Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Románia lesz Európa legszegényebb régiója

Az egy főre jutó GDP alapján Románia 8 régiójából hét az EU 15 legszegényebb övezete közé tartozik majd január 1-től. Szakemberek szerint legalább hét évnek kell eltelnie addig, amíg a román átlagbér megközelíti legalább a 2004-ben csatlakozott országok átlagát.
Románia északkeleti övezete, a Moldova Köztársasággal határos Moldva lesz az Európai Unió legszegényebb régiója 2007. január 1-től. Az unió 15 legszegényebb régiója között szerepel még hat bulgáriai, egy lengyel és egy szlovák övezet - az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint.

Románia legfejlettebb térsége továbbra is Bukarest, a fővárosban az egy főre jutó GDP az uniós átlag 55 százalékát közelíti meg, s már ez is csaknem kétszerese az ország többi részében jegyzett aránynak - tájékoztat az euractiv.ro.

Az egy főre jutó GDP az idén becslések szerint mintegy 5000 amerikai dollár lesz Romániában, megközelítőleg annyi, mint Lengyelországban volt 1997-ben. A 2004-ben csatlakozott tagállamokkal való összehasonlítás alapján a szakemberek úgy értékelik, legalább hét évnek kell eltelnie addig, míg a romániai átlagbért sikerül felzárkóztatni.

A termelékenység adatai sem sokkal jobbak: öt romániai régió az EU tíz leggyengébb termelékenységű övezete közé sorolható. A románok többet dolgoznak kevesebb pénzért, mint a többi európai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobiltelefont ad ki az Apple?

Tajvani források szerint az Apple márciusban dobja piacra saját mobiltelefonjait. Állítólag a… Tovább olvasom