Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Romagyilkosságok: bűnsegéd volt Cs. István?

A beszerzett bizonyítékok, valamint a gyanúsított vallomása alapján megalapozott a gyanú, hogy Cs. István a tiszalöki emberölésben bűnsegédként vett részt - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) arra a szerdai lapinformációra reagálva, hogy szakértői vélemény szerint a romagyilkosságok ügyében előzetes letartóztatásban lévő férfi nem járt egyetlen helyszínen sem.
A Magyar Nemzet arról írt: az egyik gyanúsított védője szerint kétséget kizáróan bizonyítja az elkészült nyom- és fegyverszakértői vélemény, hogy Cs. István, a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja nem járt sem Tiszalökön, sem az emberölés-sorozat más helyszínén. Cs. Istvánt a rendőrség azzal gyanúsítja, hogy a tiszalöki helyszín közelébe vitte a feltételezett elkövetőket.

Barcsi István, a gyanúsított ügyvédje a kézhez kapott fegyver- és nyomszakértői véleményekre hivatkozva azt mondta: védence, a Koszovót megjárt katona nem köthető a bűncselekményeknél használt fegyverekhez, és a lábmérete, valamint a cipőjének a kopásnyoma sem egyezik a helyszínen találtakkal.

Az NNI közleményében hangsúlyozta: a beszerzett adatok és bizonyítékok, valamint Cs. István gyanúsított vallomása alapján megalapozott a gyanú, hogy a férfi április 22-én 22 órakor a Tiszalökön elkövetett emberölésben bűnsegédként vett részt.

Közölték azt is, hogy tervezik Cs. Istvánnal szemben a gyanúsítás megváltoztatását. A büntető törvénykönyv szerint a bűncselekményben részesekre a tettesekre megállapított büntetési tételt kell alkalmazni.

Az NNI szeptember 28-án jelentette be, hogy elkészültek a szakértői vélemények az ügyben, ezt tanulmányozzák, értékelik, és ha indokoltnak látják, intézkednek azok kiegészítéséről. Bartha László, az NNI szóvivője az MTI érdeklődésére megerősítette: egyelőre nem kívánnak semmit elmondani a szakértői véleményekről, de ha az elkészült szakvéleményeket a gyanúsítottak elé tárták, tájékoztatják a nyilvánosságot azok tartalmáról.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy, 28 és 42 év közötti, Hajdú-Bihar megyei férfit gyanúsítanak, őket a kommandósok augusztus 21-ére virradóra fogták el egy debreceni szórakozóhelyen.

A rendőrség tájékoztatása szerint a négy gyanúsított közül kettőt nyolc bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak meg, a másik kettőt pedig egy-egy támadással (a galgagyörkivel és a tiszalökivel) hoztak összefüggésbe.

Az NNI kilenc súlyos bűncselekmény ügyében folytat eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint az idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen és Tatárszentgyörgyön ketten-ketten vesztették életüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdő Péter: az emberi jogok mindenkit megilletnek

Az emberi jogok, amelyek az emberi méltóságban gyökereznek, mindenkit megilletnek; ez a méltóság… Tovább olvasom