Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Rövidebb lesz a nyári szünet?

Pokorni Zoltán megfontolandónak tartaná, ha rövidebb lenne a jövőben az iskolai nyári szünet. A Fidesz alelnöke azt mondta, illőbb lenne a téli és tavaszi helyett a karácsonyi és húsvéti szünet kifejezést használni.
Magyarországon a tanév európai viszonylatban meglehetősen rövid ideig tart: nálunk 37 hétből áll, ennél rövidebb, csak Izlandon a tanítás hossza, ahol 36 hétig járnak a gyerekek iskolába. Dániában - ahol a leghosszabb a tanév - 42 hét a tanítási idő - jegyezte meg Pokorni Zoltán.

A Fidesz alelnöke hozzátette: ha azt nézik, hogy közpénzből hány órát finanszíroznak a gyerekeknek, akkor ez valamivel több mint 600 óra. A többit a magán, különóra-piacon "vásárolják meg" nekik a szülők. Egy amerikai gyerek, ennek majdnem a kétszeresét, 1097 órát "kap" egy évben. Ott jóval elterjedtebb az egész napos iskola modellje, más a tanév beosztása is, rövidebb a nyári szünet és hosszabbak az évközi szünetek.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke megfontolandónak tartaná annak áttekintését Magyarországon is, hogyan osztják be a tanévet. Pokorni Zoltán szavaiból kiderült, az ő elképzelései szerint a tanítás tarthatna tovább, és nem az iskolakezdés kerülne előbbre, az évközi szünetek pedig megnyúlhatnának.

Megjegyezte: emellett Magyarországon is illő lenne, a téli és tavaszi szünet helyett a karácsonyi és a húsvéti szünet kifejezést használni.

Mint elmondta, a jelenlegi tízhetes nyári szünet számos család számára megoldhatatlan feladatot jelent a gyerekekre való gondoskodás biztosításában. Ez az időszak nagyon sok, különösen a hátrányos helyzetű, szegényebb gyerekek esetében, akiknek a szülők nem tudnak programot biztosítani, ez nevelési szempontból holttér.

Kiemelte: az ő "eszménye a nevelő iskola", ezért szorgalmazzák az egész napos iskolát, s a nyári szünetre is úgy tekintenének, mint nevelési színtérre. Programokkal, táborokkal, sportolási lehetőséggel, zenéléssel, színjátszással a gyerekek bevonásával lehetne nevelési színteret "alkotni". Az ilyen jellegű programok, ma kivétel nélkül fizetősek. Pokorni Zoltán ezért azt javasolja: a közoktatási törvény kidolgozásakor térjenek ki arra, hogyan lehetne elérni, hogy egy évtizeden belül minden település szervezzen ilyen szünidei programokat a diákok számára.

