Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Romagyilkosságok: 2 gyanúsított kötődött szélsőséges szervezethez

A romák sérelmére elkövetett támadássorozat két gyanúsítottja, K. István és P. Zsolt volt szélsőjobb beállítottságú, mindketten kötődtek szélsőséges szervezethez - mondta Dócs András, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi főosztályvezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

A főosztályvezető a gyanúsítottakról szólva közölte: K. Árpád az ismerősei elmondása szerint csendes, zárkózott személyiség volt, aki nézeteit nem hangoztatta, nem hívta fel magára a figyelmet.

K. István köztudottan romaellenes, antiszemita volt és ezt hangoztatta is. Az iskolában magatartási zavarai voltak, és szélsőséges szervezetekhez kötődött. A rendőrség tájékoztatása szerint ez a két szervezet a Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetség valamint a Vér és Becsület volt.

A harmadik gyanúsított, P. Zsolt bűnözői kapcsolatokkal rendelkezett, ő is szélsőjobb beállítottságú volt, romaellenes, és ő is kötődött a két előbb említett szélsőséges szervezethez - mondta.

Romagyilkosságok - Lezárta a nyomozást a rendőrség

Lezárta a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a romagyilkosságok ügyében; a rendőrség mind a négy, őrizetbe vett gyanúsított ellen vádemelést javasol - jelentette be Csizner Zoltán, az NNI megbízott vezetője budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn.

Csizner Zoltán összesítése szerint a nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában egyedülálló bűncselekmény-sorozatban 9 helyszínen összesen 78 lövés történt, 7 helyszínen összesen 11 Molotov-koktélt dobtak el. A bűncselekmények során hatan haltak meg, köztük egy gyerek, továbbá öten súlyosan megsérültek és köztük is van egy gyerek. A nyomozók szerint összesen 55 ember testi épségét veszélyeztették az elkövetők.

Az NNI megbízott vezetőjének közlése szerint a bűncselekmény-sorozat azért is egyedülálló, mert a korábbiakkal ellentétben nem szexuális indíttatású volt és nem anyagi haszonszerzés motiválta a tetteseket.

Az emberölés nem eszköz, hanem maga a bűncselekmény célja volt - szögezte le, hozzátéve, hogy korábban ilyennel nem találkoztak. Hangsúlyozta: a nyomozás végére azonban zárt bizonyítékláncot állítottak fel, ami az elkövetők személyét és cselekvőségüket egyértelműen bizonyítja.

Mint mondta, a sorozatjelleget az támasztotta alá, hogy hasonló sértetti körrel szemben követték el a hasonló bűncselekményeket, az elkövetés időpontjai is hasonlók voltak, mint ahogyan az elkövetési eszközök (vadászfegyver és Molotov-koktél) is. A sorozat-jelleget erősítette az is, hogy a bűncselekmények egyre brutálisabbak lettek: amíg az első támadásoknál a Molotov-koktéllal és a nem célzott lövésekkel pánikot, félelmet keltettek az elkövetők, az utolsó, kislétai támadásnál már közvetlen közelről lőttek az áldozatra.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint korábbi sérelmekből fakadó bosszú és a félelemkeltés volt a romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozat elkövetőinek motivációja.

Csizner Zoltán, az NNI megbízott vezetője az MTI kérdésére azt mondta: az elkövetők személyes sérelme a régmúltban történt, az nem kapcsolódott a bűncselekmény-sorozat áldozataihoz. Nincs kapcsolat az elkövetők és az áldozatok között - szögezte le. Hozzátette: a tettesek a településeket - ahol a támadásokat végrehajtották - úgy választották ki, hogy "nem sokkal a bűncselekmény elkövetése előtt történt olyan esemény, ami a társadalom érdeklődését felkeltette", így ők is felfigyeltek az adott településekre.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy mi alapján választották ki az elkövetők a sértetteket, Csizner Zoltán azt válaszolta: a megközelítés és a távozás biztonsága volt az elsődleges szempontjuk, hogy a támadás minél kevesebb kockázattal járjon. A sértetteknek semmilyen közük nem volt ehhez, egyszerűen pont ők laktak ott - tette hozzá.

