Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Roma nő a közigben: áll a kihívás elé

A bogyiszlói Kovács Jánosné Mihalovics Krisztina azon 122 ember egyike, akik sikeresen vizsgáztak a roma diplomások közigazgatásban történő foglalkoztatását célzó programban.
Azt mondja, szerinte nagyon jó tanítónő lehetett volna belőle, mert valahogy vonzza a gyerekeket - írta a Tolna megyei hírportál a Teol.hu. De a főiskola elvégzése után pedagógusként esélye sem volt az elhelyezkedésre. Most, ha minden igaz, a közigazgatásban próbálhat szerencsét a bogyiszlói Kovács Jánosné Mihalovics Krisztina.

A magyar miniszterelnök 2009. szeptember közepén jelentette be, hogy a kormány egy támogató programmal segíti a diplomás roma munkavállalók elhelyezkedését a közigazgatásban. Akkor úgy fogalmazott: ahhoz, hogy a magyar Ku-Klux-Klantól el lehessen jutni egy magyar Obamáig, erősebb roma értelmiségi elitre van szükség.

– A korábbi rossz tapasztalataim miatt nem sok reményt fűztem az egészhez, de végül némi rábeszélésre jelentkeztem – mesélte Krisztina a portálnak. – Ötszázan jelentkeztek az országból, közülük 287-en feleltünk meg a feltételeknek. Nem egészen egy hónapunk volt a versenyvizsgára való felkészülésre. Hatalmas volt a megtanulandó anyag: jog, gazdaságtan, társadalomismeret, államigazgatási ismeretek. Szinte éjjel-nappal tanultam, de megcsináltam.

A bogyiszlói fiatalasszonyt már hívták Budapestre dolgozni, Krisztina azonban mindenképpen maradna, hiszen kislányát nem szívesen szakítaná ki a megszokott környezetéből. Reményei szerint Tolna megyében, Bogyiszló közelében is talál majd állást - írta a Teol.hu.

Olvasóink írták

164 hozzászólás
 • 164. Odie 2010. augusztus 03. 10:16
  „felemás ez az előnyözés. Ha alkalmas a feladatra, akkor akár marslakó is lehet. Különben sem azokkal van gond, akik tanulnak, dolgoznak és próbálnak előrébb jutni. Bár a fenenagy romaöntudat sokszor bennük is ott lapul...”
 • 163. maros50 2010. január 04. 16:42
  „SUHYM!I
  Igy igaz cigány az aki annak vallja magát..és nagyon fontos,hogy a környezete is elfogadja cigánynak és annak tartsa! Érted !”
 • 162. .suhym. 2010. január 04. 16:00
  „141. hozzászólás maros50 2010.01.04. 09:36

  "Hamankato!
  Szívessen válaszolok,mert jó szándékú a kérdésed.Cigány az, aki annak vallja magát,.szabad identítás ..."

  A baratnom diplomas, munkanelkuli fia elegge feketehaju, barnaboru....akkor ezek szerint vallhatja magat ciganynak?

  (Majd szolok neki fontolja meg, mert a tortenesek bizinyitjak, hogy elonyt elvezne "munkailag", sot meg talan kettot is felajanlanak neki, ha az egyik nem tetszik!)”
 • 161. .suhym. 2010. január 04. 15:55
  „Mindenkinek egyenlo eselyt a munkavallalaskor, ne elvezzen senki elonyt, mert barmelyik nepcsoport tagja!

