Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Roma demonstráció a hazáért és a demokráciáért Miskolcon

Hozzávetőleg hétszázan tüntettek szerdán Miskolcon A hazáért és a demokráciáért címmel a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat szervezésében.

A tüntetést azután hirdették meg, hogy a Jobbik demonstrációt szervezett a miskolci Avasi lakótelepre, a városrészben megszaporodott bűncselekményekre hivatkozva.

A romák menete nemzeti, európai uniós és roma lobogókkal az Avasi lakótelep szívéből indult el, majd több helyszínen csatlakoztak újabb résztvevők a tüntetőkhöz, így a városközpontba már hat-hétszázan érkeztek meg.

A tömeg egyebek mellett "Aki hazafi, az nem náci", "Emberhez méltó életet", "Éhen fogunk fagyni" és "A magyar cigányság itthon akar élni" feliratú transzparenseket tartott a magasba.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal szomszédságában megtartott nagygyűlésen Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért vezetője kijelentette: a Roma Parlament el akar fogadni egy cigány alapjogi dokumentumot, amely szerint az alaptörvénynek ki kell mondania, hogy a leszakadtak felzárkóztatása nem tűr halasztást. El kell érni, hogy tíz-tizenöt éven belül a foglalkoztatottak aránya a cigányság körében ugyanolyan mértékű legyen, mint a többségi társadalom tagjai esetében. Mert ha a romák öntudatos adófizető állampolgárokká válnak, nem lesz terük az újfasiszta eszméknek - fűzte hozzá.

A hazáért, a demokráciáért - Romák menete Miskolcon. Fotó: MTI (galéria)

A roma polgárjogi vezető felidézte, hogy legutóbb 1993-ban Egerben volt hasonló méretű roma megmozdulás; akkor a bőrfejűek támadásai ellen tiltakoztak. Azok, akik ellen 1993-ban tüntettek, ma a parlamentben ülnek - mondta, felidézve, hogy Sneider Tamás (Roy), aki annak idején bőrfejűként többször támadott meg védtelen romákat, ma az Országgyűlés család- szociális és ifjúságpolitikával foglalkozó bizottságának jobbikos elnöke. Miközben demokratikus országokban a hatalom közelébe sem engedik a szélsőjobbot, nálunk nem őket, hanem a cigányságot rekesztik ki - jelentette ki Horváth Aladár.

Váradi Gábor, a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat vezetője felszólalásában úgy vélekedett: ma Magyarországon nem a Jobbik jelenti a fő veszélyt, hanem az, hogy vannak olyan politikai erők, amelyek eltűrik az állampolgárok egy részének folyamatos fenyegetettségét. A magyar társadalom lejtőre került, amelyen most még meg lehet állni, ám ehhez azt kell mondani, hogy elég volt. Össze kell fogniuk cigányoknak és nem cigányoknak a haza újjáépítéséért - mondta, azt javasolva, hogy alakuljanak úgynevezett megértéskörök és konfliktuskezelő központok a közös részvételükkel.

A demonstráció résztvevői elénekelték a magyar és a cigány himnuszt, és kulturális műsorra is sor került.

A demonstráció végén Váradi Gábor arra kérte az Avasi lakótelepen élőket, hogy egyelőre ne hagyják el a belvárost, csak később, a Jobbik ottani demonstrációjának befejezése után térjenek haza.

A cigányok menetét és nagygyűlését semmilyen incidens nem zavarta meg.

Korábban írtuk:

Nemzeti, európai uniós és cigány zászlók mögött, mintegy 300 résztvevővel szerda délután két órakor az Avasi lakótelepről elindult a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat által szervezett menet, amelyet A hazáért, a demokráciáért címmel hirdetett meg a roma szervezet.

Több százan gyűltek össze a Jobbik felhívására

A Jobbik által szervezett demonstráción négy-ötszáz szimpatizáns gyűlt össze a miskolci Avasi lakótelepen szerda délután; az ellenzéki párt a rossz szociális viszonyokra, a munkanélküliségre, a közbiztonság romlására szándékszik felhívni a figyelmet.

Az erős rendőri biztosítás mellett megkezdődött demonstrációra az ország más részeiről is érkeztek résztvevők; többen a Jobbik zászlaját, néhányan pedig árpádsávos zászlót tartanak a magasba.

