Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Romák elleni támadások: ráéreztek a gyilkolás ízére

A szakértő szerint pszichésen zavart emberek követték el az utóbbi hónapokban romákat ért támadásokat. Az FBI személyiségprofil-alkotással foglalkozó ügynökei hamarosan hazánkba érkeznek.
Az FBI munkatársai is segítik a magyar rendőrök munkáját abban a nyomozásban, amelyet a közelmúlt romák elleni támadásainak ügyében indítottak – jelentette be a napokban Bencze József országos rendőrfőkapitány, aki hozzátette: a nyomozás során találtak olyan nyomokat, amelyek alapján elképzelhető, hogy a támadásokat ugyanazok követték el.

– Hamarosan egy olyan speciális csoport érkezik az Egyesült Államokból, amelynek fő területe a személyiségprofil-alkotás – tudtuk meg Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőtől, akit arról kérdeztünk, milyen módon segíthetik a nyomozás sikerét az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársai. – Az FBI óriási tapasztalatokkal rendelkezik ezen a téren, hiszen az USA-ban az elmúlt 30 évben ezres nagyságrendben követtek el sorozat-, kéj- és etnikai gyilkosságokat. A magyar rendőrök az ilyesfajta bűncselekmények felderítéséhez nem rendelkeznek kellő tapasztalattal, szükség van tehát a plusz tudásra, így az amerikaiaktól kért segítség jó és logikus döntés volt.

Pszichésen zavart emberek követhették el a romákat ért támadásokat.
Pszichésen zavart emberek követhették el a romákat ért támadásokat.

A biztonságpolitikai szakember az FBI módszerével kapcsolatban elmondta: a tettesek a különböző nyomok és a tárgyi bizonyítékok mellett a helyszínen hagyják pszichés lenyomatukat is – erre többek között a bűncselekmény elkövetésének módjából lehet következtetni. Az ügynökök megvizsgálják a rendelkezésre álló adatokat, bejárják a helyszíneket és beszélnek a szemtanukkal is, majd az összegyűjtött információk alapján elkészítik az elkövető(k) személyiségprofilját. Ennek birtokában könnyebben meghatározható, hogy kit is kell keresniük a rendőröknek. A profilalkotás során például meg lehet állapítani a tettes nemét, életkorát, legmagasabb iskolai végzettségét.

– Az elmúlt hónapok romák ellen elkövetett támadásainak csak akkor lesz vége, ha a rendőrség letartóztatja az elkövetőket – mondta Tarjányi, aki szerint a tettesek ráéreztek a gyilkolás ízére, és nem tudják abbahagyni. – Az elkövetők pszichésen zavart emberek, vezetőjük pedig félelemben tartja társait – véli a szakértő.

