Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Rogán szerint megbukott politikához térne vissza az MSZP, a Jobbik hazaárulással vádol

Az a politika, amit a román miniszterelnök folytat, Magyarországon már megbukott. A Jobbik alelnöke szerint az MSZP hazaáruló.
KDNP: felháborító arcátlanság Mesterházy Attila konklúziója

Felháborító arcátlanságként értékelte a Kereszténydemokrata Néppárt Mesterházy Attila MSZP-elnök szombati évértékelőjének konklúzióját az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A kisebbik kormánypárt kiemelte: Mesterházy Attila azt a Victor Pontát látta vendégül, aki Románia miniszterelnökeként személyesen tett azért, hogy az erdélyi magyarság például az oktatás területén ne élhessen lehetőségeivel, aki Székelyföld közigazgatási feldarabolására készül, és "akinek regnálása alatt keleti szomszédunknál a magyar kisebbségnek egyre hevesebb kirohanásokkal kell szembenéznie".

A KDNP szerint felháborító arcátlanság az évértékelő konklúziója, miszerint mennyivel jobb volt a helyzet az előző MSZP-s kormányok alatt, mint most.

A "nokiás dobozok" világa, a békés megemlékezőket brutálisan megtámadó rendőri intézkedések világa és a meggondolatlanul felvett, a bankrendszernek végletekig behódoló gazdaságpolitika világa oda került, ahová való: a süllyesztőbe - sorolták, hozzátéve: oda küldték mindezt a választópolgárok, amikor soha nem látott támogatottságot adtak a jelenlegi kormánypártoknak - a szocialisták ellenében.

"Mesterházy Attila beszéde - primitív jelzők használatával teletűzdelve - is annyit ért csupán, mint a tiltakozások eredményeképpen visszavont és átdolgozandó MSZP-s kampányvideó" - zárul a közlemény .

Mesterházy Attila szerint a 2002 és 2010 közötti kormányok mindegyike jobban teljesített Orbán Viktor kabinetjénél. Az MSZP elnöke pártjának budapesti évértékelőjén a nyolc évig tartó MSZP-kormányzás eredményeit sorolva azt mondta: a tények birtokában büszkén állíthatja, hogy a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány is jobban teljesített a jelenleginél.

Mesterházy Attila hangsúlyozta: a miniszterelnök nem okolhat mást az ország állapotáért, azért Orbán Viktor a hibás. Hozzátette: a Fidesz nem teljesítette 2010-es ígéreteit, hazudtak az embereknek, "nem reggel, délben és este, hanem folyamatosan".

Tőkés: érthetetlen az MSZP, Victor Ponta és az RMDSZ barátkozása

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke érthetetlennek nevezte, hogy az MSZP azzal a Victor Ponta román szociáldemokrata pártelnökkel barátkozik, akinek a hatalomra kerülése óta - megítélése szerint - magyarellenes hangulat alakult ki Romániában.

Tőkés László szombati, Marosvásárhelyen tartott sajtóértekezletén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőit is bírálta, amiért olyanokkal épít kapcsolatokat, akik szemben állnak a magyarországi kormánnyal.

"Az az MSZP barátkozik ezzel a (román) Szociáldemokrata Párttal, amely most új nemzetpolitikát hirdet, de ugyanakkor szem elől téveszti azt, hogy tavaly a demokrata-liberális (bukaresti) kormányt, amelynek az RMDSZ is tagja volt, ez a Ponta-féle politika buktatta meg, és azóta erősödtek fel a magyarellenes megnyilatkozások Romániában" - mondta Tőkés László.

Az MSZP szerint az Orbán-kormány nem vezeti, hanem félrevezeti Magyarországot

Az MSZP szerint az Orbán-kormány nem vezeti, hanem félrevezeti Magyarországot, és ezzel ma már minden józanul gondolkodó állampolgár tisztában van.

Az ellenzéki párt szombati közleménye szerint Rogán Antalnak nincs erkölcsi alapja bírálni a szocialista pártot, mert ami rossz történik ma Magyarországon, az mind a kétharmados felhatalmazással kormányzó Fidesz politikájának következménye, hiába próbálják elfedni ezeket a súlyos következményeket és hibákat.

