Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Roma gyilkosságok: inspiráló lehet a 100 milliós vérdíj

Elvetemült, ideológiai alapon áldozatot választó tipikus sorozatgyilkosok, akik romákra lőttek az utóbbi időszakban, ideértve a kislétai tetteseket is - mondta egy kriminológus.

A neve elhallgatását kérő, az életellenes cselekmények terén nagy tapasztalattal rendelkező kriminológus véleménye szerint a 100 milliós nyomravezetői díj hatására megered majd valaki nyelve.

A szakemberben megerősödött a már a tatárszentgyörgyi támadás után érlelődő feltételezés, hogy sorozatgyilkosságról van szó, illetve hogy minden valószínűség szerint nem egy, hanem legalább két, de lehet, hogy három-négy gyilkos "látogatja" rendszeresen a kisebb települések cigánysorainak szélső házait. Szerinte Kislétán ugyanazok a rasszista elkövetők rúgták rá az ajtót egy asszonyra és lányára, akik több korábbi helyszínen meghúzták a sörétes puska ravaszát.

A kriminológus szerint a valószínűleg fegyveres kiképzésben részesült, esetleg valamilyen alakulatnál korábban szolgált bűnözők ideológiájának lényege, hogy a cigányok az élet megrontói, így hát nem bűn rajtuk bosszút állni. A támadók tudják, hogy nem egyenrangú, hanem folyamatos stressz hatása alatt álló, rettegő, fizikailag is gyengébb emberekkel állnak szembe, akik nem tudnak visszalőni.

A szakember úgy véli: a fentiek miatt a gyilkosok nem hogy nem bátrak, hanem egyszerűen elvetemültek, s egyre gátlástalanabbak. Kislétán bementek a házba, szakítva "hagyományukkal", a kintről tüzeléssel. Ezek a gyilkosok valószínűleg nem rejtik véka alá romagyűlöletüket, így kizárt dolog, hogy szűkebb környezetük ne sejtené, kiket is üldöz a rendőrség - tette hozzá a kriminológus. Bizonyos az is, hogy nem egy csendes könyvtáros vagy egy visszahúzódó könyvelő látogatja a cigánysorokat, hanem egy igen jól lövő, vadász- vagy hasonló jártasságú csapat. A "cél" érdekében akár a "suskásban" is kitartóan gyalogolnak, csakhogy gátlástalanul lelőhessenek vétlen embereket.

Nagy kihívás lesz őket elkapni, de nem lehetetlen - mondta a szakember. Állítását az immár 100 milliós nyomravezetői díjra alapozza. Szerinte a hatalmas összeg igen inspiráló lehet egy élet újrakezdéséhez - akár külföldön -, ezért némi szerencsét is bekalkulálva, előbb-utóbb "köpni" fog valaki. Az is lehet, hogy többen is. Bár az ideológiai összetartozás erős lehet a gyilkosok és közeli ismerőseik között, vélhetően a rendőrség hajlandó lesz megegyezni a sorsdöntő információkat szolgáltatóval a névtelenségről, illetve másról is, az elfogás érdekében - fűzte hozzá a kriminológus.

Arra a kérdésre, hogy vajon miért a Dunától keletre történt a romák elleni összes komolyabb támadás, a szakember azt válaszolta: az ok szociológiai. Úgymond oda kell az ellencsapás, ahol a legtöbb "bűnöző" roma él. A romagyilkosságok egyik fő motívuma éppen ez - vélekedett. Persze előfordulhat, hogy a gyilkosok Kelet- Magyarországon élnek, s az általuk jól ismert terepen könnyebben eligazodnak, mint másutt - tette hozzá.

A szakember úgy véli, sziszifuszi munka vár a rendőrségre, ezért nagy szükségük lenne arra, hogy nyugodtan dolgozhassanak, amíg nem kapják el a sorozatgyilkosokat.