Az országos főkapitány korábban azt nyilatkozta, „túl biztos kézzel ölnek" a támadók, így minden bizonnyal komoly fegyveres kiképzést kaphattak. A rendőrség nem zárja ki, hogy volt, vagy ma is aktív rendőr, katona, esetleg vadász, vagy akár idegenlégiós, a délszláv háborút is megjárt, magát „igazságosztónak tartó" iskolázott, mindenre felkészült, gátlások nélküli férfi(ak) követhette(ék) el a gyilkosságokat.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. DVDMEDVE 2009. november 04. 23:14
  „Csepel nem éppen cigány mentes övezet de ez még a kissebb baj mithogy az élet csak estétől kezdödik. Fosztogatás,csalás,lopás,GYILKOLÁS,és egyéb dolgok amit az emberek nem tudnak. Ülök a padon a haverommal és beszélgetünk , oda jön hozzánk 1 kan cigány és kérdi h nincs-e kedvünk adni neki pénzt? És megvolt sértődve amikor nemet mondtunk erre elkezdte a szokásos rizsa dumáját h ő neki 10 pulyálya van és 3 felesége és éhesek és nincs pénz. Kérdem tőle h- te hülye barom állat . Mi van büdös a munka és nincs kedvünk megemelni a retkes picsádat h dolgozz a segélyért??? Vérig lett sértve. Mondta h ő tsiztességes "roma állampolgár" és a tobbi roma is az csak a magyar kormány nem engedi h a cigányok lopjanak és élősködjenek a magyarokon,, és még sorolta h milyen 1 .<moderálva>. nép vagyunk stb. én mondtam neki, hogy 2 választása van: 1. most elmész és nem látlak meg itt többet!!! 2. letépem a karod és beleálítom a hátadba és még leis lőlek !!! mondom van rá 1 perced válasz ha nem tod meik a jó akkor majd segítek neked. xDxD”
 • 50. Boytronic 2009. május 16. 16:30
  „Nem kellene ebből és a sorolhatnám még mennyi cigányellenes"támadásokból"túl nagy következtetéseket,főleg tév következtetéseket levonni...Nyilvánvaló a szándék:-egymásnak ugrasztani a cigányságot és a magyarokat majd ebből a zürzavarból bármi inditható,aminek a neve polgárháború,ha úgy tetszik a Magyar-Észak és Dél háboruja...remélem megmarad a vicc kategoriájában a fent emlitett verzió,ha a romák nem adtak volna tápot az arogáns hivalkodó,és a törvényeket nem tisztelő magatartásukkal arra hogy ezeket a leszámolásokat egyesek jogosnak is gondolhatják,teljes mellel védeném az igazukat de........sajnos/..tisztelet a kivételnek../a Cosma ügy és a tanár ügy után érezhetően megnőtt a táradalmi feszültség a romák irányában és eer még rá is játszanak,tehát a gyűlöletkeltés alattomos magjait sikerült elvetni,hamar kalászába fog szökkenni,és akkor baj lesz nagyon nagy baj,most kellene leülni beszélni egymással mert attól tartok,ha mind két oldalon elindul a "rendcsinálás"kő kövön nem marad..de nehogy elsiessük már várjunk még egy két családi tragédiát!!!!!”
 • 49. Rókarudi 2009. május 07. 23:38
  „Szánalmas a Délmagyarország igyekezete, hogy mindenben kövesse a jelenlegi hatalom irányelveit - általában ugyanilyen bárgyúak a megyei lapok, úgy, mint a szocialista időkben.
  A cigánysággal kapcsolatban a legfeltűnőbb mindez: Már a címek is úgy vannak beállítva, hogy mi, magyarok vagyunk a "rosszak". Kérdezem én a Délmagyarországot: írt-e ilyen összefoglalóan a cigányok által elkövetett bűncselekményekről? (Két a4-es oldalt tesz ki az elmúlt három év listája-elküldhetem. Írt-e egyetlen őszinte, karakán, gondolatébresztő cikket is a témában a Délmagyar? Miért nem azt kérdezi meg az újság az utca emberéről, hogy mi a véleménye a cigányokról? Persze, lehet, hogy megkérdezi, de nem írja le.)
  A cigányok olyanok, amilyenek - mindenki tudja. Az ál cigánybarát hatalom és az azt kiszolgáló lakájmédia tagja sem hiszem, hogy örülnének, ha cigányok költöznének a szomszédjukba például? Vagy kedves újságírók: Ti beengeditek-é a cigánygyerekeket Húsvétkor a házatokba? Vagy nem-e az az első kérdés házvásárlásnál, hogy vannak-e itt cigányok? És ez nem cigánygyűlölet, mert ez van. Ez a jobboldal és magyar ember lejáratása. Szégyelljétek magatokat, mert bár meg kell élni, de az újságnak felelőssége van.
  Tisztelettel, Görgényi Gábor”
 • 48. TELSTAR 2009. május 07. 23:25
  „Esetleg maga a Terminátor... hagyjuk már a hülyeségeket !”
 • 47. atipusos 2009. május 07. 18:11
  „Ezt olvastátok?

  http://www.sonline.hu/somogy/kek-hirek-bulvar/olaszliszka-siofokon-lincseles-a-baleset-utan-231027”
 • 46. KolomparBeyonce 2009. május 07. 15:31
  „45. Jáj, mennyémá innen té mücigány hogy a dévlá rohásszá ki a beledet, mirü beszész té!”
 • 45. Luckatosh 2009. május 07. 15:24
  „Mer sok cigany nem tud viselkedni oszt ez szurja a feher testverek szemit!”
 • 44. No.6-Sy 2009. május 07. 14:34
  „A romák elleni brutális támadásokat éppen úgy elítélem, mint a fotóst, aki ezt a képet, és így megcsinálta. Hála a 40 évnyi szoci neveltetésnek, (ugye sokakban ismerős: "ne mutogass, mert leszárad a kezed, aki mutogat, az lop"stb. ), a jó vastagon bedrótozott előítéleteknek, van rá esély a képet nézve, hogy azok is dühösek lesznek a cigányokra, akik egyébként nem roma-ellenesek.