Az MSZP mindezzel a Fidesz frakcióvezetőjének szombati sajtótájékoztatójára reagált, amelyet Rogán Antal annak kapcsán tartott, hogy az MSZP szombati évértékelő nagygyűlésén részt vesz Victor Ponta román miniszterelnök. Rogán Antal szerint ez azt jelenti, hogy a szocialisták egyetértenek a román miniszterelnök politikájával, azaz vissza akarnak térni a Gyurcsány-politikához, amely egyszer már megbukott Magyarországon.

Az MSZP közleménye szerint a Fidesz nem tartotta be a szavát, sőt Orbán Viktor épp az ellenkezőjét teszi annak, amit ellenzékben ígért. A közleményben arra hívják fel a figyelmet, hogy "a Fidesz erőszakolta ki azt a népszavazást, amelyben Orbán Viktor és pártja ingyenes felsőoktatást követelt", ma pedig "nemhogy ingyenes felsőoktatás nincs, de egyre több diák van, akinek a korábbinál jóval magasabb tandíjat kell fizetnie".

A Jobbik alelnöke szerint az MSZP hazaáruló

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke szerint a Magyar Szocialista Párt hazaárulást követ el azzal, hogy szombati évértékelő nagygyűlésére meghívta Victor Ponta román miniszterelnököt.

A Jobbik alelnöke a párt által az MSZP, illetve a román kormányfő magyarországi látogatása ellen meghirdetett fővárosi tüntetéses felvonulás előtt azt mondta a Dózsa György út és a Kerepesi út kereszteződésénél várakozó tömegnek, hogy a román miniszterelnök minden megnyilvánulásával a magyarság ellen lép fel.

Kifejtette: az MSZP a rendezvény időzítésével is hazaárulást követ el, mivel vasárnap Marosvásárhelyen autonómiatüntetés lesz a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére.

Victor Ponta látogatása ellen tiltakozott a Jobbik. Fotó: MTI/Marjai János (galéria)

Balczó Zoltán elmondta: azért vannak itt, hogy Székelyföld megkapja jogos területi autonómiáját. "A felelősségvállalás az egyetlen módja annak, hogy legyen magyar feltámadás" - tette hozzá.

Szintén a gyülekező tömeg előtt tartott beszédet Sorbán Attila Örs, az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke. Felszólalásában azt mondta: a szocialisták olyan embert fogadnak, aki a székely autonómiatörekvések legnagyobb ellensége. Hozzátette: vasárnap több ezer ember fog felvonulni Marosvásárhelyen, hogy megmutassa, "még élünk, és otthon vagyunk" Székelyföldön.

A tömeg ezt követően a Papp László Budapest Sportaréna, azaz az MSZP-nagygyűlés helyszíne elé vonult. A részvevők a Kerepesi úton két forgalmi sávot kétszáz méter hosszan töltöttek meg, és a rendezvény elnevezésére utaló "Mindannyian székelyek vagyunk", illetve "Ponta, csak irigy vagy, mert nem lehetsz székely" feliratú táblákat tartva vonult.

Victor Ponta látogatása ellen tiltakozott a Jobbik. Fotó: MTI/Marjai János (galéria)

A vonulás közben Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési egy teherautó platójáról szónokolt a tömegnek. Mint mondta, új fejezethez érkezett a székely autonómiáért való küzdelem, amikor "nem hagyjuk szó nélkül, hogy a román miniszterelnök itt kvaterkázzon a szocialista elvtársakkal". A képviselő szerint az MSZP a "nemzetgyalázás újabb példáját mutatja be" azzal, hogy meghívta Victor Pontát. Kijelentette: "a szabadság nem úri adomány, kegy, hanem minden egy közösségnek járó természetes és elidegeníthetetlen jog".

Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke a felvonulás útvonalának végén, a Hungária körút és a Mogyoródi út sarkán felállított színpadon elmondta: az MSZP a jószomszédi viszony fontosságát, míg a Fidesz a párbeszéd szükségességét hangsúlyozza. Ezzel szemben a Jobbik a magyar érdeket, illetve az elszakított területeken élő közösségek érdekeinek védelmét tekinti a legfontosabbnak.

Hangsúlyozta: a demonstráció nem a román nép ellen szól, hanem "azon vezetők ellen, akik a nemzeti érdekeket elárulják". A Jobbik minden lehetséges békés eszközzel támogatja a külhoni magyarok törekvéseit, mindenekelőtt az elszakított területek jogos autonómiatörekvéseit - tette hozzá.

