Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Román zászlót tűztek a kolozsvári magyar főkonzulátusra

Román lobogó került a kolozsvári magyar főkonzulátus főtéri épületére szombatról vasárnapra virradóra. Az ünnepek előtt Emil Boc polgármester utasítást adott a kopott zászlók kicserélésére, de arra nincs magyarázat, hogyan került román zászló a magyar külképviseletre.
Boros János kolozsvári alpolgármester szerint nem véletlen incidensről van szó. A legsötétebb Funar-korszakra emlékeztető incidens történt a hét végén: egy kolozsvári vállalat alkalmazottai román zászlót helyeztek el a magyar főkonzulátus második emeletére. Boros szerint az Electica munkatársairól van szó, a villamosművek képviselői viszont a Szabadság című kolozsvári lapnak erélyesen tagadták, hogy ők okolhatók a diplomáciai botrányt is eredményezhető tettért.

Mint ismeretes, pár évvel ezelőtt Gheorghe Funar expolgármester sugallatára a magyar főkonzulátus épületéről eltávolították a magyar zászlót. Ugyanakkor a volt városvezető tartókat és zászlókat helyeztetett el a konzulátus tőszomszédságában lévő városi művelődési ház és a főkonzulátus bal oldalán levő ingatlan eresze alá, és minden alkalmat megragadott arra, hogy kellemetlenkedjen Alföldi László volt főkonzulnak és munkatársainak.

Boros elmondta: karácsony előtt Emil Boc polgármester szóban kérte fel a polgármesteri hivatal műszaki osztályát, cseréljék ki a kopott román zászlókat. Ezt rendszerint a polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozó közüzemek alkalmazottai végzik, ugyanis csupán ők rendelkeznek a feladat elvégzéséhez szükséges munkagépekkel. Múlt szombaton a munkások hozzá is láttak a feladat elvégzéséhez.

A külképviselet melletti ingatlanokra nem került lobogó, de a főkonzulátus második emeletén levő tartóra igen. Az RMDSZ-es alpolgármester szerint nem véletlenről van szó. Szerinte hasonló incidensek elkerülése érdekében a főkonzulátus homlokzatának felújításakor jó lett volna eltávolítani a zászlótartót. Amit csak akkor használtak, amikor felavatáskor a külképviselet munkatársai az épületnek ebben a részében dolgoztak - tudtuk meg.

Cseh Áron főkonzul azt nyilatkozta: reméli, hogy csupán tévedés történt. - Szentpéteri István konzul tiltakozó jegyzéket adott át Emil Boc polgármesternek. Amennyiben nem kerül le a zászló, a bukaresti magyar nagykövetség diplomáciai tiltakozására kerül sor. Szokatlan, udvariatlan gesztusról van szó. Az érvényben levő nemzetközi szerződések szerint a fogadó ország zászlóját nem tűzik ki az épületre - jegyezte meg a főkonzul. Szentpéteri István konzul elmondta: kérték a polgármesteri hivatalt, hogy azonnal távolítsa el a zászlót az épületről. - Tartsák tiszteletben a diplomáciai testület nyugalmát és méltóságát - fogalmazott.

(Forrás: Szabadság)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pér három pilléren

Egy önkormányzat, mégis háromfelé kell gondolkodnia: a 2500 lakóból a legtöbben Péren laknak, de… Tovább olvasom