Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Romagyilkosságok: ötszörösen minősülő emberölés a vád

Befejeződött a vádirat ismertetése a romagyilkosságok miatt indult büntetőperben a Pest Megyei Bíróságon pénteken, a vád ötszörösen minősülő emberölés.
A vádlottak kilenc támadásban 78 lövést adtak le, 11 gyújtópalackot hajítottak el, és ezzel összesen 55 ember életét veszélyeztették, hat halálos áldozat, öt életveszélyes és öt súlyos sérült volt, köztük nők és gyermekek.

Az ügyészség szerint mindez aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölésnek minősül, ezért a büntető törvénykönyv alapján tényleges életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható. Ezen túlmenően a vád még más bűncselekményeket is az elkövetők terhére ró, így például lőfegyverrel visszaélést.

A vádirat 9. pontja szerint az elkövetők 2009. február 23-án éjjel a Pest megyei Tatárszentgyörgyön csaptak le. Először gyújtópalackokat dobtak egy házra, egyet a tetőre, egyet a nappalira. A háromgyermekes családfő a kisfiát és a lányát magához ölelve rohant ki a lángok közül, ám az egyik vádlott lesben várta a ház előtt és a tűz fényénél, néhány méterről sörétes puskával két lövést adott le a menekülőkre. Az apa és fia nyomban életét vesztette, a kislány a kezén megsebesült és a földre zuhant.

A vádirat szerint az apa felsőtestén, belső szervein 27 rendbeli sérülést számolt össze az orvos szakértő, a kisfiú fején és mellkasán 42 rendbelit.

A tűzoltók három kocsival érkeztek, órákig oltották a lángokat, de a ház teljesen leégett.

A vádirat 10. pontja szerint 2009. április 22-én egy távcsöves vadászpuskából, mintegy húsz méterről leadott egyetlen lövéssel gyilkolták meg Tiszalökön, saját háza udvarán a munkába induló Kóka Jenőt. Az áldozatot abból a megfontolásból választották ki, hogy egy rendezett életvitelű roma elleni támadás erőszakos válaszlépésekre sarkallhatja a romákat, ugyanis a tatárszentgyörgyi gyilkosság után több településen spontán járőrözésekbe kezdtek a cigányok.

A vádirat szerint Csontos István, aki először vett részt a támadásokban, tisztában volt azzal, hogy társai romák elleni támadásokat hajtanak végre.

A 11. vádpont szerint az előző tiszalöki támadással négytagúra bővült csoport 2009. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán követte el utolsó akcióját. Célpontjuk ezúttal egy özvegyasszony volt, aki férje halála óta egyedül nevelte kislányát. Az elkövetők előbb a családi ház ablakára, ajtajára adtak le lövéseket, majd eltalálták a lakás előterébe kijövő kislányt, aki életveszélyesen megsebesült és elájult. Ezután az épületbe behatolók az ágyon fekvő nőt álmában öt lövéssel kivégezték.

A vádirat ismertetésekor elhangzott az is, hogy a kislétai támadás után fokozott rendőri ellenőrzés volt a környék útjain, ezért a kocsival távozó vádlottak egyike egy pisztolyt szorongatott a kezében, hogy szükség esetén a rendőrök ellen is használja azt.

A 12., lőfegyverrel visszaélésre vonatkozó vádpont szerint a házkutatások során féltucatnyi fegyvert, golyós és sörétes puskákat, pisztolyt, illetve több száz lövedéket találtak, amelyek tartására a vádlottaknak nem volt engedélyük.

Az elkövetőket a kislétai támadás után három héttel, 2009. augusztus 21-én fogták el.

A pénteki tárgyalás végén a bíró közölte, hogy a következő, jövő szerdai tárgyaláson kezdődhet el a vádlottak meghallgatása, amelyeke három hetet szánnak. Április 19-én kezdődhet a több mint másfél száz tanú meghallgatása, azután a több tucatnyi szakértőé. A nyári ítélkezési szünetig több mint harminc tárgyalás lesz a romagyilkosságok büntetőperében a Pest Megyei Bíróságon.

