Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Rom-Mánia

A szatíra főszereplője a 20. századi Európa egyik leghosszabb életű és legembertelenebb diktatúráját létrehozó Nicolae Ceauşescu és szűkebb környezete. Az epizodikus szerkezetű, versbetétekkel fűszerezett filmben megelevendnek a magát cipészinasból diktátorrá képző Ceauşescu mindennapjai.
rendező: Nándori József
forgatókönyvíró: Nándori József
operatőr: Nándori József
zene: Kovács Gábor
vágó: Nándori József

szereplő(k):
Bóér Ferenc
Biluska Annamária
Bogdán Zsolt
Dimény Áron
Győrffy András
Jáksó László

A film sztorija

Egy volt cipészinas Európa legstabilabb diktatúráját hozta létre, és huszonöt éven át fenn is tudta tartani. Ma már a román emberek is inkább nevetnek, mint sírnak a Ceaucescu korszak emlékein. A film is erről szól, a nevetésről, amelyhez a korszak sok-sok alapanyagot hagyott hátra. A Ceaucescu házaspár és Nicu fiuk, környezetük és az istenadta nép elevenedik meg a filmben, melynek mottója lehetne: "bolond korokat csak bolondozva szabad emlegetni". www.port.hu

Kritikák

mozinet.hu - BP

"Rendezés és operatőri munka csak nagy jóindulattal fedezhető fel, hiszen a jelenetek többnyire rögzített kameraállásból készültek, mindenféle kreativitást mellőzve azt sugallván, hogy legalább azzal tisztában voltak, hol található a „Rec" gomb. Utolsó mentsvárként felmerülhetnének még a színészek, akik alakításukkal képesek lennének elviselhetővé tenni az előttünk álló nyolcvan percet, de ezen a téren sem kapunk sokkal többet - kétséges ugyanis, hogy a vásznon látható ripacskodást bárki élvezhetőnek nevezné.

Általában minden filmben találhatunk egy fogódzót, ami talán valamilyen szinten értékelhetővé teszi a látottakat. Sajnos a Rom-mánia semmi hasonlóval nem rendelkezik, csupán azzal a tanulsággal, hogyan nem szabad mozgóképet készíteni. Ritka az ilyen besorolás, de Nándori munkája nézhetetlen és messziről kerülendő minden jóérzésű mozilátogatónak."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szövetség szerint öröm a jó termés

Az idén kalászos gabonából a termés várhatóan meghaladja a 7 millió tonnát – mondta Makay… Tovább olvasom