Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Saját energiabiztonságát sem tudja szavatolni Oroszország

Oroszország a saját energiabiztonságát sem képes teljesen szavatolni, mint azt a területének nagyobb részét érintő fagyok szemléltették.
A hidegekhez járult a Grúziába tartó gáz- és villanyvezeték észak-oszétiai felrobbantása, és kiderült: a hatalmas energiatartalékok semmit sem garantálnak, ha az infrastruktúra elhasznált, a kitermelés stagnál és fennáll a terrorizmus veszélye.

Oroszországnak el kell kerülnie azt a csapdát, hogy a nagyság hiú ábrándjait kergesse a volt szuperhatalom sértett büszkeségével - utalt a liberális lap az energiafegyver bevetésére az Ukrajnával vívott konfliktusban.

A Nyugat energiabiztonságának szavatolása a fő téma lehet a nyolcak csoportjának (G8) júliusban Szentpéterváron esedékes csúcstalálkozóján. Energiatartalékai módot adnak Oroszországnak arra, hogy ebben kulcsszerepet játsszon, s Európa függése az orosz gáztól csakugyan kritikus és nincs reális alternatívája - fejtegette a Vedomosztyi. Oroszországnak azonban még Szentpéterváron sem célszerű a házigazda pozíciójából beszélni G8-beli partnereivel.

Jobban tenné, ha Ukrajna példáját követve fontolóra venné stratégiai befektetők meghívását energiaszektorába. Az energiabiztonság Oroszország számára éppoly aktuális, mint a Nyugat számára. És segíthetnek egymásnak a szavatolásában - írta a lap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szövetségben a gazdákkal

Szakács Imre, Lukácsi István, és az FKGP megyei vezetője együttműködési megállapodást írt alá. Tovább olvasom