Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Romagyilkosságok: politikusok ellen is terveztek merényleteket a vádlottak?

Csontos István negyedrendű vádlott a romák elleni, hat halálos áldozattal járó támadássorozat ügyében indult büntetőper szerdai tárgyalásán fenntartotta nyomozati vallomását: azt állította, hogy társai politikusok elleni robbantásos merényleteket is terveztek, a kislétai támadást a roma holokauszt emléknapjára időzítve tervezték meg, hogy a gyilkosság miatti felháborodás zavargásokhoz vezessen.
A vádlott, aki korábban szerződéses katonaként külföldi kiküldetésben is szolgált, és szoros kapcsolatban állt a katonai titkosszolgálattal, a Pest Megyei Bíróságon ismertetett nyomozati vallomásában azt mondta: nem volt tudomása arról, hogy bűntársai gyilkosságra készültek, és ezért kérték meg, hogy szállítsa el őket Tiszalökre és Kislétára.

A két Szabolcs megyei településen egy-egy embert öltek meg. A vád szerint Tiszalökön a munkába induló 54 éves Kóka Jenőt egyetlen célzott lövéssel Kiss Árpád ölte meg, és a cselekménynél testvére, Kiss István másodrendű vádlott is jelen volt. A Kislétán 2009. augusztus 2-án éjjel történt bűncselekménynél már Pető Zsolt harmadrendű vádlott is ott volt, ő sebesítette meg egy 13 éves lányt, és szintén rálőtt az ágyban fekvő anyára; Kiss Istvánnal együtt sörétes fegyverből összesen öt lövést adtak le rá, a nő azonnal meghalt.

Csontos, akit bűnsegédlettel vádolnak ezekben a cselekményekben, továbbra is állítja, hogy társai meg akarták ölni Kisléta polgármesterét, Pénzes Sándort is.

Vallomása szerint már sejtette, hogy társai követték el a tiszalöki gyilkosságot, és fenyegetés hatására vitte el társait Kislétára, miközben titokban arra készült, hogy elköltözik Hajdú-Bihar megyéből.

Közlése szerint számára a kislétai bűncselekményre való felkészülés nem volt gyanús, mert nem látta a fegyvereket, mint a tiszalöki támadás előtt, amelyről akkor azt hitte, társai "vadászni készülnek", továbbá korábban többször kellett fuvaroznia őket különböző helyekre. Állítása szerint a tiszalöki gyilkosságnál használt fegyver nincs a lefoglalt bizonyítékok között, mert azt társai elmondása szerint bedobták egy folyóba.

Fenntartott nyomozati vallomásában - amelyhez nem kívánt észrevételt tenni - végrehajtókról, támogatókról és felderítőkről beszélt, de konkrét személyeket nem tudott megnevezni. Mindössze volt munkaadóját, az elsőrendű vádlott korábbi szeretőjét, az ügyben tanúként szereplő F.-né Ny. Évát nevezte meg lehetséges támogatóként, aki a vádirat szerint a tiszalöki gyilkosság után segítséget nyújtott a vádlottaknak a menekülés közben elakadt autó kiszabadításához.

Állítása szerint saját és családja testi épségét féltve nem tett bejelentést a rendőrségen a bűncselekményekről, pedig tudta, hogy a támadások ügyében akár a 100 millió forintos nyomravezetői díjat is megkaphatná. Attól tartott ugyanis, hogy "mivel nincs mindenki a vádlottak padján", bosszút álltak volna a még szabadlábon lévők.

Csontos vallomása szerint Kiss Árpád utasítására fotókat készített a hajdúhadházi lőtérről, mert társai azt tervezték, hogy rablással nagy tűzerejű fegyvereket szereznek szolgálatban lévő katonáktól. Mindezt még a katonai titkosszolgálati kapcsolattartójával történt találkozó előtt készült - mondta.

Egy gyermekmentőt akartak ellopni, mert úgy vélték, egy támadás után ezt a járművet nem állították volna meg a rendőrök. Állítása szerint Pető Zsolt Egerből kézigránátokat és lőszereket akart beszerezni.

A negyedrendű vádlott vallomása szerint amikor motorostúrára készült barátaival a Borsod megyei Arlóra, Kiss Árpád arra kérte, készítsen fotókat Lénárddaróc cigánytelepéről, de az Ózd közelében lévő kistelepülésen "csak rendezett házakat" talált. Állítása szerint az elsőrendű vádlott arra is figyelmeztette, hogy Farkaslyukra ne menjen be, mert a romák "ellenőrzéseket" tartanak, megállítják az idegeneket és a terepjárókat, motorosokat.

Csontos István azt mondta, azért akartak rendezett életvitelű cigányokra támadni, hogy olyan mértékű legyen a felháborodás a romák között, hogy "rátámadjanak a magyarokra", és a válaszcsapásra "a politikai is megfelelően reagált volna", és ezért időzítették a kislétai támadást is éppen a roma holokauszt emléknapjára.

