben milyen szövegszerű javaslattal lehet "bebetonozni" a rezsicsökkentést, azaz hogyan tegyék kétharmadossá a nonprofit közműszolgáltatásokról szóló törvényt.

Az előterjesztés elkészítésére három hetet kapott a csoport. Ezt követően dönt a frakció arról, hogy azt beemelik-e az alkotmányba, vagy elégséges-e önmagában a nonprofit közműszolgáltatásokról szóló törvény elfogadása "feles", vagyis egyszerű többséget igénylő jogszabályként - ismertette a frakcióvezető. Megjegyezte, hogy több Fidesz-politikusnak is ellenvéleménye van az alkotmányba való "bebetonozás" ügyében, sőt a munkacsoportnak is van olyan tagja, aki "nem lelkes híve" a rezsicsökkentés alaptörvénybe foglalásának.

A hétfői frakcióülésen határoztak arról is, támogatják a rezsicsökkentésért felelős fideszes képviselő, Németh Szilárd parlament előtt fekvő javaslatát az újabb, 11,1 százalékos áram-, gáz- és távhőárcsökkentésről, amely november 1-jétől lesz hatályos. Hangsúlyozta, hogy az indítvány értelmében a számlán lévő minden tételnél érvényesíteni kell majd a 11,1 százalékos csökkentést.

A javaslat része az is, hogy 120 millió köbméternyi - a tárolók nyomásáért felelős - úgynevezett párnagázt is fel lehessen használni, a párnagázt így mobilgázzá minősítenének át, amit a nagykereskedőn keresztül értékesítenének a közüzemi nagykereskedőknek. Ezzel kapcsolatban Rogán Antal azt mondta, a párnagáz mobilgázzá minősítésének csak a lehetőségét teremti meg a törvény, ami azt jelenti, hogy ha vannak ilyen felesleges készletek, akkor azok bevonhatók a gázellátásba.

A kormánypárti képviselők arról is határoztak, hogy nem támogatják "a valódi és fenntartható" rezsicsökkentésért benyújtott MSZP-s alkotmánymódosító javaslatot, mert - mint Rogán Antal elmondta - szerintük az nem az embereknek, hanem a multinacionális cégeknek jó, hiszen az alapján a jövőben is akár korlátlanul lehetne emelni az áram, a gáz vagy a távhő árát.

A sajtótájékoztatón részt vevő Németh Szilárd azt hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentéssel a fogyasztók 2008. májusi gáz- és 2007. februári villanyárat fognak fizetni.

Olvasóink írták

 • 3. Power 2013. szeptember 30. 18:54
  „Javaslom minden parlamenti ülés után módosítani az alaptörvénynek elnevezett Alkotmányt.”
 • 2. Roland1000 2013. szeptember 30. 12:57
  „Vajon mi kerül még az alkotmányba és mi kerül még bebetonozásra, a 2/3 időszakában? Megmondták, hogy akármi lesz a választások eredménye, a fidesz által kijelölt úton muszáj maradni... Gondoskodnak a 2/3-os többséggel változtatható térvényekkel. Óriási hiba volt 2/3-ot szavazni egy pártnak. Mindenki sejthette, hogy a politikusok ezzel úgyis visszaélnek. Tuti volt. Ez a nép reménytelen. Sosem lesz jólét ebben az országban - kivéve a politikusoknak, gazdagoknak. A melós mindig csóró marad.”
 • 1. Roland1000 2013. szeptember 30. 12:52
  „Undorító, amit az Alkotmánnyal csinál a fidesz. És akkor mi van, ha belefoglalják a rezsicsökkentést? Most lecsökkentik - ahogy a benzin árát -, aztán a választások után úgyis kénytelenek lesznek emelni. Ha egyszer mennek az árak fölfelé, és nem gazdaságos olcsón adni, akkor úgysem fogják olcsón adni. Csak a gyogyósokat lehet ezzel félrevezetni. Azokat, akiknek az Alkotmány alapból nem jelent semmit.

  Nem értem, hogy miképp cincálhatja ossze-vissza a fidesz az alkotmányt. A 2/3 előtt jó volt úgy, ahogy votl, de a fidesznek nem volt elég jó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegesen pusztulnak a halak Baranyában

Több pécsi hírportál adta hírül hétfőn reggel, hogy tömeges halpusztulásra figyeltek fel a… Tovább olvasom