Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Saját pártjából követelik Tony Blair távozását

Brit lapértesülések szerint több brit kormánypárti képviselő levélben követeli, hogy Tony Blair miniszterelnök vázolja fel távozása hivatalos menetrendjét. Ellenkező esetben az alsóházban megindítják menesztési ügymenetét.
Tony Blair
A londoni lapokban idézett levél felszólítja a kormányzó Munkáspárt legfőbb irányító szervét, az országos végrehajtó bizottságot, hogy legkésőbb a jelenlegi parlamenti ülésszak végéig dolgozza ki az új pártvezető megválasztásának lebonyolítását.

A Guardian cikke
Blair végének kezdete? (független blog a Guardian Unlimited oldalán)

A The Guardian szerint ha Blair a nyomással dacolva nem nevezi meg lemondásának időpontját, a kezdeményezők a jövő héten nyilvánosságra hozzák az alsóházi frakció levelét akár 75 képviselői aláírással, felszólítva a miniszterelnököt: vagy maga egyezik bele a kormányrúd átadásába, vagy formálisan elindul menesztésének parlamenti folyamata.

A párhuzamos és hangos belpolitikai botrányoktól tépázott, 1997 óta folyamatosan hatalmon lévő Labour-kormány fennállásának legrosszabb eredményét érte el a részleges csütörtöki angliai helyhatósági választásokon: a kormánypárt a voksok 26 százalékát kapta, az ellenzéki Konzervatív Párt 40 százalékot gyűjtött.

A Munkáspártot még az örök harmadik, a Liberális Demokrata Párt is megelőzte 27 százalékos eredményével. A Labour a választások által érintett 1402 angliai tanácsi helyéből 318-at elvesztett - londoni elemzők már előzetesen ennél jóval kisebb veszteséget is katasztrofálisnak neveztek -, és elvesztette eddigi többségét 18 önkormányzatban.

A toryk ugyanakkor a legjobb választási eredményüket érték el 1992 óta, amikor még kormányon voltak, és hosszú évek óta először több londoni kerület tanácsában van többségük, mint a Munkáspártnak.

(Forrás: MTI, Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petz: utolsó ballagás, utolsó évfolyam

Elballagott az utolsó évfolyam 92 diákja a győri Petz Lajos Egészségügyi Középiskolában tegnap… Tovább olvasom