Olvasóink írták

 • 19. Légiós 2013. augusztus 07. 16:47
  „OLASZLISZKA AKKOR HÁNYSZOROS?????????”
 • 18. Csonka László 2011. március 27. 14:34
  „17. Apátfalvi** 2011.03.27. 04:12 "Kik a nácik ?????????????"
  + oly személyek akik "anonim" név alatt akarják "megváltani" a világot! Mikor közlöm az elérhetőséget +a rendezvényeket, ahol "kerekasztal" mellett tudnánk személyesen kommunikálva a +oldást keresni, a problémákra, erre a válasz, nem érek rá! (+"berottyantottam) A mostani csongrádi eset: csak gárdistákat írtak fel a zsandárok! Ugye, ilyenkor, a "civil" közönség egy része, de-jó + de-szép, hogy eljöttetek Szegedről (zsebből fizetve az útiköltséget, itt is!) Mikor +bíróságra megy a dolog, ti vállaltátok + ki hívott benneteket !!!!!!! Mostani "törvényes állásfoglalás" szerint, a bünti, csongrádi "műsor" után: 150.000 Ft./koponya !!!!!!!! Kedves, "Apátfalvi**" a nevemet megtalálja több portálon is! Ha tényleg, igaz Apátfalvi + nemzetérzelmű, akkor segítek önnek az apátfalvi harcostársakkal a a kapcsolatfelvételben! Ezek után már nem a billentyűzet mellől tudna igazán politizálni, lenne mellé, aperitifként 1kis, könnygáz + vízágyúzással fürdetés + tomfázás + bilincs helyett, kábelszorító-zás !!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 17. Apátfalvi** 2011. március 27. 04:12
  „11. "Kik a nácik ?????????????"

  Azok például, akik a kuruc.info nevű oldalon Hitlert és a náci ideológiát éltetik, emberek származás szerinti jogfosztását és deportálását helyesnek tartják, stb.
  Remélem megválaszoltam a kérdést...”
 • 16. Csonka László 2011. március 26. 20:04
  „14. maros50 2011.03.26. 17:37 Adolf bácsival a szabadulása után taliztam, ő nem állt libasorba, mert "kacsalábra" vette, surciját !!!!!! (kac-kac) Na erre mit lép a "független bíróság" ????????”
 • 15. Csonka László 2011. március 26. 20:00
  „Battonya: Élve boncolták fel a disznót a tolvajok

  Valószínűleg még élt az a disznó, melynek félig levágták a sonkáját hétfőre virradóra, egy battonyai külterületi állattelepen. Gazdája szerint a jószág kínok között pusztulhatott el. A tettesek egy másik malacnak a fejét törték be. Darabolásra már nem volt idejük. Valószínűleg megzavarta őket valaki. Nem ez volt a tanyán az első élve darabolás.

  -- Nézze meg, mit műveltek szerencsétlen disznóimmal! Milyen lelkük van az ilyen embereknek? -- mutatta a pusztítás nyomait a neve elhallgatását kérő, 68 éves battonyai gazdálkodó. A drótkerítéssel körbevett, lelakatolt, kivilágított disznóólban 30 állatot tartott a férfi. Vasárnapról hétfőre virradóra valakik két jószágával kegyetlen módon végeztek.

  -- Betörték a malac fejét. Érezni a csontdarabokat -- mutatta a fiatalember, aki az állatok gondozásában segít a gazdának. Azt a malacot nem trancsírozták fel.

  -- A másik disznót a szeme körül érte az ütés, ettől elkábulhatott, de valószínűleg még élt, amikor a sonkáját félig levágták. Remélem, hamarabb elvérzett, mint magához tért. Akkor kevesebbet szenvedett. Így találtunk rájuk hétfőn reggel, a kerítésen kívülre dobva. Talán megzavarhatta őket valaki, vagy valamelyik jószág nagyon visított, és jobbnak látták, ha kereket oldanak -- találgatták a férfiak. Egy közelfialós anyakocát is megsebesítettek, de annak nagyobb baja nem lett.

  Nem ez volt az első ilyen eset a telepen. Ősszel hasonló módszerrel végeztek ismeretlenek egy disznóval. Akkor mind a két hátsó sonkát levágták. Azon az állaton sem volt szúrás nyoma, vagyis elvileg élhetett még a csonkoláskor. Az elmúlt hónapokban öt süldőt vittek el a telepről, azokat egészben.

  A cikk a hirdetés után folytatódik

  A gazdát nagyon megrendítette az állatai szenvedése. Más károk is érték az elmúlt években. Háromszor szedték le a disznóóla tetejét. A gyümölcsöse is ,,elkopott".

  -- A tolvajok letörték az ágakat, úgy szedték le a termést. Sok fát gyümölcsöstül vágtak ki, úgy vitték el -- mondta keserűen. A férfi most kamerát szereltet az ól köré. Azt tervezi, ha kifut az állomány, felhagy a disznótartással.

