Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Schiffer András: ez az alkotmányozás egy cirkusz

Schiffer András szerint a Fidesz-KDNP által kezdeményezett alkotmányozási folyamat egy cirkusz, célja, hogy elterelje a figyelmet a "lényegről".
"Ez egy felelőtlen politika. Arról szól, hogy a választók ne a megszorításokkal vagy azzal foglalkozzanak, hogy egy centralizált demokrácia kiépítése zajlik" - mondta a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakcióvezetője szombaton Pécsen, sajtótájékoztatón.

Úgy vélte: az új alkotmánynál sokkal jobban érinti az emberek mindennapjait, hogy olyan gazdaságpolitika készül, amely két éven belül több ezer milliárd forintos forráskivonást eredményez a jóléti szférából.

Schiffer András megjegyezte, az LMP szerint amúgy sem állnak fenn a demokratikus alkotmányozás feltételei, mert a folyamathoz egyetértésre, mély társadalmi konszenzusra volna szükség. A párt ezért javasolja, hogy az alaptörvényt jövőre népszavazás erősítse meg, vagy a 2014-ben megalakuló országgyűlés döntsön róla. "Emellett úgy látjuk, nem lehet asszisztálni egy olyan típusú alkotmányozási törekvéshez, amely valójában egy pillanatnyi parlamenti többség hatalmát betonozza be" - tette hozzá.

A frakcióvezető megjegyezte: az LMP a lehető legszélesebb körben szeretné ismertté tenni saját alkotmánykoncepcióját. Elmondta, hogy a párt a hatályos alkotmány módosításával képzeli el a túlsúlyossá vált miniszterelnöki hatalom korlátozását, a közszolgáltatások, a stratégiai nemzeti vagyon elherdálásának megakadályozását, a természeti erőforrásokhoz való egyenlő hozzáférést és a jövő nemzedékek jogainak biztosítását is.

"Az alkotmánykoncepciónk szól arról is, hogy a magyar demokráciát nem egy centralizált demokráciával, hanem az állampolgári részvételi jogok biztosításával, garantálásával kell megújítani" - fűzte hozzá a politikus.

Schiffer András szólt arról is, hogy az LMP parlamenti munkája mellett fontos feladatának tekinti vidéki szervezetrendszerének kiépítését. Országjárást tartanak, hogy célkitűzéseik, legfontosabb mondanivalóik eljussanak azokba a választókerületekbe is, amelyekben a tavalyi választási kampányok során "mérsékelt" volt a jelenlétük.
A frakcióvezető kérdésre elmondta, hogy az LMP-nek 700-800 tagja van, a párt munkáját több száz szimpatizáns segíti rendszeresen, és az egyik legerősebb bázisuk Baranya megye.

Schiffer András beszámolt arról, hogy a két legfontosabb dolog, amivel kapcsolatban a következő hónapokban világossá akarják tenni álláspontjukat, az az antikorrupciós politika, a jogállamiság védelme és annak kikövetelése, valamint az, hogy rávilágítsanak a kormány adócsomagjának szociális hatásaira.

"Azt kell világossá tenni, hogy nem erről volt szó múlt év tavaszán. A Fidesz nem az alkotmányos rendszer felforgatására és nem egy szolidaritás-ellenes, igazságtalan, koncepciótlan, ráolvasásos gazdaságpolitikára kapott felhatalmazást" - hangoztatta az LMP parlamenti frakcióvezetője.

Olvasóink írták

 • 6. bánki 2011. március 13. 19:13
  „Végül is mégsem a kneszet, vagy minek hívják azt a közel keleti törzsi gyűlést !
  LMP = SZDSZ " 1.0-ás verziója.”
 • 5. deszkás 2011. március 13. 11:48
  „Fiúk! Ezért már volt egy bukta (Kósa Lajos: " NE AZ ÖREGEK DÖNTSENEK A NÉPSZAVAZÁSKOR" ) nem tanultatok? Ennyi erővel és ésszel az inkák is idióták voltak ? : Az ősz haj volt az egyik feltétele hogy döntéshozó lehessen.”
 • 4. Apátfalvi** 2011. március 13. 07:36
  „3. nekem meg az, hogy a dm hozzászólói felülete egyes témákban a nürnbergi per utáni siralomház celláira hasonlít...”
 • 3. novaklaszlo56 2011. március 12. 22:32
  „Nem vaklárma az, 9349779. De azért, ha erősen kopott betétekkel is, még működnek valamennyire a fékek, s talán megáll a járgány a lejtőn. Jelenleg gyorsul, igaz, nem is akárhogy.
  Az unokáddal meg sokat beszélgess, mert kezd kiütközni rajta a "magyarsága". Persze, itt él, lát, s hall ő is (nem az akciófilmektől ilyen, hanem a korhatár nélküli valóságtól, amelyet, naponta a saját bőrén, s a védőkarika nélküli hírműsorokból is érez :)). Kérlek, tehát, próbáld meggyőzni arról, hogy takarításkor nem jó, ha az apró drágakövet is a szemétlapátra seperjük. ;) :) Közülük egy sem kerülhet kukába!
  Ne engedd hát, hogy tovább "magyarosodjon" a srác logikája! :)”
 • 2. dodó 2011. március 12. 21:57
  „2. k.elvis !

  Nekem meg az az érzésem, hogy a schifferek fizetik a DM főszerkesztőjét.”
 • 1. k.elvis 2011. március 12. 21:38
  „Néha az az érzésem, hogy Szegeden nem a Gutenberg utcában, hanem a Szabadkai úti DM székházban van a zsinagóga... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtan találták meg az eltűnt asszonyt

Holtan találták Nagyvarsány külterületén a településről korábban eltűnt 61 éves asszonyt pénteken; a… Tovább olvasom