Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Rogán: több uniós pénz áll majd Magyarország rendelkezésére, mint korábban

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint Orbán Viktor miniszterelnök jól képviselte Magyarország érdekeit.
Orbán Viktor miniszterelnök jól képviselte Magyarország érdekeit, aminek az lett az eredménye, hogy az ország sikeresen került ki az európai uniós költségvetési tárgyalásból, és nagyon sok pénz áll rendelkezésére 2014 és 2020 között, több, mint a most záruló hétéves ciklusban.

Az Európai Unió 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről pénteken jött létre megállapodás Brüsszelben, Mesterházy Attila MSZP-elnök szerint viszont Orbán Viktor kudarcot vallott a csúcstalálkozón, mivel Magyarország a következő hét évben a korábbinál kevesebb európai uniós forrást kap majd.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ezzel kapcsolatban szombaton az MTI-nek úgy nyilatkozott: Mesterházy Attila egyáltalán nem mond igazat, Magyarország ugyanis minden szempontból sikeresen tárgyalt, és nagyon jó eredményt ért el, hiszen több pénz áll rendelkezésére a következő hétéves ciklusban, mint amennyi 2007 és 2013 között.

Hangsúlyozta, a szocialisták állításával ellentétben a nettó pozíció, vagyis a befizetések és a források különbsége számít. Magyarország esetében a teljes és az egy főre jutó nettó pozíció is javul, utóbbiban a második legjobb eredményt érte el az ország Litvánia mögött, de ez a mutató is jobb, mint 2007 és 2013 között volt - magyarázta a politikus.

Rogán Antal jelezte azt is, hogy az uniós pénzeknek a szocialistáktól örökölt felhasználási rendszere nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért a kabinet egy új szisztémával készül a következő időszakra.

Olvasóink írták

 • 12. myckie 2013. február 10. 07:02
  „A hozzászólásokat kiegészítve: Mo gazdasági teljesítménye egy közepes nyugat-európai nagyváros szintjére esett vissza! Ha továbbra is ezt a gazdasági szisztémát folytatjuk, akkor teljesen mindegy, hogy OV mit alkudott ki, mert gazdasági visszaesésünk következtében, még ezt a pénz se tudjuk kihasználni!!
  allegro!
  Írásod tartalmával Rogán is tisztában van, csak a választóknak másképp kell ezt előadni!”
 • 11. Egyolvasó 2013. február 10. 03:25
  „No, akkor lehet mit fosztogatni, ööööööööööööö, akarom mondani osztogatni.”
 • 10. X_Y 2013. február 10. 00:38
  „8. pirosmanci 2013.02.09. 20:46

  Unortodox matematika. Csak a hanyatló nyugat tudományosan elmaradott részein kevesebb a 22 mint a 25. Tündérországban több. Az igazi unortodox siker az lett volna ha egészen 0-ig sikerült volna feltornázni.”
 • 9. TrombiFrédi 2013. február 09. 21:46
  „Hogy euróban nézve kevesebb az nem meglepő, mert alapból kevesebbet osztottak szét, mint korábban, a forintosított rész "árfolyam függő is", továbbá a harmadik legtöbb támogatást hazánk kapja. Viszont legalább 2004-től megfigyelhető eleme a kormányzati kommunikációnak - politikai csoportosulásoktól függetlenül - ha elvesznek, megszorítanak, vagy valami csökken az előző időszakhoz képest, akkor azt mégis úgy igyekeznek beállítani, hogy jobban jártunk mint korábban!!!”
 • 8. pirosmanci 2013. február 09. 20:46
  „No, ezt is megértük. Belevigyorogja a képünkbe, hogy a hogy a 20,4 milliárd több, mint a 25,7 milliárd vagy akár a 22,6 milliárd. Ide tényleg már csak a hit kell, mert ép ésszel ez nem megy. "Oszt jó napot!"”
 • 7. bambulla 2013. február 09. 19:02
  „juppi
  ez öröm a politikusoknak
  többet lehet ellopni”
 • 6. bánki 2013. február 09. 19:00
  „˝Mérges˝ lesz a Kígyó éve az ázsiai csillagjósok szerint
  A bizonytalanság és turbulenciák jegyében háborúk lesznek és szétesik az euróövezet - jósolják kínai asztrológusok.”
 • 5. allegro 2013. február 09. 18:44
  „Rogán: "befizetések és a források különbsége számít"

  Befizetések alapja: az ország GDP-je.
  Ha a nettó különbség nagyobb, azt jelenti, hogy az előállított GDP már olyannyira kevés, hogy még a kisebb EU forrással is nagyobb "eredményről" lehet beszélni.

  Egyébként meg ilyen nagyságrendű EU pénzek felhasználása miért nem volt hatékony 2007-2013-ban? A GDP-nek dübörögnie kellene, legalábbis a válságnak nem kellene ennyire érződnie mindenhol!