A Szabolcs megyei Kislétán hétfőre virradóra támadtak rá fegyverrel ismeretlenek egy anyára és lányára. A 45 éves asszony a helyszínen meghalt, 13 éves gyermeke súlyos, lőtt sérülésekkel került kórházba. A Nemzeti Nyomozó Iroda az újabb támadással együtt már nyolc bűncselekmény ügyében nyomoz. A tavaly július óta tartó, romák elleni támadássorozatnak eddig ötvenöt sértettje van, közülük hatan meghaltak. Az országos rendőrfőkapitány hétfőn emelte  100 millió forintra a nyomravezetői díjat.

Folytatódnak a támadások

"Semmi okom nincs feltételezni, hogy befejezték ezt a szennyes munkát" - jelentette ki Bencze József országos rendőrfőkapitány szerdán délután, amikor a romákat ért sorozattámadásról tárgyalt cigányvezetőkkel.

Mint mondta: a támadók addig folytatják, amíg le nem buknak. A főkapitány hangsúlyozta, hogy a kislétai gyilkosságot is a korábbi sorozat részeként kezelik, hiszen az ott talált egyik hüvely abból a puskából származik, amelyet két másik hasonló helyszínen is használtak már.

Bencze József beszélt arról is, hogy az összes településre, amelyben romák élnek, kiszélesítik az úgynevezett közbiztonsági hálót, azaz fokozott ellenőrzést tartanak. Kisléta egyébként korábban nem tartozott ezen települések közé.

Olvasóink írták

97 hozzászólás
 • 97. flexsnake 2009. augusztus 07. 17:30
  „95. minden olyan embert védek akit azért bántalmaznak mert nem olyan mint a másik. Élből,elvből.
  Hiába cigányozol, nem vagyok cigány se zsidó se más kisebbség tagja.
  A jobbik nem jelent meg a temetésen. Ott volt az mszp fidesz szdsz kdnp..... jobbik az nem....
  Na ugyan miért?”
 • 96. Power 2009. augusztus 07. 12:38
  „Normális országban ennyi gyilkosság után legyen az miniszterelnök, vagy rendészeti miniszter már régen lemondtak...”
 • 95. nagyonnagy 2009. augusztus 07. 08:44
  „Az miért baj hogy megkérdezem valakitől a származását?
  Én nem szégyenlem a származásom, sőt.”
 • 94. nagyonnagy 2009. augusztus 07. 08:15
  „flexi
  <moderálva>
  Egyébként én is elítélem a gyilkosságot természetesen.

  Másik dolog. Ha valaki ilyen vérmesen védheti a cigányokat, akkor
  az miért baj hogy valaki a magyarokat védi a saját országában.
  Az miért szélsőséges?”
 • 93. flexsnake 2009. augusztus 06. 22:12
  „91. a nyomozati anyag került megbeszélésre ami a folyamatban lévő ügyet tekintve nem nyilvános.

  ,,a helyi roma közösségeknek is részt kell venniük a közös járőrözésekben, részben a hatékonyabb védelem, részben a kölcsönös bizalom helyreállítása érdekében"

  Lesz itt cigány gárda :) Remélem a magas rangú katonai tisztek is beszállnak a felkészítésbe.”
 • 92. flexsnake 2009. augusztus 06. 22:09
  „92. már máskor is itt voltak. Van egy egyesség amely szerint egymást segítjük tapasztalatok átadásával.
  Vannak olyan dolgok amikkel még bizony az amcsik sem találkoztak és vannak amik nálunk újak. Ez kölcsönös, semmi extra pénzbe nem kerül.”
 • 91. boris013 2009. augusztus 06. 21:01
  „82--- Szerinted személyesen drazsé és bencze nyomoz? Ez normális rendőr vezetés? Ez rendőrségi munka, hogy már itt nyomoz a világ összes titkosszolgálata és az FBI? Már épphogy a táliboktól nem kérünk segítséget a tényleg szőrnyű gyilkosságok kiderítésében. Ilyenkor valakit picsán szoktak ám nyugaton rúgni. Nem kell ezt a sündörséget szétzilálni. Szar ez úgy ahogy van.”
 • 90. .suhym. 2009. augusztus 06. 20:11
  „2009-08-06 19:52
  18 évre titkosították Draskovics csütörtöki mondandóját

  Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága csütörtökön meghallgatta az igazságügyi és rendészeti minisztert a kislétai gyilkosság ügyében. Draskovics Tibor kérésére a bizottság elnöke zárt ülést rendelt el, mert a tárcavezető beszámolójában 18 évre szolgálati titokká minősített információk is elhangzottak.