Victor Ponta látogatása ellen tiltakozott a Jobbik. Fotó: MTI/Marjai János (galéria)

László Bálint, a délvidéki Magyar Remény Mozgalom elnöke beszédében elmondta, hogy a székelyekhez hasonlóan a délvidéki magyarok is folytatják autonómiatörekvéseiket. Kifejtette: a szervezet egy magyar autonóm régió kialakítását követeli a Délvidék északi részén, illetve a Tisza-menti régióban. A követelés abból indul ki - mondta a felszólaló -, hogy 2012-ben a szerbek is elfogadtak egy Koszovó-platformot, amelyben a Koszovóban ragadt több tízezer szerb számára területi autonómia kialakítását követelik. "Ugyanúgy megérdemeljük azt, amit a szerbek saját nemzeti közösségeik számára megkövetelnek" - tette hozzá.

A rendőrség a rendezvény elején több, rendezetten felálló, zászlót tartó, fekete ruhás, hímzett oroszlános címert viselő résztvevőt felszólított, hogy fordítsák ki a kabátjukat. A tüntetésen a politikusi felszólalások végéig rendőri igazoltatás, előállítás nem történt.
A Jobbik rendezvénye a Transylvania együttes koncertjével zárult.

Rogán: az MSZP vissza akar térni Gyurcsány Ferenc megbukott politikájához

Rogán Antal szerint üzenetértéke van annak, hogy az MSZP szombati kongresszusának díszvendége Victor Ponta román miniszterelnök, s ez azt jelenti, hogy a szocialisták vissza akarnak térni Gyurcsány Ferenc megbukott politikájához.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szombati sajtótájékoztatóján kijelentette: az a politika, amit a román miniszterelnök folytat, Magyarországon már megbukott.

Rogán Antal példaként említette, hogy Romániában bevezetik a 700 forintnak megfelelő kórházdíjat, amelynek hazai változatát, a vizitdíjat 2008-ban élénken ellenezték és megbuktatták az emberek. A kormánypárti politikus szavai szerint Victor Ponta a Nemzetközi Valutaalap első kérésére cserbenhagyta a devizahiteleseket, és visszavonatta az őket segítő törvényt. Az MSZP-t ezek szerint nem érdeklik a devizahitelesek, és egyetértenek ezzel a politikával - tette hozzá, s utalt arra, hogy ezzel szemben Magyarországon a kormány bevezette az árfolyamrögzítés és a végtörlesztés lehetőségét.

Szintén a Nemzetközi Valutaalap kérésére privatizálják az energiacégeket Romániában, ami áremelést von maga után - folytatta -, s miközben Magyarországon jelentős rezsicsökkentés volt, úgy tűnik, a szocialisták a román kormányfő politikáját fogadják el, és ők is árat emelnének.

A Fidesz frakcióvezetője szerint Victor Ponta nem szereti az Erdélyben élő magyarokat, és fellép velük szemben, így az ő meghívása az MSZP-hez lenullázza Mesterházy Attila kolozsvári szereplését.

"Victor Ponta a román Gyurcsány Ferenc" - mondta a politikus, és hozzátette: azzal, hogy ő a szocialista párt seregszemléjének díszvendége, azt üzeni, hogy az MSZP vissza akar térni a megszorítások és a magyarellenesség politikájához. "Ezt nem fogadjuk el, ezt az üzenetet és ezt a típusú szocialista politikát a magyarok egyszer már leszavazták és megbuktatták" - jelentette ki Rogán Antal, hozzáfűzve: Gyurcsány Ferenc régi politikájára más arcokkal ma nincs szükség.

