Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Rogán: nem lehet abbahagyni az adósság elleni küzdelmet

Az államadósság csökkenő mértéket mutat - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.
Magyarország elmúlt két évét az adósság elleni küzdelem határozta meg, és ezt ezután sem lehet abbahagyni: az államadósság csökkenő mértéket mutat, de az eladósodott családokon és önkormányzatokon is segíteni kell - mondta Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a gazdasági bizottság elnöke szerdán Balassagyarmaton.

Rogán Antal sajtótájékoztatón közölte: a családok több mint egyötöde tudott élni valamilyen eszközzel, hogy kezelje devizaadósságát. A Nemzeti Eszközkezelő a következő két évben 25 ezer lakást vesz meg azoktól, akik nem tudják visszafizetni a hitelüket.

A frakcióvezető mindenkinek azt javasolja, éljen az árfolyamrögzítés lehetőségével, "mert ma ugyan stabil a forint árfolyama, de ez nem Magyarország akaratán múlik, bármikor bekövetkezhet az Európai Unió, az euró olyan válsága, amely érintheti a forint árfolyamát is".

A politikus az önkormányzatokról elmondta: 2007-ig stabilan tudták tartani 250 milliárd forint körüli adósságukat, de 2006 és 2010 között az akkori kormányok több mint 800 milliárd forint támogatási forrást vontak ki a rendszerből.

A kormány adósságátvállalása az 5 ezer lakos alatti településeknek a legkedvezőbb - mondta Rogán Antal -, mert ott 100 százalékig átvállalja a kabinet az adósságot, míg az ennél nagyobb településeken a helyi adóerő-képességet veszik figyelembe. A "relatíve gazdagok", vagyis a nagyobb helyi adót beszedők kisebb támogatáshoz jutnak, e szerint lesz 40, 50, 60 és 70 százalékos mértékű az adósságátvállalás.

A Fidesz frakcióvezetője szerint legtöbben a 40-50 százalékos kategóriába esnek majd.

Mindezzel párhuzamosan fontosnak nevezte a munkahelyteremtést, tekintettel arra is, hogy az Európai Unióban "a gazdasági adatok nem minden szempontból a legkedvezőbbek, a német gazdaságban is mutatkoznak olyan jelek, amelyek arra késztetnek minket, hogy különösen nagy erővel koncentráljunk a munkahelyteremtésre" - mondta.

Kifejtette: a kormány munkahelyvédelmi intézkedései nagyon előnyösek azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nagy számban foglalkoztatnak képesítés nélküli fizikai dolgozókat, illetve 25 év alatti, 55 év feletti munkavállalókat, vagy szülésről visszatérő nőket alkalmaznak.

A vállalkozóknak pedig különösen kedvező adózási rendszereket vezetnek be a következő évben, ezzel is ösztönözve, hogy javuljon a kis- és középvállalkozók munkahelyteremtő képessége - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. Power 2012. november 01. 12:35
    „"az eladósodott családokon és önkormányzatokon is segíteni kell - mondta Rogán Antal"
    Rogán és Kósa vezeti devizahiteles képviselők toplistáját. Ebben az értelemben hitelesek.”
  • 1. Mozimasiniszta 2012. november 01. 08:01
    „Az adósság elleni küzdelmet úgy kellene folytatni, mint a Lengyelek vagy az Argentínok: jobb vagy bal karral beinteni a vámszedő nacionálénak ! mert ha nem, akkor a fiaink unokája is azt a rohadt zsebkendőnyi panellakásnak az "árát" fogják nyögni, amit már eldózeroltak - mivel már szétrohadt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontálisan ütközött két jármű a 6-oson

Az Ercsi belterületén történt balesetnek egy sérültje van. Tovább olvasom