Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Romagyilkosságok - A vádlottak ismerősei megdöbbentek

A romagyilkosságok büntetőperében szerdán a Pest Megyei Bíróságon a vádlottak ismerősei tanúként arról beszéltek: meglepődtek, amikor kiderült, hogy kiket gyanúsítanak a hatóságok, mert a Kiss testvérek nyugodtak, visszahúzódók, szerények és segítőkészek voltak.
"Mindenki meg volt döbbenve, hogy ők azok" - mondta tanúvallomásában Kiss Árpád elsőrendű vádlott volt barátnőjének, Fehérné Nyalka Évának az öccse. Bírói kérdésre elmondta azt is: nem tudott arról, hogy Kiss Árpád és az öccse, a másodrendű vádlott Kiss István szkinhed nézeteket hangoztatott volna, vagy összetűzésbe keveredett volna a romákkal. Bár azt megjegyezte: István horogkeresztet tetováltatott magára. A tanú - mint mondta - a mai napig nem érti: "ha ők voltak, hogy tudták leplezni, ha nem, akkor meg hogy tudtak belekeveredni".

Fehérné Nyalka Éva tanúként meghallgatott fia is arról beszélt, hogy nem tapasztalt semmi különöset, gyanúsat a vádbeli időszakban, 2008-2009-ben, amikor édesanyjának barátja az ügyészség szerint társaival kilenc településen hajtott végre éjszaka romák házai ellen fegyveres, Molotov-koktélos támadásokat, amelyekben hat ember életét vesztette.

A fiatalember elmondta, hogy Kiss Árpád mindig kedvesen viselkedett vele, nagyon jó baráti viszonyban voltak, és meglepődött, amikor a rendőrök letartóztatták, mert "nem gondolta róla...".

A bíróság szerdán szintén tanúként hallgatott meg egy férfit, aki nemzeti radikális politikai rendezvényekről, rockkoncertekről és a Loki, a debreceni futballcsapat szurkolótáborából ismerte a Kiss fivéreket és harmadrendű vádlott Pető Zsoltot.

"Nem olyan nagy ez a nemzeti radikális tábor, Debrecen környékén ismerjük egymást" - mondta a tanú, aki szerint a másod- és a harmadrendű vádlott a debreceni szkinhedek "erőteljes alakja, alapfigurája" volt.

A tanú beszélt arról is, hogy ezekben a körökben úgy vélekedtek: "ahogy Nyugat-Európában a bevándorlókkal szemben előítéletek vagy még inkább tapasztalatok fogalmazódtak meg, úgy Magyarországon a romákkal szemben is". A romák elleni támadássorozatról a bűncselekmények elkövetésének időszakában az volt az általános vélemény, hogy "politikai célú szándékos pusztítás".

A Kiss fivérekről és Petőről a tanú megjegyezte: nem gondolta volna, hogy "azért, mert a cigányokat nem szeretik, ölni is képesek".

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat miatt többszörösen minősülő emberöléssel és más bűncselekményekkel megvádolt négy férfi büntetőperének következő tárgyalásán folytatódik a tanúk meghallgatása.

Olvasóink írták

  • 3. maros50 2011. április 28. 16:25
    „anatole! Ne hazudjál!A romák a Tanár Úr megöléséért 200 évet kaptak.A két gaztett motívációja köszönö viszonyban sem állnak.”
  • 2. anatole 2011. április 28. 13:56
    „Öszintén szólva, ha én lennék a bíró olyan itéletet hoznék mint amikor roma követ el gyailkosságot magyar ellen. Mert sok eset van amikor csak ejnye meg bejnye az ítélet. Itt van amikor megölttek egy tanárt a gyermeke szeme láttára, az ugye nem volt nagy gond, de amikor a magyar teszi azonnal a romák sírnak és örjöngnek. Emlékszem Szegeden amikor végig hordták egy haott cigány fiatalt üveg koporsóban. Megölte egy magyar fiatal mert a barátnőjét kirabolta, de sok iskolás gyermeket is. A romák egyértelmüen vigyorogtak mert a magyar gyerekeket terorizálta. De amikor megkapta a büntetését nem tetszett nekik, mert sajnos a rablását a gyereknek nem tudták megakadályozni. A hatóság félt a cigányoktól, az iskola és a civil lakosság is.”
  • 1. maros50 2011. április 28. 02:34
    „Én pedig azon sem lepödnék meg,ha kiderülne,hogy a gyilkosság megrendelésre történt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teret neveztek el II. János Pálról Tatán

Tata lengyel kisebbségi önkormányzatának kérésére a képviselő-testület II. János Pál pápáról nevezte… Tovább olvasom