Délmagyar logó

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 12°C | 21°C Még több cikk.

Ropogós fehér és zöld spárga

Ha szeretnénk színessé és ízletessé tenni tavaszi ételeinket, a spárgáról semmiképp ne feledkezzünk meg.
Akár fehér, akár zöld változatát választjuk, nagyon finom ételeket készíthetünk belőlük.


Zöld és fehér spárga hollandi mártással és rozmaringos burgonyával

Hozzávalók: 75 dkg zöld spárga, 75 dkg fehér spárga, só, 1 tk cukor, 1 ek vaj, 60 dkg enyhén sós vízben főtt burgonya, 1 ek vaj, só, frissen őrölt bors, 2 tk durvára vágott rozmaringlevél,
A hollandi mártáshoz: 25 dkg vaj, 2 tojássárgája, 4 ek száraz fehérbor, 2 ek citromlé, só, frissen őrölt fehérbors

Elkészítése:
Megmossuk a spárgát. A fehér spárgát alaposan meghámozzuk, az alsó, kemény részét levágjuk.

A zöld spárgának csak az alsó harmadát hámozzuk meg, és a kemény végét vágjuk le. A spárgákat csomókba kötjük, és forrásban lévő sós, cukros, vajas vízben kb. 18 percig főzzük. A zöld spárgának elég kb. 12–15 perc, tehát kicsit később tegyük a vízbe.
Míg fő a spárga, a hollandi mártáshoz felolvasztjuk a vajat, és leszedjük a habját. A tojássárgáját és a fehérbort beletesszük egy fémtálba, és vízfürdő fölött habosra verjük, majd a vajat először cseppenként, később vékony sugárban folyamatos keverés közben belecsorgatjuk, míg fényes mártást kapunk. A tojásos masszának nem szabad összeugrania. Citromlével, sóval és borssal ízesítjük.

A burgonyát négyfelé vágjuk, és a forró vajban lassan aranysárgára sütjük, sózzuk-borsozzuk, majd végezetül rászórjuk a durvára vágott rozmaringot, és rövid idő alatt összeforgatjuk az egészet. 

Zöldspárga sonkakabátban

Hozzávalók: 20 szál zöldspárga, 20 vékony szelet bacon, kevés vaj

Elkészítése:
A spárgák alsó harmadát meghámozzuk, majd levágjuk a végeit. Forrásban lévő sós vízben kb. 12 percig főzzük, kivesszük, lecsepegtetjük, és konyhai papírtörlővel leitatjuk a maradék vizet.
Minden spárgaszálat beletekerjük egy szalonnaszeletbe, és serpenyőben kis adagonként minden oldalukon átsütjük. A kész spárgákat sütőben melegen tartjuk (70°-on).

Marhahúscsíkok zöldspárgával

Hozzávalók: 40 dkg marhahúsfilé, 1 tk étkezési keményítő, 1 tk szójaszósz, 1 tk sherry, 1/4 tk chilipor, 40 dkg zöldspárga, 2 ek olaj, 2 ek szójaszósz, 2 ek sherry, 3 ek csirke alaplé, 1 tk étkezési keményítő, bors, 1/2 tk cukor

Elkészítése:
A húst a rostokra merőlegesen vékony szeletekre vágjuk. A hússzeleteket megszórjuk étkezési keményítővel, majd egy tálban meglocsoljuk a szójaszósszal és a sherryvel, rászórjuk a chili port, és a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.
A megmosott, megtisztított spárgát kis darabokra vágjuk. Forrásban lévő sós vízben kb. 10 – 12 perc alatt félkeményre főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük.

Felmelegítünk egy nagy wokot, beleöntjük az olajat, majd a pácolt marhahússzeleteket csíkokra vágjuk, és a forró olajban minden oldalán gyorsan megsütjük. A maradék hozzávalót összekeverjük egy tálkában, ráöntjük a húsra, és egyszer felfőzzük. Hozzáadjuk a spárgát, és nagy lángon még egyszer átkeverjük a hússal. Tányérokra rendezzük, és ízlés szerint nagyon vékony csíkokra vágott zöldséggel (sárgarépával, zellerrel) körítve tálaljuk.

Tésztasaláta zöldspárgával, joghurtos öntettel

Hozzávalók: 30 dkg zöldspárga, só, 20 dkg koktélparadicsom, 2 ek csíkokra vágott bazsalikomlevél, 2 ek friss sajt, 1 dl joghurt, 10 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült száraztészta (spirál)

Elkészítése:
A spárgát megmossuk, a végeit levágjuk, és a szálakat átlósan kb. 3 cm hosszú darabokra vágjuk. Bő, forrásban lévő sós vízben kb. 12 perc alatt félkeményre főzzük, leszűrjük, jéghideg vízben lehűtjük, majd lecsepegtetjük.

A tésztát szintén bő sós vízben kifőzzük ’al dente’ keménységűre, leszűrjük, hideg vízben lehűtjük, majd lecsepegtetjük.
Megmossuk a paradicsomokat.
A friss sajtot elkeverjük a joghurttal és kevés sóval, majd hozzáadjuk a bazsalikomot. Összekeverjük a spárgát a tésztával és a paradicsommal, majd az öntettel, és tányérra szedjük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen a város kulturális élete?

Tovább olvasom