Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Román nyelvtudáshoz kötnék a román állampolgárságot

Nevetségesnek és egyben veszélyesnek nevezte csütörtökön Bukarestben Markó Béla RMDSZ-elnök az ellenzéki Konzervatív Párt azon javaslatát, mely szerint a romániai magyar lakosságnak két év alatt kötelező lenne megtanulni az állam nyelvét.
A Dan Voiculescu vezette alakulat törvényjavaslata szerint elveszítenék állampolgárságukat a magyar kisebbség tagjai, akik nem tanulnak meg románul. "Harcolnunk kell, hogy minden romániai magyar beszélje a román nyelvet" - jelentette ki a pártelnök, akit az sem zavar, hogy az alkotmány szerint aki román állampolgárnak születettet nem lehet megfosztani állampolgárságától.

Dan Voiculescu az ország alaptörvényének módosítását is kezdeményezni fogja, egy olyan paragrafust iktatva bele, amely kötelezővé teszi a román nyelv elsajátítását. Elképzelése szerint egy erre a célra létrehozott külön bizottságnál lehet majd jelenteni azokról, akik nem ismerik az állam nyelvét.

Markó úgy véli: ezt a nacionalista töltetű kezdeményezést a párt népszerűségének növelésére akarja használni. Az elnök veszélyesnek tartja, hogy még mindig vannak Romániában olyan politikusok, akik ilyen jellegű kezdeményezésekkel akarnak maguknak népszerűséget szerezni.

hirado.hu/Független Hírügynökség

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakori a roma gyerekek iskolai megkülönböztetése

Továbbra is gyakori a roma gyerekek hátrányos megkülönböztetése az oktatási intézményekben -… Tovább olvasom