Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Romagyilkosságok: kizárták az büntetőügyből a harmadrendű vádlottat

Kizárta a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőperéből a harmadrendű vádlott védőjét a Budapest Környéki Törvényszék szerdán.
Az ügyben eljáró bírói tanács elnöke, Miszori László közölte: a védőt azért zárja ki a bíróság, mert tudomására jutott, hogy az ügyvéd egy olyan ember rokona, aki az ügyben korábban eljárt.

A törvényszék Varga Zoltán ügyvédet, Pető Zsolt harmadrendű vádlott helyettes kirendelt védőjét "a büntetőügyből kizárja" - hirdette ki a végzést Miszori László.

Elmondta, Varga Zoltán 2012. február 3. óta látja el kirendeléssel Pető Zsolt védelmét. Időközben a bíróság tudomására jutott, hogy egy olyan emberrel áll közvetlen hozzátartozói kapcsolatban, aki az ügyben eljárt, amit a védő is megerősített.

Felidézte: 2011. október 10-én a Fővárosi Ítélőtábla felülvizsgálat keretében végzést hozott, amelyben egyebek mellett fenntartotta a harmadrendű vádlott előzetes letartóztatását is. A végzés ellen fellebbeztek, így került az ügy a Legfelsőbb Bíróságra, amely 2011. december elsején hozott döntést. Ennek a tanácsnak a tagja volt az ügyvéd édesapja, Varga Zoltán bíró - mondta Miszori László.

Közölte, a büntetőeljárás szabályai szerint nem lehet védő, aki az ügyben mint bíró, ügyész vagy mint a nyomozó hatóság tagja járt el, valamint az ügyben korábban vagy jelenleg eljáró bírónak, ügyésznek vagy a nyomozó hatóság tagjának a hozzátartozója.

Miszori László elmondta azt is, hogy hétfőn találkozott Varga Zoltánnal, a harmadrendű vádlott védőjével, aki közölte vele: édesapja korábban eljárt az ügyben.

A döntés nem jogerős, Pető Zsolt és védője ugyanis fellebbezést jelentett be. Az ügyész a döntést tudomásul vette.

Pető Zsolt védője közölte: álláspontja szerint nem áll fenn kizárási ok, ma már nyugdíjas édesapja egy eljárási részcselekményben vett részt.
Miszori László közölte, ha jogerős lesz a kizárás, akkor harminc tárgyalási napot meg kell ismételni. Kitért arra is, ha az, hogy a kirendelt védő rokona korábban eljárt az ügyben, "később derül ki, abszolút hatályon kívül helyezési ok a másodfokú eljárásban".

A védő helyettesítéséről nem tudtak gondoskodni, ezért a tárgyalást elhalasztották.

A per pénteken folytatódik.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

Olvasóink írták

  • 2. Mozimasiniszta 2012. október 03. 21:14
    „nem csak megtévesztő, hanem hülyén slendrián....”
  • 1. seawasp 2012. október 03. 10:18
    „"Romagyilkosságok: kizárták az büntetőügyből a harmadrendű vádlottat"
    Megtévesztő a cím, mert a vádlott védőjét kellett volna kiemelni! :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Nemzet: a kormány lazít a hiánycélon

A kormány 2,8 százalékra növeli az eredetileg 2,2 százalékos GDP-arányos 2013-as költségvetési… Tovább olvasom