Az NNI a bűncselekmény-sorozat felderítésére nyomozócsoportot állított fel, az FBI viselkedéselemző egységétől kértek tanácsot és rekord összegű, 100 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki. (A nyomravezetői díjat a rendőrség végül nem fizette ki.)

A nyomozás során 509 tanút hallgattak ki és több ezret "szólítottak meg" a különböző adatgyűjtések során, több mint 5 millió távközlési adatot ellenőriztek, 170 szakértőt vontak be a munkába, 1.916 "tétel" a lefoglalt bizonyíték és 33 ezer oldal a nyomozati irat.

Felidézte: az NNI kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön dobtak Molotov-koktélt és lőttek lakóházakra, augusztus 8-án Piricsén tették ugyanezt, a támadásban egy ember súlyosan megsérült. 2008. szeptember 5-én Nyíradonyban lőttek lakóházra, szeptember 29-én Tarnabodon. A tarnabodi bűncselekmény után három ember került a rendőrség látókörébe, érdemi védekezést nem adtak elő, a tanúvallomások azonban terhelőek voltak rájuk nézve és a fegyverszakértő is megállapította, hogy a bűncselekmény elkövetése idején fegyvert használtak. Végül bebizonyosodott, hogy nem ők voltak a tarnabodi támadás elkövetői.

2008. november 3-án Nagycsécsen - mint Csizner Zoltán fogalmazott - fordulóponthoz ért a bűncselekmény-sorozat, mivel ketten is meghaltak a támadásban. Alig egy hónappal később, december 15-én Alsózsolcán életveszélyes sérüléseket okoztak, amikor az udvaron dolgozókra adtak le lövéseket. 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön egy apa és a fia is meghalt, amikor rájuk lőttek, április 22-én Tiszalökön egy ember halt meg a támadásban, augusztus 3-án pedig Kislétán támadtak romákra, itt már nem távolról, lesből lőttek, hanem szinte testközelbe kerültek áldozatukhoz.

A rendőrség szerint a besenyszögi fegyverrablásnál K. Árpád, K. István és P. Zsolt volt jelen, a debreceni menekülttábor elleni támadást egyedül K. Árpád hajtotta végre.

Galgagyörkön, Piricsén, Tarnabodon, Nagycsécsen és Kislétán K. Árpád, K. István és P. Zsolt volt jelen és valamennyien lőttek is, a kislétai halálos lövést K. István adta le. Tatárszentgyörgyön is ott voltak mind a hárman, de egyedül K. István lőtt, ő adta le a halálos lövéseket. K. Árpád egyedül hajtotta végre a debreceni és a nyíradonyi támadást, Alsózsolcán és Tiszalökön pedig K. István volt a társa, a lövéseket - így a tiszalöki halálosat is - K. Árpád adta le.

