Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Schiffert felszólították, vonja vissza a Gyurcsány elleni feljelentést

Az LMP frakcióvezetőjét a Magyar Demokratikus Charta szólította fel a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben tett feljelentése miatt.
A Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére létrejött Magyar Demokratikus Charta arra szólítja fel Schiffer Andrást, az LMP frakcióvezetőjét, hogy vonja vissza a volt kormányfő ellen a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben tett feljelentését még azelőtt, hogy a parlament döntene a szocialista politikus mentelmi jogáról.

A Schiffer Andrásnak címzett levélben, amelyet szerdán az MTI-hez is eljuttattak, Bauer Tamás egykori szabad demokrata politikus, Márton László író és Vitányi Iván MSZP-s képviselő, a Demokratikus Charta szóvivői azt írták: ha az LMP frakcióvezetője "nem kíván egy koncepciós eljárás előkészítésének részesévé válni, ha nem akarja, hogy neve összeforrjon a jogállami normákat sárba tipró bosszúhadjárattal", vonja vissza feljelentését.

Schiffer András 2009 októberében jelentette fel Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés miatt. A legfőbb ügyészhez címzett feljelentésében arra hivatkozott, hogy a sukorói Kingís City-beruházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítése során megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket.

Ezzel összefüggésben a Demokratikus Charta szóvivői levelükben azt írták: az LMP frakcióvezetője bizonyára emlékszik azokra a nyilatkozatokra, "amelyekben a Fidesz több vezetője megelőlegezte Gyurcsány börtönbe juttatását", és az sem kerülte el a figyelmét, hogy "időközben a Fidesz bizalmi embere került az ügyészség élére", az új alaptörvény pedig "megszünteti a bíróságok függetlenségének garanciáit".

Mára olyan helyzet alakult ki, amikor Orbán Viktor politikai ellenfele nem számíthat sem a nyomozati szervek, sem az igazságszolgáltatás elfogulatlan eljárására - szögezték le.

A Demokratikus Charta szóvivői emlékeztettek, Schiffer András arra alapozta feljelentését, hogy a sukorói kaszinóberuházást kiemeltté nyilvánító rendelet tervezete nem került fel előzetesen az internetre, és nem végeztek hatásvizsgálatot. Véleményük szerint azonban szembetűnő, hogy az LMP-s politikus Orbán Viktor és kormányának tagjai ellen nem tett hasonló feljelentést.

"Hadd emlékeztessük arra, hogy például az egykulcsos személyi jövedelemadót és a különadókat bevezető adótörvény, illetve a magánnyugdíjrendszert felszámoló törvény tervezete sem került előre nyilvánosságra az interneten, nem volt mód társadalmi részvételre, s azokról sem végeztek hatásvizsgálatokat. Ugyanakkor - a sukorói fejlesztésre vonatkozó rendelettől eltérően - ezek esetében kimutatható az előnyszerzés, illetve indokolatlan hátrány okozása, ami a hivatali hatalommal való visszaélés nélkülözhetetlen tényállási eleme" - jegyezték meg.

Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte. A volt kormányfő korábban jelezte, ő maga is mentelmi jogának felfüggesztését kéri a parlamenttől, és az ügy minden, számára elérhető dokumentumát nyilvánosságra hozza.

A parlament mentelmi bizottsága Rubovszky György (KDNP) elnök tervei szerint szeptember 6-án tárgyalja a volt miniszterelnök ügyét, így a parlament akár már őszi ülésszakának első napján, szeptember 12-én dönthet Gyurcsány Ferenc mentelmi jogáról a jelenlévő képviselők kétharmados többségével.

