Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Romlott a levegő minősége Miskolcon

A levegő minőségének romlása miatt Miskolc polgármestere hétfőn elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - tájékoztatott Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője.
A szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket a Búza téren, valamint a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomásokon, ezért vált szükségessé a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendelése - közölte a szóvivő.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő Miskolc vezetése arra kéri a városlakókat, hogy lehetőség szerint inkább autóbusszal, villamossal, mint személygépkocsival - főleg dízel meghajtásúval - utazzanak. Ugyancsak kérik, hogy ha tehetik, ne szénnel és fával tüzeljenek, és kerüljék el porképződéssel járó tevékenységek végzését.

Az avar és kerti hulladékok égetése a kedvezőtlen levegőminőségi adatok miatt tilos.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a szélmentes idő és a helyenként előforduló ködképződés miatt további romlás várható Miskolc levegőjének minőségében.

A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, riasztást kell elrendelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra felavatták Tisza István emléktábláját a Parlamentben

93 évvel ezelőtt ezen a napon gyilkolták meg Tisza István kormányfőt és házelnököt. Tovább olvasom