  Holott nem a cigányok tehetnek arról, ha a fotós agressziót kelt az emberekben, őket felhasználva, hanem ő maga.”
 • 43. napiszar 2009. május 07. 14:33
  „Kopter miből vagy biztos hogy esetleg nem én vagyok Bayer?!”
 • 42. c3po 2009. május 07. 14:28
  „Ha a hírekben kiemelik, hogy az áldozat cigány, akkor azthiszem úgy igazságos ha azt is minden esetben kihangsúlyoznák, ha adott esetben az elkövető cigány! Vagy ha ezt nem teszik, akkor az áldozatok esetében se tegyék! Egyébként nem sért adatvédelmi törvényt az, ha egy áldozat származásáról feltételezésekbe bocsátkozik a média???? Tudtommal ma magyarországon jogszabály szerint az a cigány, kínai, vagy bármilyen származású aki annak valja magát. Egy áldozat már nem nyilatkozhat a származását illetően! Ha teszem azt az illető magyar származásúnak vallotta magát, akkor milyen alapon írnak romák elleni támadásról? Ha a bűnözőket nem lehet származásuk szerint titulálni, mert ugye ők Magyar állampolgárok...(és ugye tudjuk, hogy olyan nincs hogy cigánybűnözés) akkor az áldozatokat miért kell?”
 • 41. Lencsi80 2009. május 07. 14:12
  „spann! Nem, nem csak téged zavar a kép. Egyszerűen vérlázító. Ha fordítva lenne, a MAGYAR mutogatna a cigányokra , mi történne??? Szerintem is fentről irányított forgatókönyv szerint zajlanak az események. Amúgy meg nincs cigányüldözés, viszont VAN cigánybűnözés. Ezt minden hülye láthatja, ha nem dől be felsővezetés trükkjeinek. Cska körül kell nézni. Én személy szerint nem merek vééigmenni egy többtagú (mert ugye általában csoportokba, hordákba verődnek) cigánybanda előtt, mert 10-ből 11x provokálnak. Fényes nappal. NEM merek szülni ebbe az országba gyereket, mert egyre inkább veszélyes. Ja, meg amúgy sincs miből. Köszönet nektek odafent.”
 • 40. Zejko 2009. május 07. 14:06
  „Meg a cspbol is cigany gyerekek potyognak ha megnyitom XD tv ujsag haggyatok ma beken nem erdekelnek a putrisok nincs mas tema?”
 • 39. antikos 2009. május 07. 13:35
  „Tudjátok mi lesz a nagy nyomozás eredménye???
  Nagy beégés!!! Két lehetséges verzió van (no meg 0.00001%)
  A verzió:
  Na már most, az FBI nyomozók, profilalkotók nem hülyék. Elkezdik majd a családok életvitelénél kezdeni a boncolgatást (ugye a kályhától..), majd képbe fog kerülni a megélhetés... Itt befog jönni kitől kaptak hitelt. Ezek nem fognak fosni mint a mi rendőreink. Majd tisztázódni fog, hogy uzsora fenyítés áll a háttérben. Ezt pedig a romák egymás között nyomják...
  Ha nem lenne igazam akkor meg a B verzió.
  B verzió:
  Vagy egy külföldi nem pontosan ellenséges, hanem ellentétes érdekek által irányított titkosszolgálat a bűnős. Csak ez nem fog kiderülni még 80 évig...

