Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Rossz év a processzorgyártók számára

A világ két legnagyobb félvezető-gyártójának nyeresége és forgalma is elmaradt az elemzők várakozásától. Az Intel Corporation stagnál a tavalyi eredményéhez képest, az AMD pedig jeletős veszteségeket könyvelt el.
Az Intel a harmadik negyedévben 6,5 milliárd dollár árbevételt ért el, a tavalyi harmadik negyedévben 6,54 milliárd dollár volt a bevétele. A tiszta nyeresége 686 millió dollár, részvényenként 10 cent volt, az egy évvel korábbi 106 millió dollár, illetve 2 cent helyett. A részesedések vásárlására költött 108 millió dollárt leszámítva az egy részvényre jutó profit 11 cent volt, a tavalyi harmadik negyedévi 10 cent helyett. Elemzők ebben a rubrikában részvényenként 13 cent profitot vártak, és az Intel forgalmát 6,52 milliárd dollárra tették.
A forgalom 32 százaléka Észak- és Dél-Amerikára jutott, 38 százaléka az ázsiai és Csendes-óceáni térségre (Japán nélkül), Japánra 7 százaléka és 23 százaléka Európára. Az első kilenc hónap forgalma 19,6 milliárd dollár volt, ugyancsak kissé kevesebb, mint a tavalyi első háromnegyed évi 19,56 milliárd dollár. A tiszta nyereség 2,1 milliárd dollárra nőtt a tavalyi első kilenchavi 787 millió dollárról. Az Intel a negyedik negyedévre 6,5-6,9 milliárd dolláros forgalmat, és 48-50 százalék közötti haszonkulcsot vár. Az év egészére is 49 százalék körüli haszonréssel számol. Elemzők 6,92 milliárd dolláros forgalmat valószínűsítenek a negyedik negyedévre.
Az Advanced Micro Devices tegnap hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A világ második legnagyobb processzorgyártó vállalata szerény árbevétel mellett jelentős veszteséget halmozott fel a negyedév során.
Az AMD a szeptember 29-én véget ért harmadik negyedévben 508,2 millió dolláros forgalmat ért el, ami 34%-os visszaesés a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva és 15%-os csökkenés az előző negyedéves adatokhoz képest. A vállalat nettó vesztesége az általánosan elfogadott számviteli elvek (GAAP) szerint 254,2 millió dollárra, részvényenként 74 centre rúgott. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 500 millió dolláros árbevétel mellett 67 centes veszteséget prognosztizáltak.
A cég az idei év első kilenc hónapjában 32%-kal gyengébb árbevételt ért el, mint a tavalyi év hasonló időszakában. 2002 első három negyedévében a vállalat forgalma 2 milliárd dollárra, nettó vesztesége pedig 448 millió dollárra, részvényenként 1,31 dollárra rúgott; míg a tavalyi megfelelő időszakban a cég 2,9 milliárd dolláros forgalom mellett 44,7 millió dolláros, részvényenként 14 centes veszteséget ért el.
Robert Rivet, az AMD pénzügyi vezérigazgatója az eredmények kapcsán elmondta, hogy az igen gyenge eredmények elsősorban a vállalat agresszív raktárkészlet-politikájának köszönhetőek. Az AMD ugyanis a negyedév során mindent megtett annak érdekében, hogy a csökkentse a viszonteladói csatornákban felhalmozódott készleteket, illetőleg a termékösszetételt a lanyha fogyasztói keresletnek megfelelően alakítsa át. És noha a harmadik negyedévben több processzor vásároltak a felhasználók, mint a második negyedév során, az eladott processzorok jelentős része a viszonteladóknál felhalmozódott készletekből származott.
Míg mikroprocesszorok forgalma 31%-kal esett vissza a negyedév során, a flash memória üzletág forgalma 8%-kal 189 millió dollárra nőtt az előző negyedévhez képest, ami rekorderedmény a vállalat történetében.
Az AMD tovább folytatja az idei év elején megkezdett költségcsökkentő intézkedéseket, melyektől negyedévenként 100 millió dolláros megtakarítást remél, és a cég csökkentette éves tőkeberuházási keretét is, a korábban előirányzott 850 millió dollárról 750 millióra. Hector Ruiz elnök-vezérigazgató egyben elmondta, hogy a vállalat csökkenti nyereségküszöb eléréséhez szükséges bevételvárakozásait is, és a tervek szerint már 2003 második negyedévében elérheti ezt a szintet.
Az AMD a negyedik negyedévben a jelenlegi 508 millió dollárnál 20%-kal nagyobb árbevételre számít.
A cég tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit; az AMD-papírok értéke a rendes kereskedésben 17%-kal 3,49 dollárra esett vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rost Andrea sikere Londonban

Fergeteges sikerű dalestet adott kedd este Rost Andrea operaénekes a londoni Wigmore Hallban. Tovább olvasom