Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Rogán: szélesítsék ki az árfolyamgátat!

Az erről szóló, a devizahiteleseket segítő törvényjavaslatot még hétfőn benyújtják, és azt akár már kedden elfogadhatja a parlament.
A árfolyamgát teljes megnyitását és a kilakoltatási moratórium kiszélesítését javasolja a Fidesz - közölte Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus azt mondta, az erről szóló, a devizahiteleseket segítő törvényjavaslatot még hétfőn benyújtják, és azt akár már kedden elfogadhatja a parlament.

Az indítvány értelmében a kilakoltatási moratórium a teljes téli időszakra vonatkozna, azaz a jogszabály hatálybalépése után április 30-ig bezárólag.

Az árfolyamgáttal kapcsolatban Rogán Antal azt mondta: javaslatuk úgy szól, hogy az árfolyamgát mindenkinek váljon hozzáférhetővé, aki eddig nem léphetett be.

Az árfolyamrögzítésnél ma számos belépési korlát van érvényben - magyarázta a fideszes politikus -, így például az, hogy akinek 90 napon túli tartozása van, az nem veheti igénybe.

Tájékoztatása szerint azonban több mint 150 ezer olyan család van, amelynek ilyen, 90 napon túli tartozása van, ám szeretné fizetni a hitelét, még nem indult el ellene végrehajtási eljárás, "ennek megfelelően az ő számukra megoldást jelenthet az árfolyamgát teljes kinyitása". Az árfolyamgátba való belépés ugyanakkor továbbra sem lenne kötelező.

A frakcióvezető emlékeztetett, hogy november 1-jén járt le az a határidő, amelyet a Fidesz-KDNP szeptemberi visegrádi frakcióülésén megfogalmaztak a bankoknak, vagyis hogy eddig döntsék el, képesek-e megoldani a devizahiteles szerződések módosítását az ügyfelek javára.

Szerződésmódosítás nem történt, a bankszövetség viszont megfogalmazott egy javaslatot, amellyel kapcsolatban a Fidesz osztja a kormány álláspontját, azaz azt érdemes lenne nyilvánosságra hozni, és konzultációt folytatni róla az érintettekkel - mondta Rogán Antal.

Kérdésre közölte azt is: rendkívül fontosnak tartaná, ha a devizahiteleket érintő bírósági ügyekben minél előbb hozna egy jogegységi döntést a Kúria.

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön azt mondta, a kormány szerdán megbeszélést folytatott a devizahitelesek helyzetének rendezéséről, és arra jutott, hogy csak a jogi feltételek tisztázódása után lehet a kérdést gazdaságilag is rendezni.

Olvasóink írták

  • 1. kumisz 2013. november 04. 12:43
    „A kérdésnek egyetlen megnyugtató megoldása van. Munka és megfelelő munkabér !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyanúsítottként hallgatták ki az élettársát bántalmazó Balogh József politikust

A képviselő a gyanúsítotti kihallgatáson a szándékosságra is kiterjedő, teljes körű beismerő… Tovább olvasom