Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Rövidebb gyes, kevesebb gyerek

Az anyák 86 százalékát befolyásolná a gyes és a gyed lerövidítése abban, hogy hány gyereket vállalna még - írja a Népszabadság egy 1300 nő megkérdezésével készített felmérés alapján.
A Növekvő Hold Alapítvány és a Babafalva kismamahírportál kutatása szerint ha a Bajnai-csomagban tervezett változás, azaz a gyes és gyed időtartamának két évben történő maximalizálása megvalósulna, akkor a nők több mint 60 százaléka munkába állna a gyermeke egyéves korában, és mindössze 15 százalékuk maradna otthon.

Az anyák 35 százaléka a régi munkahelyére térne vissza, 37 százalékuk pedig új állást keresne. A válaszadók háromnegyede szerint nehezen vagy csak nagyon nehezen találnának munkát, és csak 9 százalék vélte úgy, hogy könnyű lenne újra munkába állnia.

Több mint 60 százalék szeretné bölcsődébe adni gyermekét, ám csak 5 százalék véli úgy, hogy ezt meg is teheti. A felmérésben résztvevők többsége úgy látja, több bölcsőde, családbarát munkahelyek és az anyák felvételének ösztönzése nélkül több lenne a kára, mint a haszna ennek a változtatásnak - írja a lap.

Olvasóink írták

 • 7. zenga 2009. április 12. 19:52
  „az hogy csak 2évig maradhat otthon az anyuka, az rossz... viszont valljuk meg, eddig is hány ember tehette meg, hogy huszonezerért otthon marad a harmadik évben? Aki megtehette, az ezután is otthon marad, ha akar. A bölcsiről (nekünk szerencsére van helyünk) én csak jókat tudok mondani.azért előre több bölcsit megnéztem, nem bíztam a véletlenre.”
 • 6. trixi11 2009. április 12. 19:22
  „cselac
  Te meg hülye vagy ! Nem írtam azt, hogy minden bölcsi ilyen!”
 • 5. cselac 2009. április 12. 14:45
  „trixi11: szar volt a bölcsi...manapság abszolút nem ez a tpasztalat, kár a vizes lepedőt ráhúzni az összesre...szerintem ez genyóság volt...aza te tapasztalatod volt.

  Egyébként pedig tényleg nincs hely...hova mennek a gyerekek?”
 • 4. trixi11 2009. április 11. 15:18
  „Szirilli
  Teljesen jól látod! Bevallom, Én a nagyobbik fiam esetében próbálkoztam bölcsivel. Minden nap amikor mentem érte avval kezdtem, hogy az egész nap alatt az arcára száradt taknyot lemostam. Inkább vissza fejlődött mintsem új dolgokat tanult volna, sőt az addig nyitott gyerekem teljesen bezárt az idegenek felé!”
 • 3. Nostradamus 2009. április 11. 13:09
  „Ezeket ez rohadtul nem érdekli. Ezek szívtelen, érzelem nélküli népirtók.”
 • 2. Szirilli 2009. április 11. 12:03
  „Az egy dolog, hogy bölcsi nincs, de munkahely is egyre kevesebb.
  És az első 3 évben igenis az anya mellett a gyerek helye, hiszen akkor tanul meg rengeteg dolgot, minden nap csodálatos egy kisgyerekkel.
  Ezeket az éveket nem lehet pótolni, sem megfizetni.”
 • 1. theseus 2009. április 11. 11:53
  „"Több mint 60 százalék szeretné bölcsődébe adni gyermekét, ám csak 5 százalék véli úgy, hogy ezt meg is teheti."

  Ez megint egy tipikus agyament "baloldali" intézkedés. Csak két évig jár a gyes, a gyed meg csak 1 évig, de bölcsödei férőhely nincs elég. Akkor hol legyenek a gyerekek óvodás korukig?
  (Már amennyi ezek után születni fog egyáltalán, de hát a demográfia eddig sem érdekelte a szocikat.)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veres János külföldön folytatja?

Veres János pénzügyminiszter szinte bizonyosan nem lesz kormánytag - értesült a Népszabadság. Tovább olvasom