A Jobbik elnöke, Vona Gábor a rendezvény előtt az MTI-nek azt mondta: a demonstráció a magyar-cigány együttélés problémáira fókuszál. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a csaknem 40 ezer lakosú Avason a betelepült "fészekrakók" miatt sokan veszélyeztetve érzik mindennapjaikat.

Szerdán három demonstrációt is tartanak Miskolcon, az Avasi lakótelepen.

A Jobbik október elsején jelentette be, hogy menetet szervez az avasi városrészben, amellyel felhívja a kormány és a helyiek figyelmét, hogy "elfogyott az emberek türelme", és "Magyarországon ma nincs közbiztonság". Ugyanerre a napra hirdetett békés demonstrációt a Demokratikus Koalíció, a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat pedig a Hazáért, a demokráciáért! elnevezéssel indít menetet.

A tüntetést azután szervezték meg, hogy a Jobbik az Avasi lakótelepen - a szerintük megnövekedett bűnözés miatt - kezdeményezett ugyancsak szerda délutánra megmozdulást.

Mint azt Váradi Gábor, a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat vezetője a menet elindulása előtt az MTI-nek elmondta, a gyűlölet és a kirekesztés, a bűnbakképzés ellen akarnak fellépni. Tűrhetetlen ugyanis, hogy egyesek azért gyűlölnek másokat, esetleg azért akarják az életüket kioltani, mert más a bőrük színe - tette hozzá.

Fel akarják hívni a magyar társadalom figyelmét arra, hogy a lejtőn még meg lehet állni. A politikát pedig arra szólítják fel: vessen véget annak, hogy csak eszközként használja a cigányságot - közölte Váradi Gábor.

A menet a tervek szerint Miskolc belvárosába vonul, ahol petíciót kívánnak átnyújtani a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalban. Útközben több helyszínen csatlakozni fognak még a menethez, más településekről buszokkal érkező szimpatizánsok is.

Polgármester: politikai haszonszerzők lepték el a város utcáit

Egyesek politikai haszonszerzésről beszélt a szerda délutánra meghirdetett miskolci demonstrációkkal kapcsolatban Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a város polgármestere sajtótájékoztatóján.

Azt mondta: masírozók, hőbörgők jelentek meg Miskolcon, "politikai haszonlesők lepték el" a város utcáit, sokan közülük Budapestről jöttek. Miskolcnak egyáltalán nem használ ez a mai nap, nem használ azoknak akik itt élnek, akik keményen küzdenek mindennapjaikért - mondta a polgármester.

Kriza Ákos szerint az utóbbi egy-két évben a biztonságérzet Miskolcon és ezen belül az Avasi lakótelepen jelentősen javult, az eddig elért eredményeket teszik tönkre azok, akik "fel-alá masíroznak az Avason".

A polgármester úgy fogalmazott: egyesek a rend és a béke megvédése érdekében "szebb jövőt, és ehhez hasonló egyéb jelszavakat kiabálnak", ám "így nem lehet szebb jövőt építeni".

Kriza Ákos emlékeztetett arra, hogy az avasi városrészben az előző kormányzati ciklus idején a fészekrakó program lehetőségét kihasználva több száz olyan család költözött be a panellakásokba, amelynek tagjai nem tudtak beilleszkedni a közösségbe, viselkedésük megbotránkoztatta az ott élőket, nem fizették a rezsit, a közös költséget.

A város korábbi vezetőinek nyolc évük volt arra, hogy konszolidálják a helyzetet, hogy "nyugodt legyen az élet a város különböző részein", de az ő idejük alatt "kriminalizálódott el a helyzet" - tette hozzá. Megjegyezte: a jelenlegi vezetők az Avason a rendőri és közterület felügyeleti jelenlét megerősítésére helyezték a hangsúlyt, és rendszeresen átfogó hatósági ellenőrzéseket tartanak.

Kriza Ákos szerint a demonstrációsorozat okafogyott, csupán a politikai "handabandázás" része. Rend van, rend lesz és marad is Miskolcon - szögezte le.