A negyedik gyanúsított, Cs. István csak az utolsó két helyszínen volt jelen, akkor is sofőrként - mondta.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. maros50 2010. augusztus 12. 17:14
  „Lamatic!
  Evezzünk békésebb vizekre.A "ferdítésnek" két oldala van,egyébként megítélés kérdése. Ma a romaértelmiség nincs abban a helyzetben,hogy közösségének segítsen.Több olyan roma származású pedagógussal beszéltem akik állástalanok saját településén,holott az iskolában tanuló roma gyeekek száma kimagaslóan magas.A roma pedagógus nem taníthat.De számtalan példát tudok felhozni más területről is..Ne kérd számon azt ami nem létezik.Lehetőséget kell teremteni számukra,hogy segítsenek.200 roma diplomás a mai napig várja a felkínált állást.De ebben a népi tülekedésben a romák nem tartoznak bele.Az esélyegyenlöség más értelmezést kapott.”
 • 27. lamatic 2010. augusztus 11. 12:00
  „25. hozzászólás maros50 2010.08.10. 16:35 A ferdítést a roma közösség végzi. Egytől egyig kivétel nélkül. Amely roma iskolázott és törekvő, ő azért, mert nem gyakorol hatást a saját népcsoportjára a kulturált életmód elsajátítására. Amely roma meg, mély szegénységben él, nem hajlandó a tudás elsajátítására összpontosítani, inkább erejének nagy részét agresszióra váltja. Ezen tulajdonságok további gyakorlása, maga után vonja az agressziót a másik oldaltól is. De pontosan tudjuk hogy vannak érdekcsoportok akik ezt akarják.”
 • 26. maros50 2010. augusztus 10. 16:43
  „Gyekszon!
  Jót nevettem a "biszku bélán".Odáig nem jutottam el és nem is szerettem volna az lenni.Jól érzem magam a jobb oldalon!”
 • 25. maros50 2010. augusztus 10. 16:35
  „Lamatic!
  Köszönöm a határozott "nem" válaszodat.Ezt vártam Tőled.A többi magyararászkodásnak,szociológiai fejtegetésnek a sorozatgyilkosság megítélése szempotjából nincs helye.Az csak "puderolás"!”
 • 24. lamatic 2010. augusztus 10. 13:15
  „11. hozzászólás maros50 2010.08.09. 20:01 Természetesen válaszolok, és nem esek a nyakadnak, mint ahogy te teszed, cigány módon, pedig nem is osztottam lapot neked. Természetesen nem a válaszom. Remélem neked sem amikor 88 éves néniket és bácsikat gyilkolnak le, megélhetés gyanánt. Természetesen a cigány anyának, apának nem feladata a gyerekeinek nap mint nap elmondani tanulj, ne kiabálj, viselkedj rendesen stb. Nem tudom miről beszélsz, és egyre jobban nem értjük miről beszéltek. A rendőrre rámentek 30 an üvöltözve stb. de ha nektek esnek akkor meg rasszisták. Túl átlátszó, túl kétszínű.
  Hát legyen: Tisztelt 17. hozzászólás apátfalvifaszagyerek 2010.08.09. 21:01 bár ferdítesz. Mint mondtam, írtam, én hajlandó vagyok segíteni ha látom hogy az értelmiségi cigány vagy roma, ahogy akarod és jobb neked, elkezd ténykedni és nem csak a száját járatni. Tehát ha elkezdenek a romák:) takarítani a saját házuk körül és elkezdenek tisztelettel viszonyulni a magyarokhoz és természetesen önmagukhoz(amit nagyon fontos, és számos példa mutatja ennek a nemlétét ) akkor szerintem nem lesz gond. Elmész egy idegen társaságba, mint meghívott és vannak rajtad kívül 10 en, akik régről ismerik egymást, akkor te elvárod hogy ők alkalmazkodjanak hozzád?”
 • 23. RézmívesGyekszon 2010. augusztus 10. 10:45
  „maros 50 nem te vagy a biszku béla?”
 • 22. maros50 2010. augusztus 10. 08:59
  „Ólvasóka!
  Feltételezem,hogy tájékozott vagy,bízonyára fellapoztad a kézi értelmező szótárt az "előítéletnél".Minden ember valamilyen színten előítéletes.Általánosságban könnyebb megfogalmazni gondolatainkat,mert nem kell tényekkel híteles adatokkal alátámasztani.példa a rendőr megítélése.Ha megbüntet a szabálytalanságért azt mondjuk,hogy a rendörök ilyenek meg olyanok.Az a baj,hogy nem eléggé ismerjük az embertársainkat. Te is általánosságról beszélsz amikor "cigánybünözésről"beszélsz.Nem osztom a véleményemet azokkal akik erről beszélnek.Az újjal mutogatásnak nem vagyok híve.A bünügyi mutatók akkor kimagaslóak amikor egy ország gazdasági helyzete romlanak.ekkor kedvez a szélsőséges mozgalmaknak.Lásd a történelmet!”
 • 21. Srác20 2010. augusztus 10. 00:54
  „Ilyenkor milyen merészen írják az újságok a roma szót:) bezzeg amikor CIGÁNYOK ölnek, akkor nem írják!!!”
 • 20. Olvasóka 2010. augusztus 09. 22:16
  „Persze- persze a cigányok között is vannak kivételek.Mélységes tisztelet nekik!
  De azért az a sok előítélet nem véletlenül van, alaposan megszolgáltak érte. Általánosságban elmondható: a vérükben van a mocskosság (a kivétel erősíti a szabályt).

