Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Rövidesen a „friss”

A Magyar Nemzeti Bank augusztus 15-én teszi közzé legfrissebb inflációs jelentését. A jelentés készítéséről, módszereiről az elmúlt héten angol nyelvű tanulmányt tett közzé a jegybank az interneten.
A Magyar Nemzeti Bank jelenlegi, az inflációs célt követő rendszerében alapvető fontosságúak a rendszeresen publikált inflációs jelentések. Ezek hat negyedévre előrevetítve igyekeznek felvázolni a hazai pénzromlás várható trendjét.

Végső termék...

Az egyes inflációs jelentések mind a reálgazdasági folyamatokra, mind az inflációra vonatkozóan tartalmaznak előrejelzéseket. Bár a „végső termék" az inflációs jelentés, a prognózist készítő stáb először a makrogazdasági helyzet alapos vizsgálatával foglalkozik, majd ennek alapján tér át az inflációs elemzésekre.
A jegybank legfőbb monetáris döntéshozó szerve a Monetáris Tanács. Az inflációs jelentésnek végső soron a Monetáris Tanács jelentéseit kell előkészítenie, illetve tükröznie. Ennek jegyében a monetáris politikai döntéshozókat a jelentést összeállító jegybanki csapat az összeállítás korai szakaszától igyekszik bevonni a prognózis elkészítésébe.
Ezt az előrejelzéseket készítő jegybanki közgazdasági főosztály és a Monetáris Tanács közötti megbeszéléssorozat révén valósítják meg.

Milyen az előrejelzés?

Az inflációs előrejelzés egyik jellegzetessége, hogy nemcsak egy pontbecslést tartalmaz – azaz alap-előrejelzést –, hanem az azt övező bizonytalanság kiszámítását és értékelését is bemutatja.

Megfontolják

A későbbi munka során már a szükséges makrogazdasági adatok birtokában a stáb elérkezik az első tényleges variáció felvázolásához, amely rögzíti mind az alapfeltételezéseket, mind az úgynevezett várható sokkokat, esetleges gazdasági megrázkódtatásokat.

Az utolsó variáció

A közgazdasági főosztály és a Monetáris Tanács még a konkrét, számszerű előrejelzések előtt rögzíti a centrális inflációs pálya feltevéseit, illetve azon bizonytalansági tényezők, sokkok körét, amelyeknek az előrejelzésre gyakorolt hatásáról a későbbiekben a Monetáris Tanács a közgazdasági főosztálytól értékeléseket vár.
A Monetáris Tanács a végső verzió előtt három héttel tárgyalja a jelentéstervezetet.
A testület ezen az ülésen áttekinti, hogy milyen feltevések alapján készül az előrejelzések alappályája és hogyan értékelte a közgazdasági főosztály az azt követő bizonytalanságot.
A Monetáris Tanács tagjainak egy kérdőív segítségével mind az alapfeltevések, mind a bizonytalansági elosztások tekintetében alkalmuk nyílik arra, hogy változtatásokat javasoljanak. Ez azért fontos, mert a monetáris politikai döntéseket a Monetáris Tanács hozza meg, ami a testület jövőképének megfelelően lehet csak konzisztens.
Az utolsó variációt nagyjából a jelentés publikálása előtt egy héttel vitatja meg a Monetáris Tanács, ekkor öntik végső formájába az inflációs prognózist.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódó Széchenyi-terv-pályázatok

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a Széchenyi-terv keretében 8 pályázatot folytat, 13-at… Tovább olvasom