A hazáért, a demokráciáért - Romák menete Miskolcon. Fotó: MTI (galéria)

DK: a kormány és a szélsőjobb sem akarja megoldani a miskolci Avas problémáját

Sem a kétharmados többséggel bíró kormánypártok, sem a szélsőjobboldalt képviselő Jobbik nem akarja megoldani a miskolci Avas problémáját - mondták a Demokratikus Koalíció (DK) által a helyszínre szervezett szerdai megmozduláson a felszólalók.

A DK rendezvényén körülbelül százötvenen hallgatták a Fényi Gyula téren Vadai Ágnes és Molnár Csaba országgyűlési képviselő, valamint Varga Gergő avasi önkormányzati képviselő beszédét. A felszólalók hangsúlyozták: nem öröm ez a mai nap, de "erőt kell mutatni az erőszakkal szemben".

A szimpatizánsok "Szolidaritás"-feliratú zászlókkal hallgatták a szónokokat, tetszésüket tapssal és "Hajrá Gyurcsány!"-bekiabálással is kifejezték.

Vadai Ágnes azt mondta, a szélsőjobboldali eszmékről "azt hittük, nem lesz többé, nem látjuk csak a múzeumokban", de 2010 óta "szennyezik a haza házát is". Zsidóznak, cigányoznak, gyurcsányoznak, miközben "mi maradtunk a néma tömeg" - tette hozzá.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke beszédében annak a véleményének adott hangot, hogy ha Miskolc polgármestere "virtigli városvezető" lenne, már a település határában azt mondaná "csak a testemen keresztül jöhetnek be a nácik a városomba". A párt alelnöke szerint Orbán Viktor köpönyegéből bújt ki a Jobbik, és a vonulások, a szélsőjobboldali eszmék terjedése a Fidesz meg a miniszterelnök felelőssége.

"Vádolom Orbán Viktort, hogy ha nem hozta volna létre a polgári köröket, ma nem lenne Jobbik, gárda, betyársereg és utcákon grasszálás" - tette hozzá. Utalt arra, hogy ma soha nem látott mértékű a szegénység az országban. A szegénység azonban nem egyenlő a bűnözéssel - tette hozzá, azzal, hogy befogadó politikára van szükség a megoldáshoz. "Érző, vágyó, dolgozni akaró" emberek közössége az Avas, nem pedig bűnözői kör - jelentette ki.

A szervezők a beszédek után arra kérték a demonstrálókat, hogy békésen hagyják el a helyszínt.

A Demokratikus Koalíció rendezvénye közben a szemközti területen megszólalt a zene, és már gyülekezni kezdett a Jobbik.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. DobóI 2012. október 19. 04:37
  „22. kontrapista 2012.10.18. 08:53

  A cigányokat a mindig a fő élősködő szocialisták tömték pénzzel, manipulálták őket a dolgozó többség ellen. Itt is egy Vadai Ágnes jeleskedik az uszításban.. A romáknak meg kell érteniük, hogy vége a jó világnak amikor munka nélkül, gyermek szám alapján kapják a pénzt..”
 • 28. Kicsinyuszi 2012. október 18. 17:45
  „Szépen lassan az összes Magyar fiatal elmegy külföldre, és eljut Mo oda, hogy majd a romák egymást megeszik, mert nem lesz segély sem, mert nem lesznek adózók :)
  Innen menekülni kell, mert a Magyart leszarják, a cigányt támogatják. Éljen Mo 2012...”
 • 27. Bakker18 2012. október 18. 12:16
  „A kormány politikája ez az egész,oszd meg és uralkodj elve,Romákok,azt hiszitek képvisel benneteket valaki????Ugyan ez a helyzet a más nép csoporthoz tartozókkal,mikor vesszük már észre,hogy játszanak velünk????Hétszáz milliárdos a Matolcsi meglepi miért nem ezért sztrájkolunk?????Együtt egymásért kell-ene kiállnunk,másképp ez nem megy!!!!!”
 • 26. uborka 2012. október 18. 11:52
  „Mit akar már megint ez a nyálas szájú Jobbik vezér?? Miért tépi a száját??? Ő is cigány, miért nem néznek utá na??? Pedig az. Én cigány vagyok és nem titkolom, nekem jár a segély,mivel munkát nem adnak,hát akkor mit csináljak???A család nagy nálunk van 4 gyerek,meg 4 kerék, Merdzsó, utazunk ,kirándulunk élünk nem tépjük a szánkat, ki egészitésként le veszünk pár méter kábelt a vonat felett.Élni tudni kell.Mi már rég itt voltunk régebben mint a magyarok, magyarok ez a mi hazánk és minket illet itt minden.....”
 • 25. Power 2012. október 18. 10:37
  „Fel fogok iratkozni...az ingyenélőket támogató politika elfogadhatatlan. Tehetséges diplomás magyar fiatalok vannak munka nélkül.”
 • 24. nanemaaa 2012. október 18. 10:10
  „Egyszer felvonultak Siófokon is. Csak ott még jobban láthatóan voltak felfegyverkezve.”
 • 23. bambulla 2012. október 18. 09:18
  „ne demonstráljanak, hanem dolgozzanak !”
 • 22. kontrapista 2012. október 18. 08:53
  „A cigányság századok óta az alkotó népekkel tud élni mint élősködő. Amikor sokat kap, akkor még többet követel. A kormány határozatlansága előbb-utóbb cigány lázadáshoz vezet, aminek még most kellene végét vetni. <moderálva>”
 • 21. dodoni 2012. október 18. 08:07
  „Vannak olvasóink a miskolci Avas lakótelepről? Nem cigányok? Őket kellene megkérdezni róla, hogy mi a helyzet arra mostanában.