  Az előző felhasználási rendszerre nem kellene hivatkozni, az első lépés az átalakítás volt, "hatékonyabbá tétel" Az előző rendszer első kifizetései valójában 2009-re estek, addig a pályázatok előkészítése, benyújtása, elbírálása zajlott. 2008-ban a pályázás szakasza még nagyon az elején tartott, 2009-ben indult be a pályázási dömping valójában, benyújtott pályázatok felhasználásának ideje pedig már 2010-től datálódik, amely már a jelenlegi kormány időszaka. Mint ahogyan eleinte hivatkoztak arra, az előző rendszerhez képest micsoda ütemben nőttek a pályázati kifizetések, ennek pedig egyáltalán nem az a kormány a letéteményese, mert az a kifizetési dömping még az előző év megkötött szerződéseiből következett. A 2007-2013 programok végefelé már nem is lehetett nagy eredményekről beszámolni, részben a keret kimerülése miatt, másrészt az eredmény az volt, hogy még ezt a maradékot sem tudja a magyar gazgaság felhasználni, a nyilvánvaló okok miatt, hogy elfogyott a pénz önerőre. Ezt a napokban Esőssy Zsombor a MAPI vezérig. is kijelentette. Önerőre pedig nem lesz pénz az elkövetkező időszakban sem több, majd jön a Széchenyi hitelkártya, amely felvételére buzdítják a vállalkozásokat.

  Sok látványberuházásra felesleges volt költeni - mondják ezt sokan, de másra sem volt önerő, a vállalkozásoknál sem volt több erre fordítható összeg. Akkor maradnak az önkormányzati felhasználók, városszépítők, önkormányzati építő cégek pályázati pénzekből való finanszírozása ilyen módon. Az önkormányzatok pedig hozhatnának létre vállalkozásokat is, amelyek valódi munkahelyteremtők - de reáliák előállítása nem nagyon gazdaságos vidékünkön. Maradnak a szolgáltatások, fürdőfejlesztés, abból jöhet bevétel (a vársoszépítés is így érte el célját mégis) - főleg a határon túliak pénze jó ha idejön, csak az lendít valamit, mert a helyi termelésből származó bevétel nem túl sok. Pénz hiányában pedig még pénz se jön. Csak az embereknek miből lesz elkölthető pénze bármire, ha a szép korzókon végigsétálva előbb a márkás ruhaboltokat zárhatták be, pár forint még egy sütire talán maradt elkölthető, azután már az sem lesz..végül már korzózni sem fognak..már többen elmennek az országból (állandóra), mint amit hoznak a szerbek a határon átnyúló hétvégi turizmus pozitív extern hatásaként...

  Egyébként még ha többet is adna az EU az kizárólag az egész Európát is érintő általános válságnak köszönhető, nemsok érdeme lenne hozzá a hazai kormányzásnak, legyen az bármilyen színű (szagú, illatú...).”
 • 4. macs 2013. február 09. 18:12
  „Még egy fontos hír:
  1,4 milliárd euró pótlólagos támogatást ígértek a legszegényebb kategóriába tartozó hat hazai régiónak.”
 • 3. roxper 2013. február 09. 18:02
  „Ja értem már, ők 350 ft/ojró árfolyamon átszámították a mostani támogatást, a régit meg 260-as árfolyamon és így tényleg több! :D”
 • 2. macs 2013. február 09. 17:55
  „Most olvastam:
  "A BruxInfo becslése szerint tehát a mostani alku eredményeként 2014 és 2020 között 2011-es árakon körülbelül 20,4 milliárd euró kohéziós forrás lehívására lehet jogosult az ország. Az előző, 2005 végi költségvetési alku során akkori árakon 22,6 milliárd eurót tartalmazott a magyar kohéziós boríték. (Ez az összeg a későbbi árkiigazítások miatt ténylegesen 25,7 milliárd euróra emelkedett.)
  Vagyis a két eddigi utolsó kitárgyalt kohéziós támogatás közötti különbség nagyjából 2,2 milliárd euró: a következő hét évre járó 20,4 milliárd az elmúlt hétéves 22,6 milliárdos kerettel szemben, így a támogatáscsökkenés 9% körüli."
  http://www.portfolio.hu/gazdasag/kkv/most_akkor_nyertunk_vagy_vesztettunk_a_brusszeli_megallapodassal.179531.html”
 • 1. roxper 2013. február 09. 17:54
  „Csak a tények kedvéért:
  2007-2013: 25,7 milliárd euró
  2014-2020: 20,4 milliárd euró

  Az utolsó bekezdéshez pedig annyit: minden pénzt odaadnak a közgéphez köthető oligarcháknak és a többi fityiszes befizetőnek, mindenféle pályáztatás és elbírálás nélkül!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rosszul lett és meghalt egy autós a Margit hídnál

Az idős férfi életét vesztette miután rosszul lett és villanyoszlopnak ütközött. Utasa könnyebben… Tovább olvasom