  A kislétai gyilkosság Magyarország minden tisztességes polgára elleni támadás volt - mondta a csütörtöki bizottsági meghallgatás után Draskovics Tibor. Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a sikeres nyomozáshoz minden segítséget megkap a rendőrség, akár anyagi, akár személyi, technikai vagy nemzetközi támogatásra van szüksége. A szakminiszter hozzátette: ez a bűncselekmény - minden jel szerint - egy egész kisebbség ellen irányult. Draskovics Tibor szerint azonban a rendőri jelenlét megerősítésén és a polgárőrök számának növelésén túl a helyi roma közösségeknek is részt kell venniük a közös járőrözésekben, részben a hatékonyabb védelem, részben a kölcsönös bizalom helyreállítása érdekében.

  A rendészeti bizottság fideszes elnöke szerint indokolatlan volt zárt ülést elrendelni, hiszen néhány valódi szolgálati titok kivételével nem hangzottak el a nyomozás kimenetelét kedvezőtlenül befolyásoló információk. Lázár János ezért bejelentette: amennyiben jövőre a Fidesz alakíthat kormányt, úgy a csütörtöki meghallgatás jegyzőkönyvének túlnyomó részét nyilvánosságra hozzák. Az ellenzéki politikus szerint a kormányzat képtelen a rendőrséget felügyelni. Jelen helyzetben a szervezet megerősítése a legfontosabb, ezért a Fidesz ismét kezdeményezi, hogy módosítsák az idei költségvetést. Az ellenzéki párt korábbi hasonló javaslatát elutasította a kormányzati többség - emlékeztetett a politikus.”
 • 89. flexsnake 2009. augusztus 06. 19:45
  „88. de ha anyádat ugornád meg, lenne egy náci kistesód :))))))”
 • 88. flexsnake 2009. augusztus 06. 19:41
  „a lotto most egymilliárd 100millió, nem 100millio nem inspiráló. A lottó többet fizet.”
 • 87. 9-es 2009. augusztus 06. 19:20
  „Az sem lenne meglepő flexi,ha megugranád aranka 2-t,legalább lenne itt 2 agyhalottból min. 3.....”
 • 86. garbon 2009. augusztus 06. 18:43
  „Nekem igen ispiráló mert adó fizető állampolgárok pénzéből van.”
 • 85. garbon 2009. augusztus 06. 18:40
  „Magyar dillentalimus nobel dija.”
 • 84. flexsnake 2009. augusztus 06. 17:50
  „80. a lefejező gárdista után és a rengeteg elítélt bűnöző gárdista után mondjon le vonatozó gabika meg murvaföldi kiszike is.
  Ezek az elkövetések rasszista indíttatású bűncselekmények. Az elkövetők szélsőjobbos beállítottságúak. Ezt borítékolni lehet. Az sem lenne meglepő ha tagjai lennének ilyen szervezetnek.”
 • 83. .suhym. 2009. augusztus 06. 17:25
  „83. hozzászólás comet 2009.08.06. 16:47

  Ajánlom figyelmedbe a beidézett írás utolsó bekezdését!

  Egyébként Ivánt 50 éve, még gyerekkorunkból ismerem, megnyugtatlak egyáltalán nem hülye és nem kiált farkast ott ahol nincs, és nem "rasszistázik" feleslegesen!!!!!!”
 • 82. comet 2009. augusztus 06. 16:47
  „ha átmennék a szomszéd Marinénihez, körülbelül ugyanazt mondaná el mint ez "az életellenes cselekmények terén nagy tapasztalattal rendelkező kriminológus". Ez a kriminológus eltvetemült rasszistákat, egy másik nagy tekintélyű szakember egy másik mai DM cikkben meg kocsmában beszélgető roma felderítőket gyanít az eset mögött.
  Ezekhez a találgatásokhoz nem kell nagy szaktekintélynek lenni, ennyit még a Bencze is tud.
  Azért jó lenne ha valamelyiknek igaza lenne, és nem felforgató szándékkal, alaposan megtervezett körülmények között hidegfejjel gyilkoló profi terroristákról lenne szó, mert akkor több esélye lenne a rendőrségünknek, és talán segítene a 100 millió is.”
 • 81. Logaritmus 2009. augusztus 06. 16:28
  „"valaikinek lekéne mondania a sündörségnél vagy drazsét rugná már ki végre libajnai a nagy büdös szájtépésért"