Állítása szerint társai kijelentették: attól sem riadtak volna vissza, hogy politikusok ellen robbantásos merényleteket kövessenek el, és ennek érdekében kapcsolatba is léptek a Nemzeti Arcvonal nevű szélsőséges szervezettel.

A negyedrendű vádlott vallomása szerint Kiss Árpád egy beszélgetésen kijelentette: "mindegy, kit ölnek meg, a cél a fontos".

A per további nyomozati iratok ismertetésével folytatódik a Pest Megyei Bíróságon.

Olvasóink írták

 • 8. szandokán 2011. április 13. 21:26
  „Mindent jól csináltak,csak a sorrendet cserélték fel,ez hiba volt,pancserek.”
 • 7. bánki 2011. április 13. 20:42
  „Római jog : kinek használ ?
  Kizárt dolog, hogy ez az egy - két ídióta ekkorra balhét tudott volna csinálni külső segítség nélkül. A kérdés kik álltak a háttérben ?

  A Tv székház ostroma a Gyurcsány trükkje volt. lásd. 1956 rádió ostrom!

  Adolf Hitler megrendezte a nagy mutatványt !

  ,,A Reichstagot egy Marinus van der Lubbe nevű holland férfi gyújtotta fel, aki kommunistának vallotta magát, 1933. február 27-én. A férfi láthatólag zavart volt, amikor rátaláltak, és meztelenül mozgott a Reichstagban. A tűz iszonyúan gyorsan terjedt szét az ülésteremben, magas lángcsóvát hagyva. A tüzet megfékezni lehetetlen volt, a gyönyörű épület teljesen kiégett. A felelősséget nagyon hamar a kommunistákra vetítették, kizárva őket a későbbi választásokból. A tűzvészt kihasználva Hitler lesújtott a kommunistákra, és elérte, hogy parlament nélkül kormányozhasson. A mandátumaikat megsemmisítette, a párt tagjait koncentrációs táborokba vitette. Ezt követően megszavaztatta a felhatalmazási törvényt. A hadsereget nem az alkotmányra, hanem saját személyére eskette fel. Megsemmisítette a demokráciát, diktatúrát vezetett be. Valójában sokakban már akkor felvetődött, hogy a tűzvész kizárólag az NSDAP érdekét szolgálta. A Georgi Dimitrov és más Berlinben élő kommunisták ellen indított perben Dimitrov és társai bűnösségét még a korai Hitler-korszak bírósága sem állapította meg"”
 • 6. achilleus 2011. április 13. 20:29
  „"(...) azért akartak rendezett életvitelű cigányokra támadni, hogy olyan mértékű legyen a felháborodás a romák között, hogy "rátámadjanak a magyarokra", és a válaszcsapásra "a politikai is megfelelően reagált volna"

  --- a Gyurcsány, Draskovics kormány ugyan hogyan reagált volna?? Rendkívüli állapot, polgárháborús helyzet, a "rasszista-támogatónak" kikiáltott legnagyobb ellenzéki párt betiltása, választások elhalasztása? Ez csak - a 3 igenes népszavazás után- nagyon bukásra álló párt érdekeinek felelt volna meg. Csontos vádlott beszélt korábban a bandának ezen "elképzeléséről" valakivel?? Mondjuk a titkosszolgálati (korábbi) kapcsolataival?? ...”
 • 5. JungHeinrich 2011. április 13. 20:26
  „..köszönöm a teljes cenzúrát, bár ha a politikus szó után szinonimaként rögtön a lámpavas jut az eszembe abban nincs semmi rossz, vagy igen?”
 • 4. bánki 2011. április 13. 20:09
  „A bűn az bűn ! Tök mindegy, hogy roma ( cigány) magyar avagy ufó !

  Vannak cigány ismerőseim és előítéleteimtől függetlenül becsülöm őket!
  Nyilván némi hátránnyal indulnak, de ha bizonyítanak a munkában sokkal többet nézek el mint a másik kollégáimnak.

  Három lépés és nem három csapás !”
 • 3. bánki 2011. április 13. 19:36
  „Hát ? Nem tudom kik a nácik, de TGM és Heller Ágnes után már nem is olyan súlyos a dolog !”
 • 2. Lacusch69 2011. április 13. 16:50
  „"szebb jövöt "

  No, most lebuktál...”
 • 1. maros50 2011. április 13. 16:14
  „Köszönöm mindenkinek a hozzászólását,szebb jövöt és náci mentes Magyarországot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szájer: nem változnak a jegybankra vonatkozó szabályok

Nincs változás, a kormánypártok úgy döntöttek, hogy a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó szabályok nem… Tovább olvasom