Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Romagyilkosságok: kártérítésért perel három roma férfi

Kártérítési pert indít a rendőrség ellen az a három roma fiatalember, akiket közel 11 hónapig tartottak előzetesben a tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadás gyanújával, és csak a feltételezett valódi tettesek elfogása után kerülhettek szabadlábra.
Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetője a hat halálos áldozatot követelő romák elleni sorozattámadás felderítéséről tartott keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Debrecenben péntekre virradóra elfogott négy férfi közül kettő gyanúsítható 2008. szeptember 29-én Tarnabodon történt fegyveres és Molotov-koktélos támadással, ezért az ügyben már korábban előzetes letartóztatásba került három embert szabadon engedték.

Magyar Elemér, a férfiak ügyvédje az MTI-nek adott nyilatkozatában kijelentette: a három roma származású tarnabodi fiatalember nevében a majd egy évig tartó fogva tartásuk miatt kártérítési pert indít a rendőrség ellen. Közlése szerint 10-10 millió forintos nem vagyoni kártérítés iránti keresetet nyújtanak be, emellett bocsánatkérést is várnak a hatóságok részéről.

Az ügyvéd azt mondta: a fiatalkorú Németh Renátó, a már felnőtt korú Szabó Adorján és Pusoma János az előzetes letartóztatásban együttműködött a hatóságokkal, de végig tagadták a bűncselekmény elkövetését, és közvetett bizonyítékok alapján gyanúsították meg őket.

A három férfit a tarnabodi támadással összefüggésben a bűncselekmény másnapján helyezték előzetes letartóztatásba több emberen elkövetett emberölés kísérletének gyanúja miatt tanúvallomások és nyomszakértői adatok alapján. A múlt pénteki elfogás után azonban kiderült, hogy a támadást, amelyet a romák elleni támadássorozat részeként kezeltek, a most elfogott gyanúsítottak követték el, ezért a három férfi ellen megszüntetik az eljárást.

Az NNI vezetője keddi sajtótájékoztatón azt közölte, hogy a rendőrség azért gyanúsította meg a három férfit a tarnabodi bűncselekmény elkövetésével, mert egy tanú arról számolt be, hogy a támadást megelőző napokban egy lefűrészelt csövű vadászfegyvert láttak az egyik férfinál, akinek a ruházata hasonlított a támadók vélt viseletéhez, és a nyomszakértők lőpornyomokat találtak a kezükön és ruházatukon. A gyanúsítottak letartóztatása ellenére az NNI 120 fős külön egysége azért kezelte mégis a tarnabodi bűncselekményt a romák elleni támadássorozat részeként, mert az elkövetés módja, az időpont, a sértetti kör és más egyéb körülmény erre utalt - mondta Petőfi Attila dandártábornok keddi sajtótájékoztatóján.

Magyar Elemér erre reagálva az MTI-nek azt mondta: védenceinek soha nem volt fegyverük, soha nem lőttek, lőpormaradványok csak akkor kerülhettek rájuk, amikor a kommandósok elfogták őket.

Az ügyvéd, aki a férfiak letartóztatásától kezdve ellátta a védőügyvédi feladatokat, azt mondta: a börtönben roma származásuk, és a bűncselekmény-sorozat miatt "irtózatos és megalázó módon" bántak védenceivel, és szerinte az is megalázó viselkedés a hatóság részéről, hogy bár két embert még hétfő este elengedtek, Szabó Adorjánt csak kedd délben szabadulhatott az előzetes letartóztatásból, mert egy korábbi szabálysértési pénzbüntetését nem fizette be, és azt időközben letöltendő börtönbüntetésre változtatták át. Az ügyvéd szerint a fiatalembernek 10 napot kellett volna börtönben töltenie, ugyanis a kirótt bírságot családtagjai azért nem fizethették be, mert "lejárt a hivatali munkaidő".

Magyar Elemér emlékezetett, hogy néhány évvel ezelőtt,egy másik ügyfelét, Pusoma Dénest ártatlanul ítélték el, majd miután elfogták a valódi tettest, és szabadlábra került, öngyilkos lett. Tragédiájából film is készült.

Egy másik gyilkossági ügyben egy magyarcsanádi testvérpárt gyanúsítottak meg, és 15 hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban, amíg a bíróság jogerősen fel nem mentette őket. A bíróság által "primitívnek nevezett" Gán fivérek 1,2-1,2 millió forint nem vagyoni kártérítést kaptak.

Burka Ferencet és fiát szintén ártatlanul ítélték el gyilkosság vádjával 15 év, illetve 13 év fegyházra, és csaknem hat évet ültek börtönbe, majd az ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet és szabadon engedte a két szintén roma férfit.

