Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Rovarok, hernyók, allergiák

Kifejezetten a hónalj- és a nemi szőrzeten megtelepedő kórokozó a lapostetű.

Kifejezetten a hónalj- és a nemi szőrzeten megtelepedő kórokozó a lapostetű. STD, azaz szexuális úton terjedő betegségnek minősül, de természetesen bármely szoros kontaktus útján átvihető a fertőzés. Kórokozója egy szabad szemmel épphogy látható, lapos, pajzs alakú rovar, a szőrszálak tövénél a bőrbe és a szőrszálba kapaszkodik. Az érintett területen intenzíven viszket és jellemzőek lehetnek a szürkéskék foltok a hasfalon vagy a combon, amelyek a rovar vérszívásának nyomai.
A hernyószőrártalom egyes lepkék hernyóinak szőre okozta bőrtünet, amely vagy mechanikai irritáló, vagy toxikus hatása révén vált ki tüneteket kirándulókon, erdei munkásokon. Idén májusban a gyapjaslepke hernyójának szőrei okoztak tömeges kiütéseket elsősorban tarkó- és nyaktájon.

Kontakt érzékenység

Allergiás betegségek közül a kontaktallergia a nyakon, hónaljban elsősorban kozmetikai szerek (dezodorok, parfümök, kölni) allergizáló hatására alakul ki. A kozmetikum alkalmazási helyén élénkvörös, viszkető, súlyosabb esetben hólyagcsás-nedvedző tünetek alakulnak ki. Pollenallergiás betegnél az allergizáló növény virágzása idején gyakran nemcsak tüsszögés, orr- és könnycsorgás figyelhető meg, hanem főleg a szemhéjak és a nyak finom bőrének területén kontaktallergiás bőrgyulladás is. De az sem ritka, hogy ez a bőrtünet az egyetlen jele a pollenallergiának.

Fémallergiás egyénnél a nyaklánc viselése okozhat panaszt.
A hólyagos betegségeknek – szerencsére egyébként sem túl gyakoriak – van egy olyan örökletes jóindulatú formájuk, amely főleg a nagyhajlatok bőrén okoz viszkető, hólyagos, később nedvedző tüneteket.

Pikkelysömör

Pikkelysömörhajlam esetén a hajlatok gombás vagy bakteriális fertőzése pikkelysömört provokál. A hajlati psoriasis rendszerint élénkvörös, kevésbé pikkelyes megjelenésű. A hajlamosító, illetve provokáló fertőzés kezelése ilyenkor fontos a tünetmentesség eléréséhez.

Pigmentzavarok

Az acanthosis nigricans elnevezésű bőrbetegségre a nagyhajlatok bőrének egész sötétbarnás elszíneződése és a felhám apró szemölcsös, úgynevezett papillarizációja jellemző. Ez a bőrelváltozás paraneoplasiás jellegű, ami azt jelenti, hogy belső szervi rosszindulatú daganatos betegség jele lehet. Ritka elváltozás. Ennél lényegesen gyakrabban látható a pszeudoacanthos, amely elhízott, többnyire cukorbetegségben is szenvedő betegek hajlatainak barna elszíneződését jelentő, egyébként ártalmatlan tünet.

Fényérzékenység

Fototoxikus reakció eredményezi a nyak bőrén kialakuló foltos-hálózatos barnás elszíneződést. Bizonyos fényérzékenyítő anyagok (kölni, borotválkozás utáni szeszek) ugyanis fokozzák az UV-fény (napfény) gyulladást kiváltó, bőrkárosító hatását és ez eredményezi a tartós kozmetikai panaszt okozó elváltozást.

Daganatok

Daganatok közül leggyakrabban a fibromákkal és papillomákkal találkozhatunk a hajlati területen. Ezek ártalmatlan, 1–2 milliméter nagyságú, bőrszínű vagy sötétebben pigmentált növedékek, amelyek viszonylag könnyen és nyom nélkül eltávolíthatóak. Kialakulásuk inkább alkati jellegű, az eltávolított képletek sosem újulnak vissza, de hajlam esetén jó néhány keletkezhet helyettük. Súrlódásnak kitett felszíneken (hónalj, lágyék) alakulnak ki, nyakon a nyakláncviselés hajlamosító tényező.

Dr. Györe Márta bőrgyógyász-kozmetológus főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Freier Cecília

Freier Cecíliát, tanító édesapja mellett szintén nagyszerű pedagógiai érzékkel… Tovább olvasom