  0.0000.1% verzió:
  Elmebeteg magyarok csinálják. Akik nem ültek soha, akiknek fekete terepjárójuk van:) és bemerészkednek csak úgy egy cigánytelepre azt felmérni... No és imádnak ölni...”
 • 38. Birodalmi 2009. május 07. 13:24
  „Csak két szösszenet a hírekből (erről mért nem ír a DM? ) :

  "Meg fogsz dögleni!" - fenyegették meg telefonon Szepessy Zsoltot, Monok polgármesterét, annak a településnek a vezetőjét, ahol elsőként kötötték munkához a segélyek folyósítását.
  Habár az ismeretlen férfi letiltotta hívásazonosítóját, a rendőrség kiderítette: a Romákért Európa 2004 Közhasznú Társaság készülékéről érkezett a hívás, amely idősebb Gáspár Győző, a televíziós "médiasztár", Győzike édesapjának érdekeltségi körébe tartozik.

  Kolompár: "Kklacháza polgármestere nyíltan erőszakra uszít a cigányok ellen"”
 • 37. spann 2009. május 07. 12:45
  „Miért kell egy cigányasszonynak rám mutatni a képről? Mást ez nem zavar csak engem? Ez olyan, hogy most kollektívan felelősnek kell éreznünk magunkat, vagy mi a f_sz?
  Nem lehetne szegednek egy normális lapja, ahol nem védik folyton a cigányokat és szidják a jobboldalt?
  A délmagyaron egész nap ez megy.
  Amúgy ezeknek az ügyeknek tényleg a végére kell járni, mert nem mindegy, hogy ki/kik a gyilkos(ok).

  Szerintem nem zavart az elméje. (már amennyire egy gyilkost épelmjünek lehet tekinteni)”
 • 36. trainman 2009. május 07. 12:40
  „Magyarok elleni támadások! A romák ráéreztek a gyilkolás ízére! Ilyen címet mikor olvasok a Délmagyarországban? Lehetne ilyen cím is, sajnos! Amúgy, nekem úgy tűnik, itt valakik polgárháborút akarnak, mint ezt egyszer régen már írtam. Ne dőljünk be a trükknek!”
 • 35. flexsnake 2009. május 07. 12:39
  „utólag visszamenőleg kizárják ha rendőr, nem? Gárdának lehet ?

  Nem érek rá, kaptam komolyabb feladatot az adótokból :D Whehehe”
 • 34. Mathiasking 2009. május 07. 12:33
  „"A rendőrség nem zárja ki, hogy volt, vagy ma is aktív rendőr, katona, esetleg vadász, vagy akár idegenlégiós, a délszláv háborút is megjárt, magát ,,igazságosztónak tartó" iskolázott, mindenre felkészült, gátlások nélküli férfi(ak) követhette(ék) el a gyilkosságokat."

  Sajnálom a megvádolt emberek önérzetét. Bence Úr! Nem kellene először alaposan körülnézni a saját házatáján? Ehhez mit szólsz Flexsnake? Az általam "mindig" szidott rendvédelmiseket a saját vezetője vádolja meg! Ez ellen miért nem kéred ki a gyanusítgatást? Csak a civilek által szidott és kritizált rendőröket véded meg?

  Még egy: Honnan veszi a bátorságot és jelenti ki, hogy csak férfiak követhették el a gyilkosságokat? Visszautasítom és diszkriminatívnak tekintem a dolgot. Fel is lehetne jelenteni esetleg?”
 • 33. kutyus98 2009. május 07. 12:06
  „Magyarországon nincs cigánybűnözés!
  Szégyen,hogy "nagy vezéreink" naponta fröcsögik teli a médiát az ilyen és ehhez hasonló hazugságokkal!
  Úgy hiszem a nálunk élő "kissebség" (meddig?) addig feszítette a húrt míg egyszer csak elszakadt!
  Gusztustalan amit ezek megengedhetnek maguknak ölnek,lopnak,csalnak,hazudnak,belterjesen szaporodnak!
  Menjenek vissza ahonnan jöttek!”
 • 32. semmisee 2009. május 07. 11:29
  „Aaron Hotchner is jön?:D”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőst vertek a VIII. kerületben

Budapest - Megvertek egy mentő szakápolót kedden a VIII. kerületben. A mentők éppen egy gyermeket láttak el, a támadó a gyerek apja volt. Tovább olvasom