Hosszabb távon az lenne ideális, ha ezt minden iskola megtenné - jegyezte meg. Első lépésként a hátrányos helyzetű gyermekek számára közpénzből támogatásként, a nem hátrányos gyermekeknek pedig lehetőségként költségtérítés ellenében - mondta Pokorni Zoltán.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. DrPEPPERZJE 2011. július 07. 09:26
  „Én a 71esnek üzenem, mint 9.es:
  1. Nem a beosztás lesz könnyebb, hanem mélyebben vennénk az anyagot
  2.Hidd el hogy amint befejezünk egy részt, egy hét múlva már nem is emlékszünk rá^^
  3.Engem ez nem érint mert anya itthon van, de ha nem lenne akkor is tudnék vigyázni magamra.
  4.Hát nekem ezek az év-közbeni szünetek pont elegek.
  maradjon minden ahogy van”
 • 74. bambinaXX 2011. július 02. 03:39
  „71,72!! a téli szünetben sincs mindenkinek 3-4 szabad hete, nemcsak nyáron kell megoldani a gyerekfelügyeletet!”
 • 73. Diák! 2011. július 02. 00:39
  „Én nem értek a politikához, őszintén szólva nem is érdekel. Ami a legjobban felháborít, az az, hogy a politikusok mindig olyan dolgokban "ütik bele az orrukat", amibe nem igazán látnak bele, legalábbis én ezt érzem. Nyilván tudják, hogy nekünk sokkal jobb lenne egy hónappal kevesebb szünidő, hiszen ők ülik végig az agyzsibbasztó tanórákat, és a végeláthatatlan dolgozatok sorát is ők írják meg, és ők készülnek mindegy egyes nap a felelésekre. Nyilván. Én nyáron pihenni akarok, nem iskolába járni, könyörgöm, és szerintem ezzel MINDENKI így van.
  Bizonyára van más oka is annak, hogy be akarják vezetni a rövidebb nyári szünetet, amit én nem látok át, de szerintem ez egy olyan dolog, ami felháborító, és fölösleges. Én sem szólok bele a politikusok fizetésébe, ők se tegyék ezt az én szabadidőmmel. Nem vagyok képes megérteni az indokokat, csak azt tudom, hogy ezzel se nem lesz jobb dolga a családomnak, se nem lesz több szabadidőm. Ha választhatnék, inkább több nyári szünetem legyen, mint kevesebb leterheltségem az év közben. Tessék végre békén hagyni a közoktatást. Én így vagyok vele megelégedve.
  Diák aki nyugodtan akarja élvezni a NYARAT”
 • 72. Hmmm... 2011. június 30. 07:41
  „Meg annyit, hogy itt a teliszunet is 3-4 hetes. Ez nagy segitseg az iskolak koltsegveteseben, hiszen a futesi koltsegek joval alacsonyabbak. Bizony a gazdasagi szempontok egyre fontosabbak lesznek es ezt be kell latni orszagos es csaladi szinten egyarant. Legalabb olyan dolgokban ne akadekoskodjunk, ami egyertelmuen pozitiv eredmenyeket hozhat. En azt vettem eszre, ma Magyarorszagon mindenert tiltakoznak a polgarok, meg mielott gondolkoznanak.”
 • 71. Hmmm... 2011. június 30. 07:34
  „A nyari szunet roviditese rendkivuli elonyokkel jar. Valoban, sok orszagban igy van ez, itt is, igy tapasztalatom van e tekintetben. En nagyon jonak tartom!!!!
  1, A tananyag beosztasa sokkal konnyebb, senki sem lesz tulhajszolva.
  2, Nem felejtenek el annyit az elozo evi anyagbol a tanulok.
  3, A gyermekek felugyelete is jobb, hiszen a szulok csak par hetet tudnak otthon tolteni. A fiatalok nyari munkavallalasa egyre nehezebb, tehat a foglalkoztatas szinte lehetetlen.
  4, Az ev kozbeni szunetek pedig valoban kikapcsolodast jelentenenek.”
 • 70. macs 2011. június 29. 11:38
  „68. bánki,
  "3. Szingli elvált nyanyáknak egy gonddal kevesebb"
  kifejtenéd?!”
 • 69. mosómasa 2011. június 29. 11:30
  „Más országokban ez a helyzet: http://gyerekszemle.postr.hu/szunidok-a-vilagon-lusta-romanok-szorgos-nemetek”
 • 68. bánki 2011. június 29. 09:23
  „1. Pokorni kezd bekattanni!
  2. Cigány gyerekek kapnak kaját nyáron is.
  3. Szingli elvált nyanyáknak egy gonddal kevesebb.
  4. A parlamenti képviselők nyári elfoglaltságát ÉN megoldanám !”
 • 67. allegro 2011. június 29. 07:05
  „A nyári szünet holt tér nevelési szempontból??
  Én és a testvérem végig dolgoztuk minden nyarat anno, a háztáji gazdaságban, és még jó, hogy közte némi felhőtlen szabadidő is volt. Azért nem minden gyerek nagyvároslakó, vidéken pedig a gyerek otthon kiváló munkaerő! Még tanítási időszakban is.
  No ezért is tanulok munka mellett folyton, hiszen világéletemben ezt csináltam, kora gyerekkortól!”
 • 66. mosómasa 2011. június 29. 07:01
  „Ennél fontosabb dolguk nincs!? mai oktatásügyben sokkal égetőbb , problémásabb kérdések vannak. Ez a felvetés vajon megint minek az elfedése?”
 • 65. norad 2011. június 28. 22:38
  „A nyári szünet "nevelési szempontból holttér"?????
  A szülőnek ezek szerint semmi dolga a gyermekével? Neki nem KÖTELESSÉGE nevelni a gyermekét?

  Persze tényleg jó lenne, ha az állam sokkal több szabadidős programot finanszírozna, most ugyanis semmit nem finanszíroz. Kivéve a nyári napközis tábort, ahova csak halmozottan hátrányos gyerekek járhatnak, esetleg még néhány protekciós... Milyen jó lenne, ha megint fizetnének tömegsportot, szakköröket, énekkart....stb.
  Hát fizetni, azt nem fognak, erre mérget veszek... Ellenben kiadják majd, hogy lehetőség szerint este megfürdetve, pizsamában adjuk haza a gyereket... esetleg ott is aludjanak?”
 • 64. JABBA 2011. június 28. 22:11
  „Vagy esetleg az lenne a jó, ha minden embernek egységes szabadsága lenne? Pl. 30 nap? Mindenki normális bért kapna.

