Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Rozgonyi Ernő figyelmeztetésnek szánta kilépését a Jobbikból

Az azóta már független országgyűlési képviselő kedden azt közölte: vállalhatatlan volt már számára a Jobbik nemzeti radikalizmust lejárató botránypolitizálása.
"Utolsó és kemény figyelmeztetésnek" szánta Rozgonyi Ernő a Jobbik pártvezetése számára, hogy december elején távozott az ellenzéki párt parlament frakciójából és tagságából. Az azóta már független országgyűlési képviselő az MTI-vel kedden közölte: vállalhatatlan volt már számára a Jobbik nemzeti radikalizmust lejárató botránypolitizálása.

Az Országgyűlés december 5-i plenáris ülésén az ülést levezető elnök jelentette be, hogy Rozgonyi Ernő kilépett a Jobbik frakciójából, és a jövőben független országgyűlési képviselőként folytatja munkáját. Vona Gábor, a Jobbik elnöke aznapi közleményében erre úgy reagált: képviselőtársának döntése meglepetésként érte őket, frakciótársuk a döntést nem kívánta számukra indokolni. Vona Gábor szerint Rozgonyi Ernő esetében arról van szó, hogy "egy idős ember elfáradt, nem bírta tovább a pártra és ezáltal rá is nehezedő nyomást". A pártelnök-frakcióvezető közölte, országos elnökségük egyhangú döntése alapján felszólítja Rozgonyi Ernőt mandátuma visszaadására.

A 80. életévét töltő Rozgonyi Ernő - aki a Jobbik-frakció legidősebb tagja volt - kedden az MTI-nek eljuttatta a Vona Gáborhoz címzett, december 3-án kelt levelét, amelyben jelezte: nem adja tovább a nevét a "sorozatos ostobaságokhoz", amellyel a párt vezetése rendkívüli mértékben ártott a nemzeti radikalizmus ügyének.

A politikus keddi közleményében ehhez hozzátette, hogy a döntésének nyilvánosságra hozatala előtti napokban politikustársai előbb kilépési szándékának visszavonására akarták rávenni, majd megpróbálták "megvesztegetni", de mindezeket visszautasította.

A politikus Vona Gábornak írt felmondólevelében tudatta, hogy átül a "függetlenek" közé és a pártból is kilép, de mandátumát nem adja vissza.

A parlament 2010-es megalakulása óta már öt képviselő hagyta el a Jobbik frakcióját: Pősze Lajost 2010-ben, Endrésik Zsoltot 2012 áprilisában zárták ki a frakcióból, Lenhardt Balázs pedig 2012 novemberében lépett ki a képviselőcsoportból, amelynek létszáma most Rozgonyi Ernő kilépésével 43 fősre csökkent.

December elején Bödecs Barna jelentette be, hogy kilép a Jobbik frakciójából, azonban később visszavonta ezt a nyilatkozatát, de mivel "magánéleti okok miatt" parlamenti mandátumáról lemondott, helyére Suhajda Krisztián, a párt Bács-Kiskun megyei elnöke került.

Olvasóink írták

 • 2. DMagóg 2012. december 26. 18:30
  „Miből gondolják a pártok, hogy a listájukra szavazók -a tetteiket megismerve- még ma is támogatják Őket?
  Arról nem beszélve, hogy az egyéni körzetekben megválasztott képviselőknek ugyanolyan pártkatonákká kell válniuk, mint a listásoknak! No, itt valami sántít!
  Volt szocialista demokrácia, demokratikus centralizmus, proletár diktatúra nyíltan vállalva!
  Van nem tudom milyen -polgári?- demokrácia, demokratikus(?) centralizmus, s valamilyen más -rejtett- diktatúra!
  S persze voltak annak -ma már talán tiszteletre méltó- haszonélvezői, s vannak ennek -már korántsem tiszteletre méltó- haszonélvezői!
  Korántsem biztos, hogy azok a renitensek, akik számára képviselhetetlenné válik a pártjuk, csak Ők felvállalják a jogos ellenszegülésüket! Az ilyenek nélkül az "Átkos" sem bukott volna soha! Látszólag kisebbségben voltak, ám, a többség melléjük állt! A látszat, s a valóság küzdelme ez! Az élő ellenszenvem ellenére, minden nagyra becsülésem a Képviselő úré! Más pártok katonái is okulhatnának belőle! Nem, nem vagyok az MSzP híve! A jelenlegi (parlamenti) pártok egyike sem a kedvencem! (Kubatov úrnak, névvel, címmel állok a rendelkezésére, ha itt kéri.)
  Szokták mondani, hogy Anyám! Én nem ilyen lovat akartam!”
 • 1. Jozsoci 2012. december 25. 19:36
  „Őt a Jobbik delegálta a képviselők közé. Ha nem ért egyet, becsület szerint vissza kéne adnia a mandátumát. Szerintem rossz a törvény. Ha listáról kerül be, és kilép, el kéne veszítenie a mandátumát. Más a helyzet a választókerületből bekerülteknél, őket a választók küldték be. Bár tulajdonképpen nem érdekel, mert a Jobbik nem a kedvencem, és akkor még nagyon keveset mondtam. Korábban azt mondta Tóth Péter, hogy akinek nem telik autóra, és biciklivel jár, az menjen a városon kívülre biciklizni, mert a városban zavarja az autósokat!
  Bár sok megnyilvánulásuk szimpatikus volt korábban, ezután végleg töröltem őket a memóriámból!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

123 település ivóvízellátását segíti januártól a honvédség

A két ünnep között mintegy 250 katona települ át a feladatra kijelölt honvédségi objektumokba. Tovább olvasom