Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Rossz szezon elé néz a Balaton

A Balatonban a víz kevés - a partján meg a vendég. A horvát és az olasz tengerparthoz képest versenyképesek a balatoni árak – állítják hazai idegenforgalmi szakemberek. Az idei szezon mégis rosszabb lehet, mint a tavalyi.

Ilyen bizonytalan kimenetelű szezon előtt még soha nem állt a balatoni idegenforgalom – mondta tegnap érdeklődésünkre Baldauf Csaba, a Magyar Szálloda Szövetség balatoni régiójának elnöke. A statisztikák szerint az év első három hónapjában – Hévízt és Zalakarost is beleértve – csaknem hat százalékkal kevesebb vendég kereste fel a Balaton környéki üdülőhelyeket, mint egy esztendővel korábban.

Az idei előfoglalások száma is alacsonyabb a tavalyinál, amiben a szállodaszövetség regionális elnöke szerint az is közrejátszik, hogy a Balatonnak rendkívül rossz a sajtója Magyarországon. Nagyon sok cikk jelenik meg az alacsony vízállásról és a magas árakról is. A Paksi Atomerőműről szóló hírek elbizonytalanítják a német és osztrák turistákat, akik még mindig a balatoni vendégek legnagyobb külföldi csoportját alkotják. Baldauf Csaba úgy véli: a Balaton-parton most mindenki nagyon rövid, július elejétől augusztus közepéig tartó főszezonra számít.

A legnagyobb gondnak azonban nem is annyira a külföldi vendégek számának csökkenését tartja a szállodai szakember, hanem azt, hogy Siófok kivételével gyakorlatilag nem kezdődött érdemi fejlesztés a tó partján, s a beruházók a jelek szerint már nem látnak fantáziát a balatoni idegenforgalomban.

Halmos Gábor, a Siótour vezérigazgatója kérdésünkre válaszolva elmondta: túlzott volt a korábbi derűlátás, hogy a tavalyi rossz idegenforgalmi szezon nem ismétlődhet meg még egyszer a Balatonnál. A vezérigazgató szerint az idén 9-10 százalékkal kevesebb vendégre számíthatnak a Siótour kempingjeiben, mint tavaly. Különösen a németországi helyfoglalások száma csökkent: a jelek szerint a német turisták többsége az idén is otthon fog nyaralni, vagy a horvát, esetleg a bolgár tengerpartot választja. Halmos Gábor hozzátette: abban bízik, hogy a stabil gazdasági eredményeket felmutató Hollandiából és Dániából több turista érkezik majd, mint tavaly, és ez csökkenti veszteségeiket.

A Balaton északi partján működő Balatontourist marketingigazgatója, Tóth Béla elmondta: az előrendelések alapján valószínűsíthető, hogy az idén mintegy tíz százalékkal kevesebb német turista érkezik majd a Balatonhoz, mint tavaly. A balatoni szállodák és kempingek helyzetét tovább nehezíti, hogy a bolgár tengerpart szállodái rendkívül alacsony árakkal várják a nyugati turistákat.

Az azonban nem igaz, hogy a Balaton drágább lenne a horvát vagy az olasz tengerpartnál – jelentette ki Tóth Béla. A Balatontourist marketingigazgatója a cég tavaly augusztusban készült felméréseire hivatkozva azt állítja: a Balaton még mindig olcsóbb az észak-olasz vagy a dalmát tengerpartnál. Egy négytagú család átlagos vacsorája Olaszországban 66,5 euróba, Horvátországban 44,6 euróba kerül, míg ugyanez a Balatonnál 30 euró. Egynapi átlagos bevásárlás az olasz piacon 22,70 euró, Horvátországban 18, míg a Balatonnál 10,4 euró. A szállásárak között nincs markáns különbség, viszont a Balatonnál általában jobb a kempingek színvonala.

Somogyi Zoltán, a Magyar Turizmus Rt. elnöke a cég igazgatóságának tegnapi, balatonfüredi ülése után azt mondta: újra kell gondolni a balatoni idegenforgalommal kapcsolatos stratégiát, meg kell találni a megfelelő piacot és a lehetséges kitörési pontokat. Somogyi hozzátette: rövid távon csak a belföldi turizmus fejlesztése jelenthet megoldást a balatoni vállalkozóknak. Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke megjegyezte: bár a balatoni vendéglátóhelyek árai versenyképesek Horvátországgal, Olaszországgal, sőt még Spanyolországgal is, de a szolgáltatások minősége sokszor kívánnivalót hagy maga után.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A múlt nélküli ember (Mies vailla menneisyyttä)

Aki Kaurismäki hosszú alkotói szünet után ezzel a mesterművel tért vissza, mely tartalmával és… Tovább olvasom