Olvasóink írták

 • 13. lepkehalo 2011. augusztus 25. 00:03
  „Tényleg, a nagy Hód-Mezőgazdás bűnesettel mi a helyzet? Már volt vádemelés? Vagy annyi a terhelő bizonyíték, hogy nem győzik?”
 • 12. Ferrer 2011. augusztus 25. 00:01
  „Uh. Demokratikus Charta. Ez fájt. Egyáltalán mit keres még a Gyurcsány a politikában? Hatalomvágy? Én a helyében szépen csendben építgetném a vállalkozásaimat, és ellennék.”
 • 11. döngicse2 2011. augusztus 24. 23:14
  „Úgy látom egyeseknek kihagy az emlékezete! Cavintont nekik!
  Vannak,voltak az Orbán apuka bányái .Ezzel kapcsolatos üzleti dolgok!Az egri szőlők is el lettek simítva .Felejtünk?????
  Lesznek járások,kormányzati hivatalok.Ez többe fog kerülni nekünk,mint Sukoró a köbön!”
 • 10. döngicse2 2011. augusztus 24. 21:54
  „Mi van azzal a bizonyos Ibrahim üggyel,meg a többivel?A beléptető kapukkal,a 12 állami gazdasággal?
  Az egri földekkel, ami úgy susmusba ment "hajdanán" ?”
 • 9. Apátfalvi** 2011. augusztus 24. 21:17
  „4. mi az <moderálva>, mikor éppen hogy Schiffer pozitívat cselekedett..?”
 • 8. achilleus 2011. augusztus 24. 20:29
  „http://hirszerzo.hu/belfold/20110824_demokratikus_charta_schiffer
  "Az LMP frakcióvezetője szerint a Magyar Demokratikus Charta által szerdán neki címzett levél több ponton is "rendkívül képmutató és provokatív". Schiffer András az MTI-nek azt is elmondta: "Gyurcsány Ferenc elvbarátai és a ´92-es demokratikus charta álszóvivői egész egyszerűen nincsenek abban a helyzetben, hogy ma bárkit ebben az országban a jogállami normákról kioktassanak". (......”
 • 7. Egyolvasó 2011. augusztus 24. 20:22
  „Nincs ebben a Sukorói ügyben semmi csoda, csak a megfelelő embert kellett megtalálni a megfelelő összeggel, ennyi. Így ment ez régen, és így megy ez ma is.
  Mivel az egyik 19, a másik pedig 1 híján 20.”
 • 6. achilleus 2011. augusztus 24. 20:05
  „Schiffer András hiába vonná vissza a feljelentést, mert közvádra üldözendő a bűncselekményi halmazat, ami az ügy tárgya. Magánvádtól el lehet állni. Az állami vagyon hűtlen kezelése azonban a feljelentő akaratától függetlenül HIVATALBÓL FOLYIK (officialitás elve) .”
 • 5. csergemerge 2011. augusztus 24. 19:33
  „De miért kellene visszavonnia a följelentést?
  Nem azt akarja mindenki, hogy derüljön ki az igazság?
  Nem gyurcsány elvtársnak is ez az érdeke?”
 • 4. bánki 2011. augusztus 24. 18:44
  „Volt mát ilyen nem rég !

  A zsidók összevesztek a retro komcsikkal!”
 • 3. deszkás 2011. augusztus 24. 17:15
  „FRAKK! Ezt a verziót én is hallottam .”
 • 2. frakk 2011. augusztus 24. 17:09
  „Esetleg van egymásik verzió is.
  Mindent magyar ok csináltak (MszP) ÉS MEGSZOKOTT MÓDON ADÓELKERÜLÉS, PÉNZMOSÁS MIATT EGY IZRAELI BEFEKTETŐ NEVE MÖGÉ BÚJTATTÁK.”
 • 1. LukSzusz 2011. augusztus 24. 16:13
  „Amit nem értek Sukoróról,ide jön egy idegen országból egy idegen ember,egyedül elintéz egy ilyen hatalmas értékű,frekventált helyen lévő telek ügyletet,egyedül bemegy a földhivatalba,a vámhivatalba,a bankokba és teljesen egyedül,Magyar segítség nélkül mindent elintéz,milliárdos ügyletet szervez.Egy szerződéshez két fél kell,egy vevő-egy eladó,akkor ki az eladó?Ezt is egyedül csinálta?Saját magának adta el és vette meg? Egyedül?
  Valaki,vagy valakik csak segítettek neki???Vajon ki,kik,ez itt a kérdés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hűtőszekrény miatt égett ki a konyha

A székesfehérvári panelházból a tűz miatt öt lakót ki kellett menteni, egyiküket kivizsgálásra… Tovább olvasom