Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Schiffer: új gazdaságpolitika helyett kommunistázik a Fidesz

Az LMP frakcióvezetője szerint a Fidesz, miután képtelen arra, hogy új gazdaságpolitikai irányt szabjon az országnak, előveszi a "kommunistázós" kártyát.
Schiffer András szombaton, Nagykanizsán tartott lakossági fórumán annak a véleményének adott hangot: a nagyobbik kormánypárt ezzel próbálja az emberek figyelmét elterelni arról, hogy saját dilettáns politikájának köszönhetően soha nem látott megszorító csomagot zúdít az országra.

A Lehet Más a Politika frakcióvezetője az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály preambulumába foglalandó, pénteken nyilvánosságot kapott fideszes javaslatról - amely kimondaná, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető - azt mondta, "a rendszerváltás során elsunnyogott" tisztázásra szükség van, de ehhez az MSZP-t is meg kell nyerni.

Ugyanakkor egy ilyen típusú rendezést "a gazdaságpolitikai program meghirdetése helyet csinálni kalandorság, lelkiismeretlenség" - jelentette ki Schiffer András. 

Mint mondta, nagyon sok morális probléma azért halmozódott fel a rendszerváltás évei alatt, mert nem volt világos cezúra a régi és az új rendszer között. Az LMP ugyanakkor azt vallja, amit az Alkotmánybíróság 1993-ban kimondott, és "Sólyom László később többször is megerősített: jogállamot nem lehet a jogállam ellenében felépíteni".

A MSZP-ről és a "legalább ennyire sikertelen kormányzásáról" megvan az LMP véleménye, de azt a pártot, amely "a választók bizalmából az ötödik ciklusban benn van az Országgyűlésben, három ciklusban kormányzati felhatalmazást kapott az emberektől, (...) alkotmányos szinten megbélyegezni túl van minden határon" - fogalmazott. Mint hozzátette, a törvényjavaslat nem vesz tudomást arról az 1991-es törvényről, amely elszámoltnak fogadta el az MSZMP pártvagyont.

"Ezt nem létezőnek tekinteni, szintén kívül van a demokratikus kereteken". Schiffer András a kormányzat által a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kezdeményezett tárgyalásokra utalva azt mondta: "bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor futóhomokra épített gazdaságpolitikája megbukott".

Meglátása szerint "minden hamis", amire a kormány az eddigi gazdaságpolitikát alapozta, "amiért föláldozták a jogállamiságot az elmúlt másfél évben". Valószínű nyelvbotlásnak nevezte Orbán Viktor szavait, amikor a kormányfő azt mondta, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet teremtenek.

"Nyilván azt kívánta mondani, hogy ezzel a gazdaságpolitikával talán egymillió év alatt lehet tíz új munkahelyet teremteni" - jegyezte meg az ellenzéki párt frakcióvezetője.

Olvasóink írták

 • 6. DMagóg 2011. november 20. 09:29
  „A kinyilvánított -támogatandó- cél, s elérésének hogyanja közt mindig ellentmondás van. Nem más, mint a hátsó szándék! Hülyék azért nem vagyunk!”
 • 5. ferdzso 2011. november 20. 09:05
  „Törvény mondaná ki, hogy az MSZMP jogutód pártja felelős...: A Világháborúban, az anyai nagyapám eltűnt, az apai nagyapámat fogságba vitték.(Szerencsére, élve került haza ´47.-ben.) Közben házát szét bombázták. A nagyanyámat, orosz teherautó gázolta halálra...(Stb.) Ezek szerint, én, mint a család leszármazottja, kártérítést kérhetek a mai németektől, és oroszoktól a családunkat ért tragédiákért károkért, veszteségekért? (Ha ezt egy mai politikus olvassa, talán a hasát fogja a nevetéstől, a butaságomért.Akkor hogyan várják azt el, hogy ilyen hírt, bárki is komolyan vegyen??!)Pár hete volt épp szó a szerbiai magyarok elleni "kollektív bűnösségi elv" témáról, amit a kormány elítélt. Most ők csinálják idehaza ugyan azt??! Őszintén: Mi ez, ha nem figyelem elterelés a mai gondokról?”
 • 4. deszkás 2011. november 20. 08:59
  „CSERGEMERGE! És a jelen szennyese? a külföldiek támogatása ennek összege-csökkent vagy nőtt- postamaci,olajszőkités,áll.gazdaságok,ingatlanpanamázások,szakszervezeti ingatlanok és KÉSZPÉNZE,Grippen, MOL ügy.....Aki a jelent titkolja az mit keres a múltba?”
 • 3. Larsson 2011. november 19. 22:10
  „Pont erről van szó, megint terelnek! Az ebadót is ezért csinálták, hogy 2-3 napig ezen rágódjanak az emberek és ne a sok disznóságon. De öröm látni, ahogy matócsi-orbánc páros feneket csinált a szájából, az imf elleni "szabadságharc" kapcsán, ezzel még nagyon megégetik magukat! Úgy érzem már 1-1,5 millió szavazójuk alig várja, hogy megtorolja 2014-ben ezt a sok narancsos disznóságot! :P”
 • 2. csergemerge 2011. november 19. 21:17
  „A gazdaságpolitika egyáltalában nem bukott meg. A külső körülmények változtak, méghozzá előnytelen irányban. De most is relevánsak azok a célok és cselekvési tervek amelyeket ez a program tartalmaz.

  Az SZDSZ és az MSZMP akkor húzza elő a "Fidesz előhúzza..." című kártyáját, amikor rossz a lelkiismerete. Amikor a Fidesz jó helyen kapirgál!
  Mert az MSZMP, az SZDSZ és a DK múltja is nagyon sok lezáratlan fájdalmas dolgot tartalmaz.
  Nem a hóhérnek a joga a megbocsájtás javaslása.
  Az az elítéltek privilégiuma.

  Derüljön végre ki a műlt minden szennye!”
 • 1. papsajt 2011. november 19. 20:11
  „Humoros HVG gazdasági kisfilm:
  http://vimeo.com/32329750”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikéri a kisebbségek és az ombudsman véleményét a nemzetiségi törvényről az MSZP

A párt kikéri az érintettek véleményt az új nemzetiségi törvényjavaslatról - közölte Nyakó István. Tovább olvasom