  Nekem úgy tünt abban az időben, hogy kisebb volt a cigánybűnözés, valahogy jobban meghúzták magukat.
  Erre az időszakra nem készült valamilyen statisztikai kimutatás? Komolyan érdekelne.”
 • 19. dodó 2010. augusztus 09. 21:23
  „Érdekes ez a magyar nyomozó és jogszolgáltató apparátus. "... mindketten kötődtek szélsőséges szervezethez..."
  Érdekes!
  A jó Hunvald fajti esetében nem hallottam, hogy "a gyanúsított a MAZSIHISZ-hez köthető", vagy a kedves Hagyó esetében, hogy "a gyanúsított vonzódott egy Közel-keleti államhoz és szimpatizált a cionista eszmékkel"!”
 • 18. jozko 2010. augusztus 09. 21:14
  „A gyilkosság, az önbíráskodás bűncselekmény-tehát nem járható út!
  Viszont a terjedő, egyre nagyobb számú és súlyosbodó, túlnyomó részben a cigány kisebbség által elkövetett bűncselekményeknek is elejét kell vennim a törvény minden szigorával-beleértve az elrettentést, a precedens értékű, gyorsított eljárással meghozott ítéleteket is!
  A törvény előtt legyen mindenki egyenlő-de már a hatásos prevenció miatt is erélyesen -és sürgősen- kell fellépni!
  Az féljen, aki bánt! Ne a törvénykezés, az ítélet tartson életfogytig!
  A Bíróság ne legyen se a fajgyűlölők, sem pedig a fajvédők hadszíntere!
  Példás büntetést -bőrszíntől függetlenül- minden címeres gazembernek! Sajnálják ők. hogy nincs halálbüntetés!”
 • 17. apátfalvifaszagyerek 2010. augusztus 09. 21:01
  „8. Tisztelt Lamatic!

  Egyrészt nem személyeskedtem, mivel az olvasatlan minősítést nem 751510 nevezetű fórumtársunknak címeztem, hanem azoknak, akik nem olvassák el a kommentemet a "hosszú" terjedelme miatt...

  Másrészt pedig ha egy cigány normálisan él, dolgozik, és nem bűnözik, akkor meg az a baj, ha nem pesztrálja a többi, "beilleszkedésben megrekedt" cigót? Neked mikor mondták azt, hogy mondjuk meló után ugorj már el azon magyarokhoz, akik mondjuk börtönből jöttek, hogy segítsd az életüket?

