Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Romagyilkosságok: a KBH nem nyomozhatott az ügyben

A Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) együttműködik a romagyilkosságok felderítésében, de nem nyomozott, mert nem is nyomozhat az ügyben - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfői, az MTI-hez is eljuttatott közleményében, amelyet a témában megjelent "téves információk" tisztázása érdekében adott ki.
A KBH csak olyan személyekkel kapcsolatban tud - a nyomozó hatóság megkeresésére - információt szolgáltatni, akik a honvédség állományába tartoznak vagy egykor oda tartoztak - közölte a tárca, kiemelve, hogy hatásköre ebben az ügyben a Nemzeti Nyomozó Irodának (NNI) volt, van.

Az NNI megkeresésére a KBH soron kívül átadta a nyomozó hatóság kérdéseire vonatkozó információit, emellett saját hatáskörében eljárva további adatokkal és értékes közreműködéssel segítette elő a nyomozás sikerét - írták, megjegyezve, hogy mindezt az NNI főigazgatója, Petőfi Attila rendőr dandártábornok külön levélben köszönte meg.

A közlemény szerint az egyik gyanúsított, Cs. István 2003-as bevonulásakor a Nemzetbiztonsági Hivatal Hajdú-Bihar megyei kirendeltsége nem adott tájékoztatást arról, hogy őt "bármilyen indokkal is látókörében tartja". A férfira a következő év elején a KBH a saját információi alapján figyelt fel, ellenőrzése során pedig arra az eredményre jutottak, hogy nem tartozott semmilyen szélsőséges szervezethez; akárcsak a 2007-es koszovói kiküldetése előtt elvégzett kötelező nemzetbiztonsági ellenőrzés.

"Az egykori szerződéses őrvezetőn - a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben - különleges (önkényuralmi jelképet ábrázoló) tetoválás honvédségi állományviszonya fennállása alatt nem volt" - közölte a tárca. Mint hozzátette, az NNI konkrét kérésére átadta a KBH "az egy adott időintervallumban Koszovóban szolgálatot teljesített, és speciális szempontok alapján kiválogatott, leszerelt katonák adatait", ezek között azonban a férfi nem szerepelhetett, ugyanis más időszakban, évekkel később szolgált ott.

Kitért arra is: a férfiről először az idén június 30-án kért információt az NNI, ennek "a KBH haladéktalanul eleget is tett", valamint saját eszközeivel és javaslataival segítette a munkát.

"Cs. Istvánt katonai szolgálatának időszakában a KBH nem szervezte be, és erre tekintettel szolgálati viszonyának megszűnésekor továbbfoglalkoztatásra nem is ajánlhatta fel az NBH-nak" - zárul a közlemény.

Augusztus 31-én írt arról a Magyar Nemzet, hogy belső vizsgálatot rendeltek el a Nemzetbiztonsági Hivatalnál azt követően, hogy a világhálóra került egy, a romagyilkosságokkal összefüggésben készült írásos anyag.

A dokumentum szerint az egyik feltételezett elkövetőt már korábban is figyelték a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, ám amikor a férfi fegyverek megvásárlásába kezdett, megszüntették a titkos adatgyűjtést. A másik gyanúsított állítólag a Katonai Biztonsági Hivatal "titkos kapcsolata" volt.

A feljegyzés - bennfentes információkkal rendelkező - szerzője kemény kritikával illeti Laborc Sándort, az NBH akkortájt leköszönt főigazgatóját, majd felteszi a kérdést: kinek, illetve kiknek állhatott érdekében a romák körében elkövetett gyilkosságsorozat.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a soron következő ülésén foglalkozik az üggyel.

Olvasóink írták

  • 2. Szodabikarbona18 2009. szeptember 22. 06:26
    „sztojkat elkaptak. :)”
  • 1. dodó 2009. szeptember 21. 20:25
    „Érdekes és elgondolkodtató, vajon miért kellett a KBH-nak három hétig kotlania ezen a (félre)magyarázaton?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bennégett a házban egy asszony Szabadhídvégen

Kigyulladt egy családi ház, s feltehetően füstmérgezésben meghalt az épületben tartózkodó 37 éves… Tovább olvasom