Az apa és fia eredetileg 50-50 milliós kártalanításra tartott igényt. A hosszú hónapokig tartó pereskedésben végül egyezség született a felperesek és a magyar állam nevében eljáró Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium között. Eszerint idősebb Burka Ferenc 20 millió, ifjabb Burka Ferenc 25 millió forint kárpótlásban részesül. Ez a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás indokolatlan büntetés miatt.

Magyar Elemér, aki Pusoma Dénes ügyéről drámát is írt, valamint a film elkészítésében is segítette Ragályi Elemér filmrendezőt, az MTI-nek kijelentette: "pályafutásom alatt azt tapasztaltam, hogy cigányok esetében a bírák jóval kevesebb bizonyítékkal is megelégszenek ahhoz, hogy elmarasztaló ítéletet hozzanak".

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. mombars 2009. augusztus 26. 20:02
  „Engem is elítélhetnének, aztán én is benyújtanám az igényeimet. Én már annak is örülnék, ha pár millát adnának, nem kéne 10...”
 • 23. sőndör 2009. augusztus 26. 11:10
  „számolják el előlegként nekik. :))”
 • 22. keiner 2009. augusztus 26. 10:47
  „@21. hozzászólás 19701230 2009.08.26. 09:13, annyira lustá nem lehetsz, hogy nem tudod google-t használni.

  http://www.bebilap.hu/csecsemogondozas/gyogynoveny/bodza.htm”
 • 21. scire 2009. augusztus 26. 10:03
  „21. hozzászólás 19701230 2009.08.26. 09:13

  Me´ közbe a vasazást elhanyagoltad. ;)”
 • 20. 19701230 2009. augusztus 26. 09:13
  „árulja már el valki mit csinálnak a romák a bodzával.

  mi szörpöt,,, de hogy lehet a bodzábol meggazdagodni????
  én inkább leggatyásodtm , mire annyi szörpöt leföztem a cukorrárak miatt:))”
 • 19. latyi 2009. augusztus 26. 09:04
  „Az este a Tényekben látni lehetett a kigyúrt bűnbánó ártatlan"urakat".
  Hát nem egy bizalom gerjesztő orcájuk volt az már biztos.
  Ha ebben az ügyben nem is másban biztosan ludasak.
  Gondolom többet voltak már dutyiban mint szabadon.
  Kártérítés, Anyátokat azt.Irány a kőbánya!!!”
 • 18. Zseboroszlán 2009. augusztus 26. 08:51
  „A stop.hu is hírül adta,fotó is van...”
 • 17. IVY 2009. augusztus 26. 08:21
  „És a (napokban) majdnem agyonvert tűzoltó srácnak nincs joga kártérítésért kiálltani??!!!!
  Adnék én a c....knak! Kettőt a szemük alá!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 16. dblaci 2009. augusztus 26. 08:14
  „Már csodálkoztam, hogy cigányokat ítélnek el Magyarországon, miközben ez lehetetlen, hiszen soha, semmilyen bűnt nem követnek el, és nem is követtek el. Mostmár megnyugodtam.”
 • 15. szegedix 2009. augusztus 26. 07:41
  „Valamiben csak benne voltak. Hogy került rájuk lőpor maradvány? Káosz az egész. Vagy van bizonyíték, vagy nincs. Ártatlanul ne üljön senki, de a vétkeseket meg ne engedjék ki. Én ezek ártatlanságában se hiszek. Amazok bűnössége is kérdőjeles. Akció közben kellett volna őket tetten érni. Az viszont kockázatos és nehéz. De ez egy ilyen szakma.”
 • 14. M_R 2009. augusztus 26. 07:40
  „A debreceni elfogás esetében egyre inkább látszik hogy a sünök igencsak melléfogtak...
  Már megy a magyarázkodás hogy miből tudják hogy mindenhol ők voltak. Majd ki fog derülni hogy egyszerű mezei fegyvergyűjtők voltak. Most gyorsan összeszednek éles fegyvereket amire rápakolják az ujjlenyomatokat meg a "DNS mintákat"...
  Igen szép összegű kártérítés kezd alakulni - mégiscsak ki lesz fizetve az a 100 milla :)”
 • 13. flexapja 2009. augusztus 26. 06:27
  „ebböl is látszik-debrecenben sem az igazi tetteseket fogtak L. ennyi”
 • 12. .suhym. 2009. augusztus 26. 06:17
  „#
  Nem vagyoni kár
  #
  #

  A nem vagyoni kár a vagyonilag ki nem fejezhető, nem mérhető értékekben, az ún. személyiségi jogokban keletkezett kárt jelenti. A nem vagyoni kártérítés hivatott kompenzálni a káresemény olyan következményeit, amik nem vagyoniak, azaz nem közvetlen vagyoni hatással, hanem más módon befolyásolják a károsult életét. A személyiségi jognak minősül a testi épséghez, élethez, méltósághoz való jó hírnévhez való jog, ezek a jogok a Ptk. személyi jogról szóló részében kerültek nevesítésre, kimerítő jellegű felsorolásuk azonban nem lehetséges.

