Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Sarkozy győzelmét vetítik előre a francia felmérések

A legutolsó közvélemény-kutatások szerint a konzervatív Nicolas Sarkozy az utolsó napokban tovább növelte előnyét a szocialista Ségolene Royallal szemben. Franciaországban ma tartják az elnökválasztás második fordulóját.
Franciaországban 44 és félmillió szavazásra jogosult dönthet arról, hogy a következő öt évre a konzervatív Nicolas Sarkozy, vagy a szocialista Ségolene Royal költözzön-e be az Élysée-palotába. Royal egyébként az első női államfő lenne Franciaországban. Az utolsó közvélemény-kutatások azonban Sárközy győzelmét jósolják, a korábbi belügyminiszter az elmúlt napokban 10 százalékra növelte előnyét szocialista vetélytársával szemben.

17 óráig a 44 és félmillió választásra jogosult több mint 75 százaléka szavazott, ami rekorderedménynek számít Franciaországban. A 64 ezer franciaországi szavazóhelyiség többsége este 6 órakor zár, de 106 településen este 7 óráig, míg Párizsban és környékén, valamint a nagyobb vidéki városokban és 52 kisebb településen este 8 óráig adhatják le voksukat a franciák.

Konrád Miklós történész szerint Franciaországban nemcsak az elnökválasztás, hanem a két hónapon belül esedékes parlamenti választás is komoly hatással lesz a politikára. Általában ugyanis annak a politikusnak a pártja nyer a parlamenti választásokon, aki győzni tudott az elnökválasztáson. Sok függ ugyanakkor attól is, hogy milyen miniszterelnököt választ a leendő francia államfő. Franciaország ugyan erős elnöki rendszer van, de mégis a kormánypolitikát alapvetően a miniszterelnök intézni.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Férfiak – anyaszerepben

Anyák napja alkalmából rendhagyó módon nem azokról emlékezünk meg, akik életet adtak nekünk, és akik… Tovább olvasom