Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Rogán: több munkahely, kevesebb adó

"Minden magyar család, minden magyar dolgozó ember léphet egyet előre" - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.
Több munkahely, kevesebb adó - a Fidesz frakcióvezetője szerint ez a 2016-os költségvetés üzenete.

Rogán Antal, a kormánypárt vezérszónoka a jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerdán megkezdődött parlamenti vitájában azt mondta: a 2016-os költségvetés többet költ foglalkoztatásra, a folytatódó növekedéssel tovább nő a munkahelyek száma, és tovább csökken a munkanélküliség. Jövőre pedig Magyarországon mindenki kevesebb adót fog fizetni - hangsúlyozta.

"Minden magyar család, minden magyar dolgozó ember léphet egyet előre" - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

A politikus fontosnak tartotta összevetni a 2002-2010 közötti időszakot az elmúlt öt év gazdaságpolitikájával, kiemelve, hogy 2002 és 2010 között "mérhetetlenül" eladósították az országot, és megduplázták a munkanélküliséget, amelynek mértékét a jelenlegi kormány az elmúlt években leszorította. Hozzátette azt is, hogy különösen 2006-2010 között minden alkalommal elmaradt az európai uniós átlagtól Magyarország gazdasági teljesítménye, amely ezzel szemben ma már jóval az EU-s átlag fölött van.

Szólt arról is, hogy 2010-től a válságkezelés terheit azoknak kell viselniük, akik a 2002-2010-es időszak "nagy haszonélvezői" voltak. Rogán Antal ezzel kapcsolatban örömét fejezte ki amiatt, hogy nem mérséklődnek a nagyvállalatok adóterhei, a kisvállalatoké pedig nem emelkedik.

A kormánypárti vezérszónok kitért továbbá arra, hogy míg 2002-2010 között a nettó minimálbér reálértéke mindössze 1 százalékkal nőtt, addig 2010-ről 2016-ra - várhatóan - 5,5 százalékos a növekedés. Ez szerinte elég egyértelműen eldönti azt a kérdést, hogy melyik bér- és adórendszer kedvezőbb minden családnak. Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra a kormányzati gazdaságfilozófiára, amely szerint az állam a megkeresett pénzből minél többet hagy az embereknél, és inkább a fogyasztást adóztatja.

A költségvetésnek és az adórendszernek természetesen kell egyfajta társadalmi felelősséget mutatnia - folytatta Rogán Antal -, amit a családi adókedvezmény fejez ki. Ennek mértéke 2016-tól tovább emelkedik a kétgyermekes családoknál - jelezte a frakcióvezető, megjegyezve, hogy ezzel 350 ezer kétgyermekes családot támogatnak. Példaként említette, hogy egy olyan kétgyermekes családban, ahol csak az egyik szülő keres, akit minimálbéren foglalkoztatnak, ott 72 600 forinttal több marad jövőre.
Egy szintén egykeresős, de átlagbéres kétgyermekes családban ez a megtakarítás 88 200 forint. Két minimálbéres szülőnél a plusz pénz évi 85 ezer forint, két átlagkereső esetében pedig ez elérheti a 116 ezer forintot - ismertette.

Rogán Antal beszélt emellett arról, hogy a jövő évi büdzsé nagy előrelépést jelent azokban az ágazatokban is, amelyekben a költségvetésből fizetik a béreket. Példaként említette a pedagógusfizetések emelését, a fegyveres szerveknél dolgozók idén induló életpályaprogramját, a szociális szférában dolgozókat érintő változásokat, valamint a köztisztviselői életpályaprogramot, amelyen dolgozik a kormány.

"Felelős gazdálkodással, a makrogazdasági stabilitás megőrzésével, a növekedés további folytatásával Magyarország lépésről lépésre minden évben juthat egyet előre. Ennek a garanciája a 2016. évi költségvetés" - zárta szavait a Fidesz frakcióvezetője.

A kormányoldal előrelépést remél, az ellenzék leszakadástól tart

A nemzetgazdasági miniszter ismertetőjével, valamint a parlamenti frakciók vezérszónokainak felszólalásaival szerdán megkezdődött a jövő évi költségvetés péntekig tartó általános vitája. A kormány adócsökkentést és fejlődést vár a javaslattól, ami szerintük összességében előrelépést jelent az emberek számára. Ezzel szemben az ellenzéki pártok az ország további leszakadásától tartva a büdzsé - saját szempontjaik szerinti - teljes átírására tettek javaslatot.

