Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Roman Polanski filmje aratott a francia César-díjkiosztón

Roman Polanski sikerfilmje, A zongorista lett szombat este a francia filmakadémia idei César-díjainak nagy nyertese.
Roman Polanski a cannes-i díjjal
A lengyel származású francia rendező önéletrajzi elemekkel tarkított filmje hét Césart aratott le a párizsi Chatelet színházban: a legjobb francia filmnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb férfiszínésznek (az amerikai Adrien Brody) járó díjon kívül A zongorista begyűjtötte a legjobb zenéért, hangért, képért és díszletért kiosztott trófeát is.

A Le Monde beszámolója

A film Wladyzlaw Szpilman zsidó zongorista emlékiratait eleveníti meg. Mindamellett sok önéletrajzi elemet tartalmaz. Polanski ugyanis, aki 1933-ban lengyel szülőktől Párizsban született, 1937-ben túlélte a krakkói zsidó gettó felszámolását. Édesapjával sikerült elmenekülnie, de édesanyja az auschwitzi haláltáborban vesztette életét.

A legjobb külföldi alkotásnak járó Césart első ízben dokumentumfilm kapta: az amerikai Michael Moore filmje, a Bowling for Columbine két kamasz fiúnak a littletoni Columbine középiskolában lezajlott 1999-es ámokfutásáról szól, amely több mint tíz diák halálával végződött.

Amerikai létére, Moore megköszönte Franciaországnak az iraki háború kilátásával szembeni állásfoglalását. Ugyancsak megköszönte a francia mozit, hasábburgonyát, csókot, valamint az amerikai függetlenségi háborúhoz nyújtott segítséget. Franciaország nélkül a brit angolt beszélnénk, nem pedig az amerikait - jegyezte meg a rendező az AFP szerint.

Moore emlékeztetett arra, hogy az amerikaiak nagyobb része nem szavazott George Bushra. "Egy szövetséges vagy egy barát arról ismerszik meg a legjobban, hogy megmondja az embernek, ha hibát követ el. Köszönöm, hogy megmutatták nekünk az utat" - tette hozzá.

Először adtak ki Césart a legjobb európai uniós film kategóriájában. Ezt a spanyol Pedro Almodóvar kapta Beszélj hozzá című filmjéért. A legjobb forgatókönyvért járó díjat Constantin Costa-Gavras és Jean-Claude Grumberg érdemelte ki az Ámennel. A legjobb női főszereplő Isabelle Carré lett Zabou Breitman filmjében (Se souvenir des belles chauses - A szépre emlékezni) nyújtott alakításával.

Az idei César-életpályadíjjal pedig Meryl Streep amerikai színésznőt tüntette ki francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életjáradékért földet

A téti nyolcvankét éves Rendesi Róbert már döntött, az államnak ajánlotta fel négyhektáros földjét,… Tovább olvasom