Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Római kori sírokat találtak

A IV–V. századból származó régészeti leletre bukkantak a Hátulsó utcai közműmunkálatokat megelőző régészeti feltárások során. A feltárt sírok a Scarbantiából nyugat felé vezető út melletti temetőhöz tartoztak a római korban.
Késő római temetőre bukkantak a régészek a Hátulsó utcai közműmunkák előtti vizsgálatok során. – A Hátulsó utca, az Ógabona tér és a Pejáchevich közben már a tizenkilencedik században is tártak fel római kori leleteket – mondta el Gabrieli Gabriella, a Soproni Múzeum régésze. – Akkor vált bizonyossá, hogy a Scarbantiából nyugat felé vezető út mellett egy temető volt, az említett sírok is ehhez tartoztak. Több alkalommal is kerültek elő leletek, például a ruhagyár egyik szárnyának építése vagy épp az egykori húsgyár bontása során. Most a 11. számú ház előtt bukkantunk egy felnőtt pár meglehetősen megrongált állapotú és egy csecsemő sértetlen sírjára. Valószínűleg azért ilyen rossz állapotú, mert a korábbi közműfektetéseket nem előzte meg régészeti feltárás és a sírokat egyszerűen átvágták – tette hozzá a régész.
A IV–V. századból származó sírban mindössze egy bronz övcsatot és néhány római cserépdarabot találtak. A csontokat Győrbe szállítják, ahol antropológiai vizsgálatot végeznek rajtuk. A tárgyak pedig a Soproni Múzeumba kerülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sérültek és egészségesek színpadon

Harmadik produkcióját mutatta be a hétvégén a Komédiás Magyar Integrált Színház Kőszegen. A… Tovább olvasom