  A sok jogvédő, meg elhízott, kipofisodott cigány érdekképviselő nyomja a szöveget és a valóság meg ez:

  http://hetivalasz.hu/itthon/agyonvertek-a-falu-utolso-magyar-lakojat-27539/”
 • 20. Kicsinyuszi 2012. október 18. 07:52
  „Ez kiverte a biztosítékot, igaz csak az elejét olvastam el :)
  Reagálnék pár dologra, akinek nem tetszik, ne olvassa el.

  "A tömeg egyebek mellett "Aki hazafi, az nem náci", "Emberhez méltó életet", "Éhen fogunk fagyni" és "A magyar cigányság itthon akar élni" feliratú transzparenseket tartott a magasba."

  Hogyan lehet éhen FAGYNI?:D Najó, váltsunk komolyra...
  A magyar cigányság ITTHON akar élni???? Aki a hazáját otthonnak tekinti, az TESZ IS ÉRTE <moderálva> SZÁNALOM!!! MENJENEK DOLGOZNI, ADÓZNI, AZUTÁN TŰNTESSENEK BÁRMIÉRT!!!!

  "a Roma Parlament el akar fogadni egy cigány alapjogi dokumentumot, amely szerint az alaptörvénynek ki kell mondania, hogy a leszakadtak felzárkóztatása nem tűr halasztást"
  Javarészt kinek is a hibája, hogy leszakadtak...? Talán némi hozzáállásbéli változtatás kellene, megtanulni viselkedni EMBER módjára, és lehet fele annyi gondjuk sem lenne! A szappanról meg ne is beszéljünk.

  "El kell érni, hogy tíz-tizenöt éven belül a foglalkoztatottak aránya a cigányság körében ugyanolyan mértékű legyen, mint a többségi társadalom tagjai esetében"
  Erre is csak annyit, hogy javarészt a cigányságban nincs annyi hajlandóság, hogy elmenjenek dolgozni! A saját két szememmel láttam, és hallottam, hogy amikor ment a segély osztás és közben a kishölgy felvilágosított mindenkit, hogy ugye egy évben minimum meg kell, hogy legyen a 30 nap munkaviszony, akár egyszerűsítetten, vagy máshogy, 2 cigány nő még vágta is a pofákat, és fel volt háborodva, mi az hogy neki dolgoznia kell egy évben minimum 30 napot!!!! Akkor miről is beszélünk????? A másik, cigány srácon ott a Nike cipő, Adidas táska, és ment segélyért, a másiknak a legújabb Wolksvagen autó kulcsai a kezében, és sírt lakhatási támogatásért!! Akkor...? Gusztustalan!!

