Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Saron megegyezésre törekszik

Ariel Saron megegyezésre törekszik a palesztinokkal. A miniszterelnök a további egyoldalú izraeli kivonulás lehetőségét azonban kizárta újbóli megválasztása esetén.
Saron a vitatott iráni atomprogrammal kapcsolatban is nyilatkozott. Mint mondta, ennek ügyét továbbra is mély aggodalommal figyelik Izraelben. Arra a kérdésre, fontolgat-e katonai csapást bármely ország, hogy megakadályozza Teheránt atomfegyverek kifejlesztésében, kijelentette: biztos benne, hogy mielőtt bárki ilyen eszközhöz folyamodna, minden diplomáciai lépést megtesz, hogy nyomást gyakoroljon Teheránra. De a katonai csapás képessége "természetesen létezik" - tette hozzá.

"Szándékomban áll mindent megtenni, hogy haladást érjünk el a politikai megegyezés terén" - nyilatkozott Saron, akit a márciusi előre hozott választások fényében, újraválasztása esetére szóló politikai terveiről kérdezték. "Remélem, hogy a palesztinok megtanulták a leckét, és felhagynak az előző évek politikájával, ami útját állta a megegyezésnek" - tette hozzá.

Ha azonban a Hamász szélsőséges palesztin szervezet megerősödne a januári palesztin törvényhozási választásokon, az akadályt gördítene a tárgyalások elé.

Izrael jelenlegi miniszterelnöke a közelmúltban kilépett a vezető kormánypártból, a jobboldali Likudból, és új pártot alapított Kadima (Előre) néven.

A kormányfő kijelentette, hogy elkötelezett az úgynevezett közel-keleti útiterv mellett, amely előirányozza egy önálló palesztin állam létrejöttét, és hogy legyen vége az erőszaknak. Leszögezte, hogy nem tervez további olyan egyoldalú kivonulást a megszállt területekről, mint amilyen augusztus-szeptemberben a Gázai övezet kiürítése volt. Azt is megerősítette, hogy izraeli ellenőrzés alatt, Izraellel területi egységben akarja megtartani a nagyobb ciszjordániai teleptömböket.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Etnikai feszültség a benzolfolt miatt az orosz távol-keleten

Szociális feszültségeket okozott a Kínából az Amurba érkező benzolfolt. Az orosz távol-keleti… Tovább olvasom