Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Roma-roma ellentét Gyöngyöspatán: leváltanák a kisebbségi vezetőket

A cigány kisebbségi önkormányzat tagjainak lemondását, illetve a helyi cigányvajda közéleti visszavonulását követelte kedden Gyöngyöspatán helyi romák egy csoportja.
A helyi művelődési házba összehívott fórumon Baranyi Tamás, a lemondást követelők képviselője kijelentette: a kisebbségi önkormányzat tagjai a gyöngyöspatai romák érdekei helyett csak a saját érdekeiket, s csak saját családjuk érdekeit képviselik.

A mintegy harminc roma részvételével megtartott tanácskozáson a szószóló azt állította, hogy az adományokból és segélycsomagokból kizárólag a kisebbségi önkormányzat vezetőinek családtagjai részesülnek, és az adományok nem jutnak el a rászoruló romákhoz. Szintén csak rokonok vehetnek részt a különböző közmunkaprogramokban - tette hozzá.

Ebben a helyzetben azt követelik, hogy testületileg mondjon le az ifj. Farkas János vezette cigány önkormányzat valamennyi tagja, illetve vonuljon vissza id. Farkas János, a helyi cigányvajda.

Baranyi Tamás azt állította, hogy támogatja a kezdeményezést a helyi önkormányzat vezetése is.

 leváltanák a kisebbségi vezetőket. Fotó: MTI
Leváltanák a kisebbségi vezetőket.
Fotó: MTI

Ifj. Farkas János az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy a község önkormányzatának jobbikos vezetése áll a történtek mögött, mert így akarják megosztani a gyöngyöspapatai cigányságot. A Juhász Oszkár (Jobbik) polgármester vezette önkormányzat ugyanis mereven elzárkózik attól, hogy együttműködjön a cigány kisebbségi önkormányzattal, és "díszcigányokat" kíván állítani a helyi roma közösség élére - mondta ifj. Farkas János.

Id. Farkas János rágalomnak nevezte a fórumon elhangzott vádakat.

Gyöngyöspata azt követően került a közfigyelem középpontjába, hogy az elmúlt év tavaszán etnikai jellegű feszültség alakult ki a településen. A megszaporodott bűncselekményekre hivatkozva járőrözni kezdett a községben a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolt a vonat Kisvárdán, egy nő súlyosan megsérült

Elgázolt a vonat egy nőt kedd délután a Kisvárda-Hármasút megállóhelynél. A negyven év körüli… Tovább olvasom