  "Addig nem több mind kétszínűség." Mi a kétszínűség???? Már megbocsáss, de nem értem... Remélem nem azok a cigányok kétszínűek a szemedben, akik rendesen dolgoznak és rendesen élnek.”
 • 16. bespin 2010. augusztus 09. 21:00
  „15. Jó a kérdésed! Válasz az nem lesz.”
 • 15. Lacusch69 2010. augusztus 09. 20:56
  „Legyen olyan kedves valamelyik itteni világesze elárulni nekem, tudatlan hülyének, hogy mi a fészkes fenéért lőtték le a cigányokat mezei sörétes puskával pár méterről, mikor a megtalált arzenálban 2.5 milliót érő SIG Sauer SSG 2000 is volt?”
 • 14. achilleus 2010. augusztus 09. 20:29
  „Drazsé életrajzából:
  2008. február 18-ától Takács Albertet váltotta az igazságügyi és rendészeti miniszteri poszton[2], (...). A 2009-ben megalakult Bajnai-kormányban is igazságügyi és rendészeti miniszterré nevezték ki. 2009. december 1-jén benyújtotta lemondását, amit Bajnai Gordon miniszterelnök elfogadott.[3]

  A fenti cikkből:
  "2008. július 21-én Galgagyörkön dobtak Molotov-koktélt és lőttek lakóházakra, /ez volt az első/ (.....) 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön egy apa és a fia is meghalt, amikor rájuk lőttek, április 22-én Tiszalökön egy ember halt meg a támadásban, augusztus 3-án pedig Kislétán"/ez volt az utolsó/.”
 • 13. achilleus 2010. augusztus 09. 20:23
  „"ez a két szervezet a Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetség valamint a Vér és Becsület volt."

  Ahhoz képest, hogy 2 gyanúsított is kötődött ezekhez a vélhetően létező szervezetekhez, meglehetősen sokáig tartott az elkapásuk. Nincs ebben némi felelőssége Draskovics Tibornak, akinek rendészeti miniszterkedése idejére esett a teljes gyilkosságsorozat? Ja, ő a Magyarok Nyilait üldözte, ami vagy van, vagy nincs, de ezeknek ahhoz, ezek szerint, közük sincs és esetlen nem is lehetett. "Ezt a bombát ...." Na persze.”
 • 12. maros50 2010. augusztus 09. 20:07
  „svéd! Lehetsz cigányellenes,meg antiszemita mindadig,mig cselekedeted törvényben nem ütközik.Javasolom,hogy olvasd el a btk.ide vonatkozó részét.”
 • 11. maros50 2010. augusztus 09. 20:01
  „lamatic!
  Ne magyarázkodj,ne tereld el a szót a lényegről.Nincs szükség kívégző osztagra,akik állítólag nagy hazafiak!Majd a börtönben legyenek azok!Magyarázd meg,hogy egy ártalan gyermek halála,kívégzése indokolt-e?”
 • 10. maros50 2010. augusztus 09. 19:54
  „Számomra a hozzászolók száma a (jószándékúak kivételével )üzenet értéke van.jelenti,hogy lapítanak a szélsőségesek.Azt bízonygatják,hogy a szélsőséges mozgalomra szükség van.lehet gyíilkolni,Televizió székházat
  rombolni kifosztani,gyújtogatni,fehérfúzös bakkancsban menetelni,kakastollban díszelegni.Ennek a korszaknak vége.Miniszterelnökünk nem fogja megengedni,a törvény teljes szígorával fog fellépni a szélsőséges mozgalmak cselekedetei ellen.
  A gyilkosok akkor szabaduljanak a börtönből amig a müanyag lakat meg nem rozsdásodik.”
 • 9. lamatic 2010. augusztus 09. 19:39
  „8. hozzászólás apátfalvifaszagyerek Nem kell személyeskedni. Inkább azt szeretném látni hogy azon cigányok, akik felsőoktatásba járnak, álljanak ki és tanítsák meg a többit beilleszkedni. Ha ezt látom, ha azt látom hogy kin vannak a putriknál, ingyen kapott lakásoknál, házaknál, takarítanak tisztán tartják, beilleszkedésre nevelik, akkor oda megyek én is, segíteni. Addig nem több mind kétszínűség.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: visszaél-e hivatalával Orbán Viktor?

Meggyanúsítja-e az ügyészség hűtlen kezelés és hivatali visszaélés elkövetőjeként Orbán Viktor… Tovább olvasom