  A kormany intezkedese pontosan ezzel elllentetes, mert bizonyos embereket szarmazasi/faji alapon a tobbiek fole emel!!!”
 • 160. maros50 2010. január 04. 15:54
  „Szegedix!
  A hozászolásaimban erről beszéltem,nekem az a bajom,hogy a romák felvételnél nem az alkalmasságát vizsgálják,hanem a rasszjegyeit és ez baj.
  109.-es jg! A ghandi gimnáziumban cigány és nem cigány tanulók járnak! A pedagógusok is vegyesen vannak és ez nem is baj,ez a természetes.Mitől " cigány gimnázium " ,attól,hogy alapítványi iskola és a kurátorok egy része roma származású,ami színtén nem baj!”
 • 159. szegedix 2010. január 04. 15:14
  „Valószínű alkotmányellenes is ez az egész. A származása miatt senkit nem szabadna előnyhöz juttatni. Alkalmas a feladatra, vagy sem. Ez a kérdés.”
 • 158. szegedix 2010. január 04. 15:10
  „Ez diszkrimináció! Azért mert roma nem szabadna sem előnyhöz , de persze hátrányhoz sem jutnia.”
 • 157. jq 2010. január 04. 14:39
  „Akkor gyorsan döntsétek el, hogy a Ghandi gimnázium szegregáció miatt, vagy a diszkrimináció miatt nem kóser...:)”
 • 156. maros50 2010. január 04. 14:34
  „Birodalmi!
  Amiről te beszélsz az szegregáció!Ez pedig nem a Te területed!<moderálva>”
 • 155. Birodalmi 2010. január 04. 14:04
  „ok, persze, hozzanak létre egy cigány iskolát amit a cigány adófizetők pénzén tartanak fenn és ott lehet cigány tanárnő! nincs is annyi c tanár! nézz körül, h. mennyien tanulnak közülük felsőoktatásban és ne gyere azzal, hogy mert szegény elmaradottak, nincs pénz, mert nem én feszítek merci, bmw, meg luxus terepjáróba <moderálva>!”
 • 154. maros50 2010. január 04. 13:28
  „Kedves Bírodalmi Barátom!
  Ami a bünőzést illeti Nagyon várom,hogy a független,pártatlan magyar Bíróság milyen büntetést szab ki a a roma gyilkosságokat elkövető vadállatokra,akik ártalan gyermeket gyilkoltak meg.Milyen dolog az,hogy a polgármester a börtönben van és kapja a fizetést,ilyen alapon a börtönben ülő cigány származású bünözönek is járna a szociális segély.Számtalan példát tudok felhozni az egyenlőtlenségekre,baj van a mércével.A roma származású tanárnőt nem kellene alkalmazni Tolna megyében,hiszen jelentős számban vannak roma tanulók.Tudod megint a mérce. Tudod ha baj van a cigány gyerekekkel akor mutogatni lehet a cigány diplomásokra "lám-lám hol vannak"!.”
 • 153. Birodalmi 2010. január 04. 13:21
  „hát neked sem ártott volna bármilyen nyelvtan tanárnő, aki megtanít írni :)
  voltak erre irdatlan mennyiségű pénzek a felzárkóztatásra, mi is lett belőle? kormány lenyúlt 30%, roma vezetők 30%, többi segíj, meg szavazatvásárlás. az meg tény, hogy integrálódni képtelenek! mióta vannak is itt? mért nincs meg a többi népcsoportba ez a fajta agresszió a többségi (eltartó) társadalommal szemben. Nézd meg a német, ukrán, örmény, horvát, kínai stb népcsoportot. Vannak persze kivételek, én is ismerek, rendes, tanult cigány származású embert akit nagyon becsülök és sajnos bizony szégyenli a származását a többség viselkedése miatt.”
 • 152. maros50 2010. január 04. 13:05
  „Kedves Birodalmi Barátom!!
  Elöször is nem vagyok roma koordinátor!Egyszerű magyar állampolgár vagyok,akinek nem mindegy,hogy az ország szekere merre fordul.Bízom a "jobbrafordulásban"!
  Ami a kérdésedet illeti azért kell a roma származású diplomásokat alkalmazni,mertszakképzettségével,tehetségével integrálni tudja saját kis közösségét a többségi társadalomban .Ez idáig kívülről tették meg és nem sok sikerrel.Mégiscsak eredményesebb lenne alkalmazni roma tanárnőt roma gyermwkek mellé.Ha meg sem próbáljuk nem változik semmi.Áll a roma tanárnő a kíhívás elé adjunk esélyt számára és számonkérhető.Ilyen egyszerű.Tudod vannak célzott programok,igy a nem cigányoknak is”
 • 151. Birodalmi 2010. január 04. 12:33
  „maros50 - látom te vagy a roma koordinátor! :) akkor az hogy van, hogy azért veszik oda fel, mert roma a származása? lehet, h. van nála sokkal alkalmasabb, okosabb, stb de nem töltheti be a posztot, mivel nem roma.
  egy személyes példa: régebben a munkaügyi központban tanfolyam támogatás miatt voltam, ott volt egy elejtett mondat, h. romáknak van, én nem kapok. és most nem beszélve a bűnözőkről, h. mit kap egy roma - mit egy fehér... ezekből van elege az átlag embernek.”
 • 150. maros50 2010. január 04. 12:30
  „Lacas!
  Akiről Te beszélsz az nem a pályakezdő roma nő,hanem a BKV-s hölgy a 1OO.OOO.OOO.-Ft-os végkielégítésével és nem hajlandó visszafizetni.Ugye milyen furcsa dolgok vannak.Ugye ez nem roma probléma.Ugye halgattad a Köztársasági Elnök Úr újévi köszöntöjét.”
 • 149. maros50 2010. január 04. 12:16
  „suhym!
  58-s sorszám alatt azt írod,hogy ne legyen megkülönböztetés,így a helyes és nem lesz 5oo fő roma diplomás munkanélküli.Én nem bánom legyen minden magyarnak,cigánynak és minden nációhoz tartozóknak képzettségüknek megfelelő munkájuk.”
 • 148. maros50 2010. január 04. 12:01
  „Tintasbarna!
  Nem kellene tisztelni azt akihez fohászkodsz!”
 • 147. maros50 2010. január 04. 11:51
  „KIspanda! Tetszik a neved mint állatbarát.Kurva nagy előny a romadiplomásnak segélyezettnek lenni.Hallottál a százmillió forintos végkielégítésről,a korrupciós ügyekről,vagy ne beszéljek ilyen fantasztikus ügyekről.”
 • 146. maros50 2010. január 04. 11:41
  „Mugri!
  Nem kellene az iskolába lenned a nyelvtan órán!”
 • 145. harcsabajusz 2010. január 04. 10:59
  „Van aki a cigányok pozitív megkülönböztetése ellen ágál, Miért? Az élet több terülertén van olyan pozitív diszkrimináció, ami a valamilyen szempontból hátrányos helyzetüeket próbálja segíteni, a hátrányt csökkenteni. Pl. a közhivatalok akadálymentesítése (elvileg), a falusi, tanyasi gyerekek továbbtanulását segítö programok. Külföldi példákat is fel lehet hozni. A roma értelmiség kialakulását, továbbtanulását segítö programok igenis helyénvalóak, több és hatékonyabb ilyen program kell.”
164 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szereplő lépett a vezetőkölcsönzési piacra

Új szereplőként akár 25-30 százalékos részesedést is szerezhet az Interim Management Resourcing Kft.… Tovább olvasom