Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Rumsfeld a Irakban töltötte a szentestét

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter az észak-iraki Moszulban állomásozó amerikai katonákkal költötte el a karácsonyesti vacsorát.
"Megnyerjük ezt a háborút" - hangsúlyozta a miniszter. "Ebben a harcban az irakiak többsége a szabadság oldalán áll" - tette hozzá.

Rumsfeld ötnapos körútja végén érkezett az észak-iraki városba. Előzőleg Pakisztánba, Afganisztánba és Jordániába látogatott el.

Rumsfeld ismételten óvott a korai iraki kivonulástól. Mint mondta, ha megadnák magukat, ezzel lehetővé tennék, hogy a terroristák "sötét nézeteiket" rákényszerítsék a világ többi részére.

Az idei volt a második alkalom, hogy Rumsfeld Irakban állomásozó katonákkal vacsorázott karácsonykor. A tavalyi bagdadi látogatásra abban a reményteljes várakozás jegyében került sor, hogy a januári választások és az átmeneti kormány létrejötte súlyos csapást mér a lázadókra.

Rumsfeld és magas rangú amerikai katonai vezetők idén derűlátóbban foglaltak állást a tekintetben, hogy a politikai téren elért sikerek semlegesítik, sőt legyőzik a lázadást. John Vines tábornok, a többnemzetiségű erők parancsnoka újságíróknak nyilatkozva szombaton közölte: nincs ugyan száz százalékos biztosíték arra, hogy az irakiaknak sikerül polgárháború nélkül megvalósítani az átmenetet, ugyanakkor mégis derűlátó volt. Mint mondta, harminc van annál több napba is beletelik, míg meg tudja ítélni, hogy az irakiaknak sikerül-e az október 15-i népszavazáson elfogadott alkotmány alapján parlamentet és életképes kormányt felállítaniuk.

(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elszakadt rózsafüzér

Szegeden Kálló György és testvérei, Győrött Kálló Kamillék őrzik annak a tábori esperesnek az… Tovább olvasom