Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Rövid telet jósol a veszprémi medve

Hamar véget ér a tél - legalábbis ezt jósolta hétfő délután a veszprémi állatkert kamcsatkai medvéje. Az állatkertben 50 éves hagyománya van annak, hogy február 2-án megfigyelik, hogy a medve kijön-e a barlangjából.
A néphiedelem szerint, ha ezen napon a medve előbújik és napos idő van, megijed a saját árnyékától és visszamegy a barlangjába, ekkor hosszú télre számíthatunk. Kata, a vadaspark nőstény mackója ezúttal hosszasan kint maradt, így várhatóan hamar érkezik a tavasz.

A néphagyomány szerint február 2-án derül ki, hogy hosszú, vagy rövid lesz-e a tél. A hiedelem szerint, ha süt a nap, akkor a barlangjából előbújó medve meglátja saját árnyékát, ettől megijed, visszabújik, vagyis hosszú lesz a tél. Ha borús az idő, a mackó kint marad, és hamar jön a tavasz. A veszprémi állatkertben hétfőn a gondozók és iskolások figyelték izgatottan, hogy Kata, a vadaspark kamcsatkai medvéje visszabújik-e a barlangjába. A mackó viselkedését kissé befolyásolta, hogy a gondozók egy óriási gyümölcs tortával kedveskedtek neki, így tovább maradt a szabadban.

Csaknem 50 éves hagyományra tekint vissza az állatkert február 2-i medvelese. A medvék szinte alapító tagok voltak az állatkertben, nagyon népszerűek a látogatók körében. A természetben a hosszú téli hónapok alatt kevesebb táplálékhoz jutnak, gyakran előfordul, hogy 80-100 cm-es hó borítja a környezetüket, ilyenkor vadászni sem tudnak és mivel kevés a táplálék nyugalmi állapotba vonulnak. Az állatkertben minden nap kapnak enni, így itt nem alszanak téli álmot a medvék. Ennek ellenére a tíz éves statisztikáink alapján ritkán tévednek a mackók. Ezúttal azonban a két kamcsatkai medve közül csak a nőstény bújt elő, a hímet izületi bántalmai miatt nem engedték ki a gondozók- mondta el a Független Hírügynökségnek Török László, a veszprémi állatkert igazgatója.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben hétfő délelőtt tartottak "medvelest". Mivel Budapesten csak halványan szűrődött át némi napfény a felhőkön, ez csak gyenge árnyékot csinált a barnamedvéknél. Ebből pedig nehezen lehetett a tél hosszára és a tavasz érkeztére következtetni.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2009. február 03. 11:49
    „Aszittem, a Blikkbol van a cikk.”
  • 1. Sziti 2009. február 02. 19:15
    „Mifelénk szépen sütött a nap, igaz medve erre nincs.
    Akkor most milyen időre számítsunk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tényfeltáró csoport indul Miskolcra a rendőrkapitány miatt

Miksolc - A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) tényfeltáró delegációt küld Miskolcra a városi… Tovább olvasom