Olvasóink írták

 • 10. Együgyű 2013. március 09. 19:11
  „,,Rogán szerint megbukott politikához térne vissza az MSZP, a Jobbik hazaárulással vádol"
  A Fidesz-KDNP szent pártszövetségtől és a Jobbikos masírozóktól is ez varható volt! Nem a megbékélés és (az átlagos) nemzetért való összefogás! Az egyes itt kommentezőknek is egyéni érdeke a megosztottság fenntartása. Ezen nem kell csodálkozni, mert a kritikát nem bírják! Másokat bírnak kritizálni jogosan és jogtalanul! Egy a lényeg! A személyes érdekeik érvényesüljenek! A parlamentben is ezt teszik!”
 • 9. történész 2013. március 09. 19:02
  „hülyeség ellen nincs orvosság.káder az káder marad csak nem vörös,hasonnemű színű de semmivel sem különbözik tőle.
  Eljön az idő amikor sírva tagadják majd ők is.”
 • 8. _csutak_ 2013. március 09. 18:54
  „@maci53:
  Egy kommunista nem vált eszmét!
  Egy volt MSZMP tag pedig bármire képes lehet, ha elhagyta a pártját.
  800.000 darab volt belőlük!”
 • 7. Cillit_bang 2013. március 09. 17:48
  „6. maci63
  TELJESES MÉRTÉKBEN IGAZAD VAN! ÉN IS ÍGY GONDOLOM! Ezek a vörös ködben élők meghívtak egy olyan embert, aki egy kanál vízben meg tudná fojtani az összes magyar, székely embert! (A szászokat és a tótokat is--aki nem román...) EZEK ilyen emberrel barárkoznak!..Milyen belső értékeik vannak??? A gondolkodtak EZEK egyszer is az életben, vagy csak várták és várják, hogy az állam, az ország gondoskodik róluk??? A vörös ködtől azt sem vették észre, hogy saját szellemi vezérük (GY.F.) dobta el legelőször őket, pedig nem vakok...csak sötét van...ott.. Csak pont az értelmet és a tudást, a felvilágosulást irigylik és nem bírják elviselni.....de tudjuk, hogy pont(a) ez az ismertető jelük...Inkább fizették a vizitdíjat, inkább várták a pannon puma ugrását, inkább hittek, "hogy nem lesz g á z á r e m e l é s", mert még most is elhiszik, amit 1994-ben és 2002-ben lesz még 3.60-as kenyér! Sajnálom őket...”
 • 6. maci53 2013. március 09. 15:41
  „Ennyi posztkommunistát egyrakáson,mind szidalmaz,gyülöletet kelt,hazudozik,úszít magyart-magyar ellen,méltóak elődpártjukhoz.
  Isten mentse meg az országot ezektől,visszatérne a diktatúra,a jegyrendszer,a koncepciós perek,a párttitkárok önkényuralma,a korrupció,a protekció,a sógor-koma -jóbarát elv.Elég volt 40+8 év.”
 • 5. la-za 2013. március 09. 13:42
  „2.roxper 2013.03.09. 13:11

  Azokat lehet megosztani és azokban lehet gyűlöletet kelteni, akik hagyják magukat....

  3.zuzuz 2013.03.09. 13:15

  Nincs igazad.....”
 • 4. _csutak_ 2013. március 09. 13:41
  „Szólni kellene már Tóninak, hogy a mutogatás helyett végre három év után a kormányzással is foglalkozzanak!
  Nem rettegni kell az ellenségecskétől, mert ez a csipet-csapat méltatlan még ellenfélnek is, hanem kimagaslóan jó kormányzati intézkedésekkel meggyőzni a választókat, hogy ők az igazi megoldás!
  De ehelyett csak azt látom, hogy egy szakvizsga nélküli jogász vergődik a kormány élén egy olyan csapattal amelyre egy homokozó felügyeletét sem bíznám a játszótéren.”
 • 3. zuzuz 2013. március 09. 13:15
  „Az erdélyi magyarok Romániában élnek, ha valaki tenni tud értük az a román vezetés, ezért nem árt jóban lenni velük. Az erdélyi magyarok alapvető érdeke, hogy az anyaország vezetése jóban legyen a hazájuk vezetésével. Esetleg a szabadságharcunk keretében a Habony tábornok vezette ezred lerohanja Erdélyt, mint alternatív megoldás, rogántóni?
  Hihetetlenek ezek a fideszes-jobbikos kreténségek.”
 • 2. roxper 2013. március 09. 13:11
  „Folytatódik a már megszokott fityiszes gyűlöletkampány, amivel megpróbálják megosztani a családokat, barátokat, kollégákat... :(((”
 • 1. Cillit_bang 2013. március 09. 12:59
  „Nem csak az alelnök szerint, szerintem is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Devizaadósokat képviselő szervezetek tüntettek Budapesten

A civil szervezetek szerint a bankok és az állam felelőssége egyaránt felmerül a devizahiteleknek a… Tovább olvasom