A 2016-os költségvetést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mutatta be, a tárcavezető expozéjában azt mondta, a jövő évi egy új korszak költségvetése, amelynek középpontjában már a fejlődés áll. Kiemelte, a büdzsé legnagyobb nyertesei a családok lesznek, hiszen az adóintézkedések összesen 170 milliárd forint marad náluk, amiből 120 milliárd forintot tesz ki a személyi jövedelemadó kulcsának 16-ról 15 százalékra csökkenése.

Varga Mihály megerősítette, hogy 2016-ra konzervatív becsléssel 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, fegyelmezett fiskális politika mellett 2 százalékos hiánnyal, és az 1,6 százalékos infláció mellett a fogyasztás növekedésével számol a kormány.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke reálisan tervezettnek nevezte a kabinet javaslatát, egyúttal hangsúlyozta, a 2014. évi és a 2015-ös első négyhavi adatok egyértelműen mutatják, hogy a magyar gazdaság túljutott a válságon, és olyan növekedési pályára állt, amelyet egyaránt jellemez a dinamikus gazdasági növekedés és a gazdasági egyensúly javulása.

Ezt követően Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke összességében szintén teljesíthetőnek ítélte a javaslatban megfogalmazott államháztartási hiányt, valamint az államadósság GDP-arányos mértékének csökkentésére kitűzött célokat.

"Több munkahely, kevesebb adó" - így értékelte a jövő évi büdzsét Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, aki első vezérszónokként elmondta, a kormány jövőre többet költ foglalkoztatásra, emellett a folytatódó növekedéssel tovább nő a munkahelyek száma, és tovább csökken a munkanélküliség. "Minden magyar család, minden magyar dolgozó ember léphet egyet előre" - fogalmazott.

Hargitai János, a KDNP vezérszónoka a büdzsé pozitívumaiból példákat említve kifejtette, a kétgyermekes családok 116 ezer forintos többletjövedelemmel számolhatnak, ezzel egy időben megmarad a gyed extra, az otthonteremtési támogatás, és további segítség, hogy a sertéshús áfája húsz százalékról öt százalékra csökken.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője költségvetésnek álcázott kormányzati merényletnek nevezte a 2016-os büdzsét, helyette többkulcsos adórendszer bevezetését javasolta, valamint több támogatást szorgalmazott az oktatásra, az egészségügyre, a szociális rendszerre és az önkormányzatoknak.

A Jobbik vezérszónoka Vona Gábor elnök-frakcióvezetője volt, aki szintén a büdzsé újratervezését ajánlotta a kabinetnek. Ezt azzal indokolta, hogy míg az egyensúly szempontjából lehet ok némi optimizmusra, addig a gazdasági növekedéssel összefüggésben már "összeszorul az ember gyomra", a foglalkoztatás és az életszínvonal területén azonban már tragikus a helyzet.

A további leszakadás, az elszegényedés és a kilátástalanság költségvetésének nevezte a kormány javaslatát Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka, aki alapvető változást sürgetett a kormány gazdaság- és társadalompolitikájában azért, hogy egy több lábon álló gazdaság és a mainál igazságosabb társadalom jöjjön létre.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusa, független országgyűlési képviselőként felszólalva azt mondta, a kabinet prioritásai megint nem találkoznak az ország valódi szükségleteivel. Példaként említette a szerinte felesleges és káros közmunkaprogram további kiterjesztését.

Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) független országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón értékelte a költségvetési javaslatot, és elmondta, az szerintük a leszakadás költségvetése az oktatás, az egészségügy és mindazok számára, akiket éhbérért dolgoztatnak.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke szintén újságírók előtt tiltakozott a kormány indítványa ellen, mert az szerintük egyfelől megalapozatlan, másfelől tovább mélyíti a szegénységet.

Ritter Imre német nemzetiségi szószóló a vezérszónokok utáni parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy a 2016-os költségvetés újabb, jelentős, 2 milliárd forintos támogatásemelést tartalmaz a nemzetiségeknek.

Az Országgyűlés szerdától péntekig összesen harminc órában tárgyalja a jövő évi költségvetést, ez idő alatt a kormánypárti és ellenzéki frakcióknak egyaránt összesen 15-15 órájuk van véleményük kifejtésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csirkékkel együtt gyulladt ki egy kamion az M1-esen, a sofőr is meghalt

A sofőrt az arra haladó autósok, majd a kiérkező mentősök is megpróbálták újraéleszteni. Fotó! Tovább olvasom