  Ha ezt a 30 napos szabadságot nézzük, akkor lenne 5 nap üszi szünet, 5 nap téli szünet, 5 nap tavaszi szünet és 15 nap nyári szünet.

  A tanár csak és kizárolag heti 40 órát dolgozzon. (5x8 óra), ebben minden legyen benne (adminisztratív munka, dolgozat javítás, felkészülés, felkészülés az órára, és továbbképzésekre járás) Ha valaki ezen időn túl plusz feladatot szeretne adni a tanárnak (pedagógusnak), akkor azt1.5x díjon fizessék meg. A hétvégei és esti progrmaok tarifája, meg 2x és 2.5x legyen.

  Szerintetek mennyi gyerek örülne, ha 3 hét szünet lenne csak nyáron?

  De lehetne idesorolni az óvodai dolgozókat is, mert ők is pedagógusok. Ott az óvodás 4 hétre bezárnak takarítás gyanánt, de ott a nevelés már május 31.-én befejeződik és szeptember 1.-től kezdődik.”
 • 63. palimadar 2011. június 28. 21:42
  „"Nagy luxusnak nevezte a hiradóban a szünetet. Egyébként a papától kérdezze meg:ő is ebben az egyébként évszázados hagyományokon nevelkedett.Ezt csak a hülyék kedvéért irtam le."

  Mit értesz az évszázados hagyományok alatt?”
 • 62. mugli 2011. június 28. 21:23
  „Na, kérem szépen, nézzük csak meg, vajon pl. az említett Dániában az adott suliba járó kölkök szülei viszik a vécépapírt, a kartont, az írólapot,a szappant stb.? A szülők fénymásolják a szükséges feladatlapokat a tanárnak és az egész osztálynak? Ennyit az ingyenes oktatásról... Egész napos iskola? Amíg olyan pedagógusok is tanítanak, akik összekötik az alsós gyerek lábát a pad alatt, hogy nyugton maradjon és ne mehessen ki a mosdóba, addig inkább hagyjuk a szünetek átszervezését...”
 • 61. 6664 2011. június 28. 20:51
  „56. tarkan 2011.06.28. 18:36 ... éééééééés ott a pont!!”
 • 60. 6664 2011. június 28. 20:46
  „Na, neeeeeeee bocs.”
 • 59. lajosbácsi 2011. június 28. 20:35
  „ez pont olyan baromság - mármint, hogy a téli és tavaszi szünet karácsonyi, meg nyuszis szünet legyen- , mint az, hogy a ferihegy mostmár liszt ferenc reptér... lehetett f@szán átíratni az összes térképet, turista könyveket, jegyeket, névtáblákat, útjelző táblákat stb stb stb --- megintcsak valaki ROPPANT OKOS jól fog járni.”
 • 58. deszkás 2011. június 28. 20:20
  „"Nagy luxusnak nevezte a hiradóban a szünetet. Egyébként a papától kérdezze meg:ő is ebben az egyébként évszázados hagyományokon nevelkedett.Ezt csak a hülyék kedvéért irtam le.”
 • 57. Egyolvasó 2011. június 28. 18:39
  „na végre már nem csak a felnőttek fogják szidni a kormányt, hanem az iskolások is drágul a csokoládé, legyen kevesebb a nyári szünet. Bezzeg a parlamentben lehet minden, utazhatnak köz pénzen, nyári, tavaszi, őszi, téli szünet, ( szerintük szabadság) év végén pedig milliókat markolhatnak fel mondván, hogy ők annyit dolgoztak, hogy szabadságra sem tudtak elmenni.
  Takarodjon minden politikus a jó ..(saját magam) <<moderálva>>-ba.”
 • 56. tarkan 2011. június 28. 18:36
  „NNNNa...mán csak ez hiányzott::))))A bérünket miért nem hasonlítja ,a fent említett országokéval ez a zseni??Tegnap Orbán papa kinyilatkozta:-Hogy na nehogy már életerős embereknek segélyt adjunk....Mert ők adják ám...Csak halkan kérdezném a munkabérből levont százalékokat mi a jóbüdös francra fordítják akkor???Ha évekig melózom,és nead isten munkanélküli lennék,irány a közmunka mert a "fater"nem ád segélyt...Mi a jó édesanyjukat képzelnek ezek a fügefán nevelkedett,szultánsátorában szájbabaszott,magyar vértől mentes csököttagyú politikai hulligánok???A saját farkukkal verjék a csalánt ::))))”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Létrejön a soron kívüli ellátás, megszűnik a passzív táppénz

Elfogadta a parlament az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását. Tovább olvasom