  -- A tanya tulajdonosa szeptemberben, illetve a napokban történt eset után tett feljelentést. Már az őszi bűncselekménynél is felmerült, hogy éjjel senki sem őrzi a tanyát, ahol a férfi időnként alkalmi munkásokat is foglalkoztat -- mondta Vargáné Szombati Andrea a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

  -- Ennek a felderítés szempontjából kiemelt jelentősége van. Általánosságban elmondható, hogy egy adott területen rövid időre is megforduló dolgozó fel tudja térképezni, hogyan óvja a tulajdonos a vagyontárgyait. Fontos volna, hogy a külterületen gazdálkodók lehetőleg lakott tanyáknál tartsanak állatokat.

  A szóvivő hangsúlyozta, ha ez nem megoldható, akkor szereltessenek be vagyonvédelmi rendszert, vagy alkalmazzanak éjjeli őrt. Legyen jó állapotú a kerítés, és nem árt, ha két-három nagytestű kutya is segíti az őr munkáját.

  A megyében rendszeres a külterületek ellenőrzése

  A rendőrök polgárőrökkel, mezőőrökkel közös szolgálatban megyeszerte rendszeresen járják a külterületeket. Ez azonban nem egyenlő az állandó jelenléttel.

  -- Ha ez utóbbiról a tulajdonosok, gazdák gondoskodnak, akkor a járőröket értesíteni tudják, ha egy adott területen idegeneket látnak, gyanús mozgást észlelnek -- hívta fel a figyelmet Vargáné Szombati Andrea. Ilyen esetekben figyelőszolgálat szervezésével megelőzhetők a bűncselekmények, tetten érhetők az elkövetők.”
 • 14. maros50 2011. március 26. 17:37
  „11.A nyugdijas adolf bácsi alakzatba mert állni és még az meri mondani,hogy liba sorban állt? A misére kellene járnia mint a többi tisztességes munkában elváradt nyugdíjas.”
 • 13. maros50 2011. március 26. 17:29
  „7.joy
  Elösször nekem is ez ötlött fel,hogy minek ennyi tárgyalás,de rájöttem,hogy nem mindegy az,hogy a börtönbüntetés kiszabásánál mekkora mázsát vegyen a bíróság és a Büntetésvégrahajtási Intézet hány müanyag lakatot vegyen az elvetemült gyilkosoknak.Azt javasolom,hogy ne hamarkodjuk el,mert sok minden kiderül és lesznek meglepetések,mert tudjuk,hogy gárdisták is voltak egyben.Láthatod,hogy budaházi ügyét sem kapkodják el, nem szabad elkapkodni van idő.Jó helyen vannak.Háziörizetet úgy sem kapnak,mert veszélyesek a társadalomra.”
 • 12. Csonka László 2011. március 26. 17:24
  „http://www.youtube.com/watch?v=G3ybAF0I89Q&feature=player_embedded”
 • 11. Csonka László 2011. március 26. 12:41
  „10. Apátfalvi** 2011.03.26. 11:23 Kik a nácik ????????????? (a fekete ruhások ????? Pl: tűzoltók gyakorló ruhában, parkoló + polgárőrök mellény nélkül ??) és ezek ??????? : Március 15. Hősök tere! Lerángatjuk a színpadról a himnuszunkat éneklő nyugdíjasokat, + szétkergetjük az engedélyezett rendezvényen résztvevő gárdistákat, + K.Szabó Sanyit 2.napig "áristomba" ????????????? Várom válaszát ??????????”
 • 10. Apátfalvi** 2011. március 26. 11:23
  „A teljes értékű, normális emberek. A nem bűnöző életet élő cigányok, és a hazafi magyarok (a nácik tehát hazaárulók, nemzetellenesek), stb. Vagyunk bőven, mi, normálisak...”
 • 9. Csonka László 2011. március 26. 09:06
  „3. Apátfalvi** 2011.03.25. 18:30 A felsorolása után a ????? Akkor ki is marad szabadon ???????

  1. Lacas 2011.03.25. 16:53 Cosma ügy! "Tipi-tapi" "Amnéziás" elkövetőkkel, de mikor a parton "korzóztak" a hatóság is a monitoron keresztül figyelt!”
 • 8. joy 2011. március 26. 07:03
  „[5] tropa!
  Tébolyult amatőr mészárosoktól ne várj logikus gondolkodást!”
 • 7. joy 2011. március 26. 06:59
  „"...A nyári ítélkezési szünetig több mint harminc tárgyalás lesz a romagyilkosságok büntetőperében a Pest Megyei Bíróságon..."

