Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Savanyúságokat ellenőrzött a Nébih

A szúrópróbaszerűen megvizsgált 52 termékből 27 esetében kellett hatósági eljárást indítani.
Termékellenőrzési sorozatának folytatásaként savanyúságokat tesztelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a szúrópróbaszerűen megvizsgált 52 termékből 27 esetében kellett hatósági eljárást indítani, a tapasztaltak és a vizsgálati eredmények alapján országos célellenőrzést rendeltek el.

A hivatal tájékoztatása szerint előállító helyeken, piacokon, kisebb kereskedelmi egységekben és nagyobb áruházláncokban is végzett ellenőrzéseket három megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága.

A MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint előfordult, hogy a termék szacharin-tartalma meghaladta az előírt értéket, illetve több esetben a kén-dioxid tartósítószer-tartalom maximális mennyiségét. Egy terméknél - bár allergén anyagnak minősül - a kén-dioxid a jelölésen sem volt feltüntetve.

A jelölések vizsgálatakor az élelmiszerbiztonsági szakemberek 17 terméknél találtak súlyos, illetve kevésbé súlyos hibát. Előfordult, hogy az "édesítőszerrel" felirat hiányzott, de akadtak súlyos jelölési problémák is, amikor a terméken nem tüntették fel a tartósítószert vagy az édesítőszert.

Az 52 termékből 27-nél indult hatósági eljárás, amelyből 13 esetben figyelmeztetésben részesítették a gyártókat. A súlyosabb kifogások miatt az előzetes adatok alapján az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege 2,5 millió forint lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bármikor hungarikum lehet a kürtőskalács

Kizárólag a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület mulasztása, hogy még nem jegyezték be hagyományos… Tovább olvasom