Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Sasok, hollók pusztultak el Borsodban

A madarak halálát mérgezés okozta. A rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.
Parlagi sasok és hollók pusztultak el mérgezés miatt az Aggteleki Nemzeti Park területén, Gesztely község határában hétfőn - tájékoztatta Lontai László természetvédelmi őr kedden az MTI-t. A rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

A természetvédelmi őr elmondta: civilek találták meg egy mezőgazdasági területen a négy holló tetemét, valamint a két, még élő fiatal parlagi sast, ám ezek az ellátásuk közben elpusztultak.

Lontai László közlése szerint valaki a területen valamilyen csaliba mérget helyezett, ezt két kóbor kutya megette, az állatok a helyszínen elpusztultak. A kutyák teteméből táplálkoztak a hollók - szintén kimúltak -, és a hollókból ettek a sasok. A ragadozó madarak még éltek, amikor rájuk találtak, de az ellenszer már nem hatott.

A két parlagi sas egy fészekből származott, a nyáron gyűrűzték meg őket.

A parlagi sas fokozottan védett, a természetvédelmi értéke egymillió forint. A holló is védett madár, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Lontai László azt is elmondta: az elmúlt évtizedekben Magyarország tette a legtöbbet a parlagi sas védelme érdekében, ennek köszönhetően a korábban néhány tucat párra tehető állomány 150 párra nőtt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kedden azt közölte az MTI-vel: az elpusztult állatok - a két sas, a négy holló és a két kutya - tetemének toxikológiai vizsgálata még tart.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság feljelentése alapján a nyomozást megkezdték. Gaskó Bertalan, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI megkeresésére azt mondta: természetkárosítás bűntette miatt indult nyomozás az ügyben, az háromévnyi szabadságvesztéssel is büntethető.

A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkársága és az MME korábbi felajánlásából, illetve a civil szervezethez beérkezett adományokból 100 ezer forint nyomravezetői díj jár azoknak, akik a vádemelést megalapozó információkat adnak az esetről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlament: vita az alaptörvény második módosításáról

A vezérszónoki felszólalásokkal, majd a képviselői hozzászólásokkal folytatódott az előzetes… Tovább olvasom