  "Mert ha a romák öntudatos adófizető állampolgárokká válnak, nem lesz terük az újfasiszta eszméknek - fűzte hozzá."
  Igen, HA...ott van az a szócska, hogy HA. Eddig nem sikerült, ezek után sem fog, amíg olyan a hozzáállásuk, hogy nem megy el dolgozni, mert több pénze van a segély+lopásokból, mintha dolgozna!!!
  Persze akinek nem inge...”
 • 19. katika75 2012. október 18. 06:59
  „"...leszakadtak felzárkóztatása nem tűr halasztást. El kell érni, hogy tíz-tizenöt éven belül a foglalkoztatottak aránya a cigányság körében ugyanolyan mértékű legyen, mint a többségi társadalom tagjai esetében."
  A fiatalok eddig is tanulhattak.Aki egyetemre akart menni,még előjogaik is voltak.Aki adót akar fizetni,az fizet.(Meg azok is,akik nem akarnak).Most megy a lábrázás,igen.Szorul a hurok.Rokkantnyugdíjakat,segélyeket visszábbvették.
  De most komolyan!Ki az aki elhiszi,hogy egy 40 éves strici,majd beáll közmunkásnak és fizeti az adót?”
 • 18. Logaritmus 2012. október 18. 02:15
  „Snejder Tamás jogerősen elítélt embert a szegedi jobbikosok nagyon szerezhetik, nemrég meghívták a városba hogy tartson előadást. Tudtommal ott volt Keresztúri Farkas Csaba, aki ellen nincs ítélet csak ügyészi vádemelés és a felfüggesztett szabadságvesztés árnyéka, mert ezt kérte rá az ügyészség. Csak tudnám miért mondja magáról valaki hogy rendpárti ha közben ilyen arcokkal van egy pártban?!”
 • 17. vélemény 2012. október 18. 00:01
  „4. zero
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=i0BC8q-zfbQ#

  - Ez nem is Miskolcon készült.”
 • 16. vélemény 2012. október 17. 23:57
  „"a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat szervezésében demonstráltak a ROMÁK"”
 • 15. KamuNeni 2012. október 17. 23:20
  „Nincs evvel a tuntetessel semmi baj. Legalabb jobbat akarnak maguknak. A baj az hogy legalabb a harmada a ciganyoknak bunozo. BUNOZO! es a ciganyoknak maguknak kellene tenni ellene valamit.

  Kezdjek aal hogy feljelentik a ciganyt amelyik bunozik. Besugjak, feladjak, hisz az egesz tarsadalmukra rosszat hoznak. Avval kellen hogy kezdodjon.”
 • 14. Ebgondolat 2012. október 17. 22:14
  „Létezik ma fideszes politikus, akit ha megkérdeznek bármiről, nem elmúltnyolcévezik, euzik, ájemefezik? Itt aután mindenki mindenért hibás, de a narancsnyikok nem tehetnek semmiről.”
 • 13. haresz 2012. október 17. 21:23
  „Akkor nem tombol a média, mikor "mocskos magyaroznak".....”
 • 12. tavimaszlag 2012. október 17. 21:10
  „bigroy: : ))) ezzel sem lettek szimpibbek, inkább dolgoznának és miért fagynának meg? A tüzelöt nyáron kell megvenni, előre kell gondolkodni, gondoskodni! A cigány nyelv a "jövö idöt" nem ismeri, vajon miért????? Majd a jogvédők összeadják a fűtésre valót!”
 • 11. TrombiFrédi 2012. október 17. 20:06
  „A rendetlenségben, kár várni, hogy valami is megoldódjon, meneteljenek nyugodtan egy kis mozgás senkinek sem árt...!-:)”
 • 10. C6H12O6 2012. október 17. 19:11
  „Nekem mikor júniusban kiraboltak egy pillanatra sem jutott eszembe, hogy az elkövetőnek vajon milyen színe volt. Ha megfogtam volna, akkor tudom, hogy utána lila meg zöld. Ismerek rendes becsületes barna bőrű embereket, akiket becsülök is. Emellett van 4-5000 csavargó, tolvaj, ingyenélő, 10 féle segélyt összecsaló szomszédom is sajnos.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezt várta Brüsszel: Matolcsy újabb 367 milliárd forintos csomagot jelentett be

Többek között változik az iparűzési adó számítása, szigorítják a cafeteriát, duplázódik a csekkadó és bevezetik a közműadót. Tovább olvasom