Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Romagyilkosságok: kizártak egy védőt, tárgyalási napokat kell megismételni

Jogerősen kizárták a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőperéből Varga Zoltánt, a harmadrendű vádlott helyettes kirendelt védőjét, ezért tárgyalási napokat kell megismételni.
A Budapest Környéki Törvényszéken folyó büntetőper keddi tárgyalási napján Miszori László, az ügyben eljáró bírói tanács elnöke bejelentette: a Varga Zoltán helyettes kirendelt védő kizárását kimondó bírósági döntés jogerőre emelkedett.

Ennek következtében mindazokat az eljárási cselekményeket, amelyeket az ügyvéd jelenlétében foganatosítottak, megismétlik, hogy az eljárási szabálysértést kiküszöböljék - közölte.

Miszori László elmondta, az egyes tárgyalási napok megismétlése azt jelenti, hogy az azokon készült jegyzőkönyveket felolvassák, észrevételeket lehet tenni, valamint mindazokat, akik az érintett tárgyalásokon megjelentek - szakértők, tanúk - ismételten idézik.

Ezt követően Miszori László elsőként a tavaly június 13-i tárgyalás jegyzőkönyvének ismertetésébe kezdett bele.

A Budapest Környéki Törvényszék tavaly október 3-án zárta ki a perből az ügyvédet. Miszori László akkor azt közölte: a védőt azért zárja ki a bíróság, mert tudomására jutott, hogy az ügyvéd bíró édesapja korábban eljárt az ügyben.

Varga Zoltán 2012. február 3-a óta volt P. Zsolt helyettes kirendelt védője.

Az október 3-i tárgyaláson a bíró felidézte: 2011. október 10-én a Fővárosi Ítélőtábla felülvizsgálat keretében végzést hozott, amelyben egyebek mellett fenntartotta a harmadrendű vádlott előzetes letartóztatását is. A végzés ellen fellebbeztek, így került az ügy a Legfelsőbb Bíróságra, amely 2011. december elsején hozott döntést. Ennek a tanácsnak a tagja volt az ügyvéd édesapja, Varga Zoltán bíró.

A büntetőeljárás szabályai szerint nem lehet védő, aki az ügyben mint bíró, ügyész vagy mint a nyomozóhatóság tagja járt el, valamint az ügyben korábban vagy jelenleg eljáró bírónak, ügyésznek vagy a nyomozóhatóság tagjának a hozzátartozója.

Miszori László október 3-án elmondta azt is, hogy két nappal korábban találkozott Varga Zoltánnal, aki közölte vele: édesapja korábban eljárt az ügyben.

A döntés azért nem emelkedett akkor jogerőre, mert P. Zsolt és védője fellebbezést jelentett be.

Miszori László az október 3-i tárgyaláson azt közölte, ha jogerős lesz a kizárás, akkor harminc tárgyalási napot meg kell ismételni. Kitért akkor arra is, ha az, hogy a kirendelt védő rokona korábban eljárt az ügyben, "később derül ki, abszolút hatályon kívül helyezési ok a másodfokú eljárásban".

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében K. Árpádot, a testvérét, K. Istvánt, valamint P. Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

Olvasóink írták

  • 2. Jozsoci 2013. január 23. 02:10
    „1. Ezt akartam én is írni.”
  • 1. Koszta 2013. január 22. 19:14
    „Na ezek azok a felesleges csűrések-csavarások, amik miatt úgy nyúlnak a perek, mint a rétes... Plusz pénz kidobás is.
    Valójában szerintem mit sem változtat a lényegen és a tényeken, meg magán a büntető peren, hogy egy ügyvéd apja 2011-ben tagja volt azon tanácsnak, ami meghosszabbította egyik vádlott előzetes letartóztatását... Nincs köze a per menetéhez, nem oszt, nem szoroz, de feleslegesen bonyolít, nyújt, elodáz, drágít...
    "Csodás" igazságszolgáltatás...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállapodást írt alá Balog Zoltán és a pedagógus-sztrájkbizottság

Az emberi erőforrások minisztere szerint a szakszervezetek vállalták a kormánnyal a partneri… Tovább olvasom