  Annak ellenére, hogy a személyiségi jogok jellemzője pont az, hogy azok nem vagyoni, hanem személyi jellegűek, és pénzben tulajdonképpen nem mérhetőek, a kártérítési jog mégis fel kell, hogy állítson egyfajta átváltási rendszert, mivel a személyiségi jogokban bekövetkezett kárt pénzben kell megtéríteni. Ellentétben a vagyoni kárral, itt a természetben történő megtérítésre nincs lehetőség. A pénzben történő kártérítés azonban történhet egy összegben vagy járadék formában.

  Látható, hogy a nem vagyoni kártérítés intézménye hordoz magában bizonyos önellentmondást: ahhoz, hogy megvalósuljon a kártérítés célja, és a károsultat olyan helyzetbe kerüljön, mintha a kár be sem következett volna, ehhez pénzben kell kifejezni azt a sérelmet, aminek alapvető jellemzője, hogy nem vagyoni jellegű. A nem vagyoni kártérítés mértékénél szintén irányadó a teljes kártérítés elve, azonban a nem vagyoni kártérítés esetében a fent írtak következtében jóval nehezebb kiszámítani azt, hogy egy adott ügyben mekkora a kár mértéke. Leszögezhető azonban, hogy a magyar bírói gyakorlat egyre nagyobb súllyal veszi figyelembe az ember személyiségében esett károk jelentőségét. Az ítélkezés számára kereteket adó legfelsőbb bírósági gyakorlat alakítja ki az egyes ügyekben szempontjait, e szerint olyan kártérítést kell megállapítani, amely alkalmas az elnehezült életvitel megkönnyítésre.

  http://209.85.129.132/search?q=cache:h1Fk37iLJKcJ:www.batki.info/UGYVED/ugyved-karteritesi-jog.html+nem+vagyoni+k%C3%A1rt%C3%A9r%C3%ADt%C3%A9s+fogalma&cd=6&hl=hu&ct=clnk&gl=hu”
 • 11. nanemaaa 2009. augusztus 26. 00:55
  „LÁttam őket a híradóban. Olyan igazi szerény dógos fajtának látszottak. Az első kérdésük is az volt, hogy "hol a bodza édesanyám?"
  Egyébként én is zsaruk béréből vonnám le (mert hogy több millát kapnak, az biztos), ha már olyan hülyék voltak, ogy a többi bűncselekményt nem csapták hozzá a gyújtogatás gyanujához.
  Lám ezekre a szép szál rasszista fiakra rávarrják egyből majd még az elműlt 10 év ki nem derített bűneseteit is.”
 • 10. M_R 2009. augusztus 26. 00:29
  „http://www.beol.hu/bekes/kozelet/harom-ciganycsalad-tartja-rettegesben-mezokovacshazat-253069”
 • 9. Sziszifusz 2009. augusztus 25. 21:43
  „Tarnabodon magyarok házaiba lövöldöztek be! Furcsa módon eltünt a netről az eset leírása, de az ott lakókkal készült riportok is!”
 • 8. sörpocak 2009. augusztus 25. 21:37
  „Hoppá! Mihelyst találtak 4 balekot, akik jó pénzért elviszik a balhét, egyből megvan magyarázva minden. Megvan magyarázva a lőpornyom és sokminden. Ez az állam sok pénzt fizet, hogy jó megítélése legyen. Kötelező volt az elkövetőket "megtalálni"!
  Tényleg az igaziakat sikerült?
  De hogy tárgyszerű legyek, ezek a tetvek biztosan nemhiába ültek? Most az én pénzemből kártalanítják őket? Ez komoly? Csakmert a hatalom így kívánja? Tényleg dögöljenek!!!!!!”
 • 7. klj_54 2009. augusztus 25. 21:01
  „Justizmord történt, fejenként minimum 30 milliót nekik!
  Azt pedig a trehány zsaruk fizetéséből levonni, aztán talán komolyabban veszik a melójukat...”
 • 6. flexsnake 2009. augusztus 25. 20:07
  „A nem vagyoni kártérítésből soha nem lesz pénz :D”
 • 5. flexsnake 2009. augusztus 25. 19:25
  „Renátó öcsém :D Biztos van ott egy SZamanta is :D
  Nem adnék nekik semmit, biztos nem véletlen kerültek előzetesben, lehet van ott más is :D
  Renátó :D A nap fénypontja :D”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili Katalin három havi tiszteletdíjat kap távozáskor

Szili Katalint, az Országgyűlés leköszönő elnökét három havi tiszteletdíj illeti meg távozásakor a… Tovább olvasom