  Atyavilág!
  Ennyit sz.rakodni gyilkos terroristákkal!
  Sittre velük örökre!”
 • 6. gyalogkakukk 2011. március 26. 00:58
  „Apátfalvi**!!
  1, Ámen
  2, Ha az Eunak ennyire fáj és védi őket, hát had vigye innen <moderálva> és oltalmazza a saját hazájában, a saját népe közt Őket !!!!”
 • 5. troppauerhummer 2011. március 25. 18:46
  „Biztos hogy Ők voltak???? Az aranykéz utcai robbantásról is állítólag bizonyíték van, hogy a szlovák titkos szolgálat intézte!
  Nem is beszélve arról, hogy állítólag mesterlövész fegyverrel rendelkeztek, ennek ellenére úgy döntöttek hogy besétálnak a településre gyilkolni vadászfegyverrel? Csak nekem tűnik ez logikátlannak???”
 • 4. Apátfalvi** 2011. március 25. 18:34
  „Természetesen az általam leírt táborokban semmiféle emberi jogok nem tarthatóak be, és ha túltelítődött a tábor, akkor (hogy ne szoronganak a rabok, ehhez joguk van! :D) bizonyos számú elítéltet ki kell végezni.

  Sipákolna ez EU egy ideig, aztán meg jönnének hozzánk tanácsért, meglátjátok...”
 • 3. Apátfalvi** 2011. március 25. 18:30
  „Ez egy ördögi kör. A cigányok által elkövetett bűntetteknél már nem egyszer olvastam roma hozzászólótól felhozni a cigánygyilkosságokat, ez utóbbiakról szóló cikkeknél pedig (mint itt is) a romák bűncselekményeivel jönnek egyesek. Egy ördögi kör, mint már írtam, amely ha így megy tovább, akkor egy soha véget nem érő, öngeneráló erőszakgóc keletkezik...

  A megoldás radikális, de csak ez az egy van: minden bűnözőt, különösen erőszakos bűntetteket elkövetőket súllyosan meg kell büntetni. Egyszerűen hangzik, de mégis nagyszerű. Sokszor kifejtettem már, hogy az országban kiterjed koncentrációs tábor hálózatot kellene létrehozni, ahová a következő elemek kerülnének:

  - köztörvényesek (sajnos sok cigány van köztük)
  - nemzetellenes bűncselekményt elkövetők (neonácik, hitleristák, hungaristák, ezekkel szimpatizálók, etnikai alapú népirtásra felszólító lények, stb. <moderálva>
  - politikusbűnözők (rengeteg mszp-es és szdsz-es országromboló és tolvaj, meg ilyenek)
  - fehérgalléros bűnözők (Magyarországon a bürökrácia az értékes termelő munkát végző, értékes embereket megfojtja, kizsigereli. A fehérgallérosok deportálása létkérdés)

  A fenti cikkben szereplő bűn elkövetői két halmazba is sorolhatóak: egyrészt köztörvényes gyilkosok, másrészt a tárgyalás képein látható "88" tetoválás (a "heil hitler"-t jelképezi), valamint a korábban már többször is kifejtett szélsőséges körökhöz való kötődés alapján pedig nemzetellenes bűnelkövetők is. Mivel mind2 kategória alapból halálig tartó kényszermunka valamelyik táborban, ezért ezek a rohadékok soha nem szagolhatnának szabad levegőt az én országomban.

  Minden, a fenti kategóriában szereplő bűnözői csoporot tehát koncentrációs táborokba kell zárni, és ott halálig dolgoztatni. Megszűnne pár hónapon belül mind a cigány-, mind a nácibűnözés is! A "kemény kéz" eliminációs politika jelenti az egyetlen megoldást!

  MAGYARORSZÁG MINDÖRÖKKÉ!”
 • 2. rozator 2011. március 25. 17:18
  „Ez akkor sem megoldás!”
 • 1. Lacas 2011. március 25. 16:53
  „A magyargyilkosságokat mikor követik majd ilyen figyelemmel? Egy vaskos rovatot megtöltenének napi szinten. Legutóbb Hejőszalontán vágta el brutális módon egy idős néni torkát <moderálva>.Hallottunk róla? Nem! Teljes hirzárlatot rendeltek el.Kivéve a nemzeti sajtóban.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállapodtak a Malév új kollektív szerződéséről

Hosszú távú megállapodás született a Malévnál alkalmazandó új kollektív szerződésről - közölte a… Tovább olvasom