Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Schmidt Mária: a kommunizmus bukása máig nem teljes

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint a kommunizmus bukása máig nem teljes, a kommunizmus ma is politikai realitás; Schmidt Mária csütörtökön Budapesten, a Klasszikus kommunizmus 1917-1990 című konferencián arról is beszélt, hogy még nem kértek bocsánatot a tettesek, még nem tudtak megbocsátani az áldozatok.
A főigazgató A kommunizmus természete című előadásában megjegyezte: a kommunizmus majdnem az egész XX. századot kitöltötte, és a világ minden részére kiterjedt, de "sötét árnyéka ma is rávetül" az emberekre. Még nem vigasztaltuk meg azokat, akiket a kommunista diktatúra megalázott, akiknek kettétörte az életét, akiket megalázott - mondta Schmidt Mária.

Még nem kértek bocsánatot a tettesek, még nem tudtak megbocsátani az áldozatok. Még nem merünk bízni egymásban és magunkban, még nem tudjuk elhinni, hogy sorsunk a kezünkben van - vélekedett a főigazgató a Konrad Adenauer Alapítvány és a XX. Század Intézet rendezvényén.

A XX. század "dermesztően tragikus fejezetének" nevezte a kommunizmust, amely birtokba vette a világ hatodát, eltörölte a magántulajdont, kollektivizálta a termőföldeket, államosította a kisipari és szolgáltatóüzemeket, és "elviselhetetlenné tette az állampolgárok életét".

Mint mondta, a kommunizmus idején a fogyasztási javak hiánya állandósult, a bőség helyett áruhiány lett úrrá, ezáltal elterjedt és megszokottá vált a lopás és a korrupció. Az emberi szabadságjogokat minden területen korlátozták, s "a szabadság helyett a legabszurdabb, legmegalázóbb kényszerek pókhálójával szőtte át a társadalmat" a pártállami rendszer, s az alkoholizmus népbetegséggé vált.

Az ateizmus jegyében a Szovjetunió hét évtizeden át üldözte a pravoszláv egyházat, és volt olyan politikus, aki kijelentette, öt éven belül nem lesz vallás a Szovjetunióban. Ezzel szemben ma Oroszországban a templomok tele vannak hívőkkel - mutatott rá.

Schmidt Mária beszélt arról, hogy a kommunizmust az "erőszak, a tömeges bűntettek a nácizmushoz tették hasonlóvá", s az "erkölcstelen cinizmus" vezetett a gulag-táborok létesítéséhez, amelyekben a sztálini erőszak 15-20 millió életet követelt.

A hatalom agresszív beszédmódot honosított meg, az engedetlenséget megtorolta, és beleszólt az emberek magánéletébe is. Ezzel kiszolgáltatottá és apolitikussá tette a társadalmat - tette hozzá.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szólt arról is, hogy "a kommunista pártokat a kezdetektől a bukásig a mindenkori pártvezetők személyesítették meg", akik "a marxizmus főpapjai voltak", létüket pedig "az erőszak szavatolta". A totális hatalom az egyenlőséget ígérte, és ragaszkodott marxista próféciáihoz.

A vasfüggönytől keletre a Szovjetunió volt az úr, ezt az Egyesült Államok is elismerte. A szocializmust azonban nem lehetett megreformálni, ezt bizonyította az 1968-as prágai tavasz leverése - hívta fel a figyelmet.

Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti vezetője köszöntőjében "butaságnak" nevezte azt a vélekedést, hogy "a kommunizmus halott". Nem szabad elfelejteni, hogy a kommunizmus kárt okozott a társadalmaknak, Németország pedig két borzalmas diktatúrát élt át, a lakosságot a nácizmus és a kommunizmus is sújtotta - mutatott rá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy "a kommunizmusnak még mindig van csábereje" az emberekre a kínai gazdasági fejlődés példáján keresztül. Ezért foglalkozni kell a kommunizmus problematikájával, ami különleges kihívás - hangsúlyozta Hans Kaiser.

Olvasóink írták

 • 4. történész 2010. október 07. 19:19
  „Mária jól látja csak a fogalmazással leállt ott ahol részre hajlásról lehet beszélni..ma a Rákosi korszak ujjá éledése a legnagyobb veszély..Mária ellenző nélkül talán azt is látná..”
 • 3. saturnus 2010. október 07. 15:40
  „kancsika mivel állandóan átalakulnak az emberi társadalmak itt még akármi is lehet idővel,de azt tudnod kell ,hogy kommunizmus jóformán az ősközösségi társadalom idején volt csak eddig.Semmi sem örök ez a rendszer sem!!!!!!!”
 • 2. jozko 2010. október 07. 15:31
  „Az lehet, sőt akár biztos is lehet.
  Mint ahogyan a hölgy is a milliárdos toplistán szerepel/t/.
  Ha mindent visszakap, a végén még esetleg a bocsánatkérésről is lemond?”
 • 1. CID 2010. október 07. 14:38
  „Kancsalka már megint mit hadobál ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákok és rokonaik verekedtek össze az iskolában

Diákok és rokonaik verekedtek egymással a kékcsei általános iskolában; komolyabban nem sérült meg… Tovább olvasom