  Aha, értem. A rendőrség és a rendőri vezetés szétzilálása, a belső rend helyett a káosz gerjesztése éppen az elkövetőket erősítené és a hatóságot gyengítené. Na, ez kinek is lenne jó??”
 • 80. .suhym. 2009. augusztus 06. 15:36
  „Megbízásból vagy meggyőződésből?

  Münnich Iván, az OKRI főmunkatársa szerint az eseménysorozat jelen pillanatban rendőrségi kérdés, és csak találgatni lehet a hátteréről. Az, hogy több esemény egy irányba mutat, nem jelenti azt, hogy ugyanazok követték el, ugyanabból a motivációból. Ezt bizonyítania kell, mondta.

  Szerinte az biztos, hogy a legutóbbi, kislétai gyilkosság nem spontán cselekmény, hanem megtervezték, hogy mikor, hol, ki lesz a célpont. Nyilvánvaló, hogy nem egy alacsony IQ-jú ember vagy embercsoport követte ezt el. Lehet van ideológiájuk, elképzelésük, de az is belefér, hogy megbízásból tették, mondta Münnich.

  Az elkövetők céljairól, motivációiról a pszichológus azt mondta: a tettesek félre is vezethetik a hatóságokat. Például olyan félrevezető nyomokat hagynak, amelyekkel "megpróbálják megúszni a helyzetet, ami logikus elképzelés vagy vágy a részükről, mert idáig is meg lehetett úszni".

  Münnich Iván szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, de kizárni sem, hogy rasszista indíttatásúak voltak ezek a bűncselekmények. Mint mondta, a rasszista kifejezés azért kerül mindig szóba, mert romák az áldozatok, pedig romákra nem csak rasszista szempontból lehet támadni. "Sok más szempontból is lehetséges adott esetben. Sőt még az is lehetséges, hogy roma támadott romát" - tette hozzá a pszichológus. Mint mondta, a romák sem alkotnak egységes kultúrkört, nem biztos, hogy kedvelik egymást, és "ők sem mentesek emberi indulatoktól, lehetnek féltékenyek, lehetnek bosszúállóak, mindenek lehetnek, mint minden ember".

  http://index.hu/belfold/2009/08/06/nem_gond_hogy_embert_kell_olni/”
 • 79. boris013 2009. augusztus 06. 15:32
  „Ennyi bénázás után már valaikinek lekéne mondania a sündörségnél vagy drazsét rugná már ki végre libajnai a nagy büdös szájtépésért. Semmi eredményt nem produkáltak eddig. Flexsün--- Neked meg ha van bizonyítékod arra hogy szélsőjobbos támadás volt és etnikai indíttatású akkor légyszíves add át a béna haverjaidnak. Ha meg nincs, akkor addig csöndbe legyél Te nagyon okos.”
 • 78. Logaritmus 2009. augusztus 06. 15:25
  „"Ha megszólal, nem igen élvezhetné sokáig a "megnyert" milliókat, ..."

  Miért is? Az elkövetők akár percek alatt előzetesben találják magukat, a pénzt meg szépen el lehet költeni, fel lehet szívódni. Ha egy cigány az elkövető, akkor a 100 millió óriási értéket jelent a tanúnak, ha meg egy szélsőjobbos, akkor is lehet, hogy nem egy vagyonos emberről van szó. Szerintem el fogják kapni. Kíváncsi vagyok, ki az egyébként.”
97 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melegek Nyilai: A Gárda biztosítsa a felvonulást!

A Melegek Nyilai Nemzeti Pinksereg humorral veszi fel a harcot a "nyilasbarbie" és az őt követő szélsőséges meleggyűlölők ellen. Tovább olvasom